Adósságot halmozott fel? Vegye igénybe Ön is hátralékkezelési támogatásunkat

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Közüzemi díjjal, lakbérrel közös költséggel tartozik? Adósságot halmozott fel? Az önkormányzat akár 300 ezer forint támogatással segít.

Az Önkormányzat célja, hogy a segítse a családokat a hátralékok kialakulásának megelőzésében, illetve támogatást nyújtson a kialakult hátralékok gyors és hatékony kezelésében.

Amennyiben hátralékba került, minél hamarabb kérjen segítséget. A hátralékkezelési támogatás keretében az Önkormányzat akár 300 ezer forinttal segít hátraléka rendezésében.

Ne feledje: ha Ön jogosult egy támogatásra, az a pénz jár Önnek!

Mekkora a támogatás összege?

A hátralékkezelésbe bevonható adósság egy alkalommal, összesen 500 ezer forint lehet. 

A támogatás a bevont adósság 60 százaléka. Ez azt jelenti, hogy az Önkormányzat egy alkalommal maximum 300 ezer támogatással tud hozzájárulni egy háztartás hátralékainak csökkentéséhez. 

Milyen típusú adósságra lehet igénybe venni a támogatást?

Az adósságkezelésbe vont összeg tartalmazhat többféle adósságot is: közüzemi díjakat, közös költséget, lakbért, külön szolgáltatási díjat is.

Önkormányzati bérlők esetén minden részletfizetés legalább 30 százalékát a lakbér vagy lakáshasználati díj és kapcsolódó külön szolgáltatási díj rendezésére kell fordítani. Egészen addig, amíg a JGK Zrt. felé fennálló adósság ki nem egyenlítődik.

Ki veheti igénybe a támogatást?

A hátralékkezelési támogatás legalább 2 havi felhalmozott adósság esetén igényelhető.

A támogatásra azok a háztartások jogosultak, ahol az 1 fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg a 185 ezer forintot.

Ha a jövedelem több, mint 185 ezer forint, de kevesebb, mint 250 ezer forint, akkor méltányossági alapon is igényelhető a támogatás, ebben az esetben az Önkormányzat illetékes bizottsága dönt. Ha a jövedelme az igénylést megelőző 6 hónapban megemelkedett, és emiatt veszítette el a jogosultságát, akkor 250 ezer forint/fogyasztási egységig bizottsági döntés nélkül is jogosult a támogatásra.

Hogyan folyósítjuk a támogatást?

A támogatás folyósítása illeszkedik a hátralék törlesztésének módjához. Ez azt jelenti, hogy egy összegben vagy részletekben is lehet kérni.

Az összeget közvetlenül a szolgáltatók felé utalják.

A hátralékkezelési időszak legfeljebb 24 hónap. Ettől önkormányzati bérlők esetén lehet eltérni a részletfizetési megállapodás időtartamának megfelelően.

A hátralékkezelési időszak alatt hátralékkezelési tanácsadáson kell részt venni. Emellett eleget kell tenni a részletfizetési kötelezettségnek, valamint az aktuális lakásfenntartási kiadásokat is fizetni kell.

Az Önkormányzat megszünteti a támogatást, ha az igénylő 60 napig nem fizeti meg az adott havi lakásfenntartási kiadásait, vagy nem vesz részt a hátralékkezelési tanácsadásban, illetve ha 90 napig nem fizeti meg az esedékes önrészt.

Hogyan igényelheti a támogatást?

A támogatási kérelem benyújtása előtt előzetes együttműködésre van szükség. Az előzetes együttműködéssel kapcsolatban a JSzSzGyK Család- és Gyermekjóléti Szolgálattal kell felvenni a kapcsolatot. Az előzetes együttműködést úgy lehet sikeresen teljesíteni, ha az igénylő megfizeti az adott havi összes, lakhatással kapcsolatos kiadását.

Az előzetes együttműködés sikeres teljesítése után lehet támogatási kérelmet benyújtani. A kérelmet a hátralékkezelési tanácsadó segít kitölteni. 

Önkormányzati bérlők vagy lakáshasználók esetén a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK Zrt.) a megítélt támogatás alapján köt részletfizetési megállapodást.

A hátralékkezelési támogatás 12 hónapon belül egyszer igényelhető. Ez alól kivétