DIÓ2030 – Mi fog történni a Diószegi utcában a következő években?

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

DIÓ2030 - Mi fog történni a Diószegi utcában a következő években?

A józsefvárosi képviselő-testület 2023. szeptember 21-én fogadta el a Diószegi utca 18-28. szám alatti épületek fejlesztési koncepcióját, a „DIÓ2030”-at.

A DIÓ2030-ról részletesebben itt olvashat: https://jozsefvaros.hu/otthon/hirdetotabla/hirek/2023/09/elfogadta-a-kepviselo-testulet-a-dio2030-koncepciot/

A projekt haladását a Városfejlesztési menüpontban tudja követni: https://jozsefvaros.hu/otthon/varosfejlesztes/dio2030-egyseges-koncepcio-a-dioszegi-samuel-utca-18-28-szam-alatti-tomb-megujitasara/

Ugyanezen a képviselő-testületi ülésen arról is döntöttek, hogy készüljön egy egyeztetési munkaterv, amely a Diószegi 22-28. szám alatti épületek jövőbeni hasznosításáról szól. A 2023. november 23-i képviselő-testületi ülésen ennek a munkatervnek az elfogadása történt meg.

Mit tartalmaz a koncepció?

A DIÓ2030 koncepció rögzíti, hogy az Önkormányzat fel akarja újítani a Diószegi utca 18-20. szám alatti épületeket. Ezekben az épületekben klíma- és társadalmi fenntarthatóság szempontjából is kiemelkedő mintaprojekt kerül megvalósításra. A felújítás során a két épület összenyílik, új lépcsőház, lift, tetőszerkezet, zöld udvar jön létre számos európai szinten is innovatív energiahatékonysági és zöldfelület fejlesztési megoldást integrálva.  A felújítás által megszűnik a házak nyomasztó zsúfoltsága, zöldfelületei jelentősen nőnek, akadálymentesek lesznek és kihasználatlan helyiségei is új funkciót kapnak. A két épületben összesen mintegy 110-120 modern, nagyobb alapterületű lakás jön létre, melyekben továbbra is önkormányzati bérlakások lesznek.

A Diószegi utca 22. szám alatti épületet koncepciótervvel együtt, az épület utcafronti részének megőrzésével javasolja értékesíteni. Ez azt jelenti, hogy a beruházó csak az Önkormányzat által meghatározott elképzelésnek megfelelő épületet hozhat létre a telken.

A koncepció része a Diószegi 24-26-28. szám alatti épületek bontása és a telkek értékesítése. A koncepció előírja, hogy az így magántulajdonba kerülő telkek esetén az építési szabályzatot módosítani kell annak érdekében, hogy az újonnan épülő épületek mellett új közterület, sétány és park is létesüljön ezeken a telkeken.

Mi történt eddig?

2023 szeptemberében és októberében a Diószegi utca 18-28. szám alatti épületek lakói elsőként tájékoztató levelet kaptak, majd minden épületben lakógyűléseken vehettek részt.

2023 novemberében  a Diószegi utca 18-20. szám alatti épületek felújítási tervét a kerületi és az országos tervtanács megtárgyalta. Az itt kapott visszajelzésekről a Kerületgazdálkodási Ügyosztály belső egyeztetést rendezett, amin a politikai szereplők, a hivatal érintett irodái és a Rév8 Zrt. vettek részt.

Mi fog történni ezután?

Frissítés: 2024 februárjában a Józsefvárosi Önkormányzat megváltoztatta a folyamat ütemezését. Az első lakossági véleményezés időszaka ezáltal 2024 szeptemberére tolódik. 2024 márciusában a Diószegi utca 18-28. szám alatti házak lakóinak tartunk fórumot, majd 2024. április 17-én egy nyilvános lakossági fórumon mutatjuk be a koncepciót. A nyilvános fórumot április elején hirdetjük meg, további információkért kövesse az Önkormányzat felületeit, illetve iratkozzon fel a Részvételi hírlevélre.

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy a jelenlegi tervek szerint 2024. augusztus és 2026. december között mi fog történni a Diószegi utcában. A folyamat során a lakosság két szakaszban mondhatja el véleményét. Először 2024 szeptemberében (2. pont), majd 2025. január és március között (5. pont).

1. 2024. augusztus: a lakosságnak és a szakmai szervezeteknek kiküldendő egyeztetési anyag véglegesítése

Első lépésként a DIÓ2030 koncepcióban nyitva hagyott, társadalmi véleményezésre bocsátható kérdések meghatározása fog megtörténni. A társadalmi véleményezésen beérkező vélemények segítik majd a szabályozás terv, illetve a beépítési koncepció pontos kidolgozását.

2. 2024. szeptember: lakossági és szakmai véleményezés

Ennek keretében az 1. pontban meghatározott kérdések véleményezése történik. Egyrészt online egyeztetés valósul meg a Diószegi utcában és annak környékén élők, illetve a szélesebb kerületi lakosság körében. Másrészt lakossági fórumot tartunk, valamint szakmai műhelyt szervezünk a szakmai szervezeteknek. Hogy miért érdemes beleszólnia, arról lent olvashat.

3. 2024. október: lakossági és szakmai vélemények összegzése

A 2. pont során beérkezett lakossági és szakmai vélemények kiértékelése alapozza meg a Diószegi 24-26-28. szám alatti épületekre vonatkozó új szabályozási terv elkészítését, valamint a Diószegi utca 22. szám alatti épületre vonatkozó építészeti koncepció meghatározását. Ezek határozzák meg a következő évek történéseit.

4. 2024. november – december: új szabályozási terv javaslat elkészítése

Ebben a szakaszban történik meg az összegzett vélemények alapján az új szabályozási terv elkészítése.

5. 2025. január – március: az új szabályozási terv javaslat véleményezése

A 4. pontban elkészített szabályozási javaslatot újra a lakosság és a szakmai szervezetek elé bocsátja az önkormányzat véleményezésre. Hogy miért érdemes beleszólnia, arról lent olvashat.

6. 2025. április – május: lakossági és szakmai vélemények összegzése

A szabályozási javaslatra beérkezett véleményeket újra összegzi az önkormányzat. Ez fogja megalapozni azt, hogy a szabályozási terv véglegessé válhasson.

7. 2025. június – december: új szabályozási terv véglegesítése és elfogadása, majd a Diószegi utca 24-26-28. szám alatti épületek értékesítése

A vélemények összegzését követően alkotja meg az Önkormányzat a területre vonatkozó beépítési szabályokat, illetve határozza meg a létrehozandó új közterület pontos helyét, méretét. Ezt követi ugyanebben az évben a Diószegi utca 24-28. szám alatti épületek építési telekként történő értékesítése.

8. 2025. szeptember – december: Diószegi utca 22. szám alatti épület koncepciótervének előkészítése

Ennek keretében az Önkormányzat meghatározza, hogy milyen épületet szeretne, hogy a beruházó megvalósítson a telken. A telkek koncepciótervként való értékesítését nagyon régen nem alkalmazta az Önkormányzat, ezért fontos minden szempontból körbe járni ezt a megoldást: nem csak építészeti, hanem jogi és gazdasági szempontokat is figyelembe véve.  Ennek megfelelően egy széles szakmai körrel tervez egyeztetni az Önkormányzat. 2026. január – április: a Diószegi utca 22. szám alatti épület koncepciótervének elkészítése

A szakmai körrel való egyeztetéseket követően elkészítjük a Diószegi utca 22. szám alatti épület koncepciótervét.

9. 2026. május – június: a Diószegi utca 22. koncepcióterv véleményezése

Az elkészült koncepciót – ami tartalmazza a 2. pontban szereplő lakossági véleményeket is – a szakmai  és politikai szereplők, a hivatal érintett irodái, valamint a Rév8 Zrt. véleményezi.

10. 2026. július – december: Diószegi utca 22. szám alatti épület koncepcióval történő értékesítése

A 9. pontban beérkezett vélemények alapján a terveket véglegesítjük. Az épület értékesítése pályázaton keresztül fog megtörténni.

Miért érdemes beleszólni?

Mert bár a Dió2030 koncepció csak néhány házat érint, az egész környékről szól. Ön milyen Diószegi utcán szeretne sétálni 10 év múlva? Mit szeretne megváltoztatni és mit szeretne megőrizni belőle?

A fent leírt hosszú folyamat azt biztosítja, hogy a kerületi lakosoknak beleszólása legyen a kerület egy részének fejlesztését célzó elképzelések kialakításába. A társadalmi egyeztetés legfontosabb szakasza a 2024 szeptemberében között zajló véleményezés lesz (2. pont), amely során a koncepció minden részéről megkérdezzük a kerületi lakókat. Az ebben a szakaszban beérkező visszajelzések alapján készül el a szabályozási terv, amely az új közterület kialakítására és funkcióira vonatkozó szabályokat tartalmazza majd. Ezt még egyszer véleményezhetik a lakók 2025 elején (5. pont), így biztosan az igényekhez leginkább alkalmazkodó terv alapján indul majd el a terület értékesítése.

További információ:

Vagyongazdálkodási Iroda

1082 Budapest, Baross u. 63-67. III. em. 310-314. vagyongazdalkodas@jozsefvaros.hu +36 1/459-2567 +36 20/449-3332 (pénteki napokon!)

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!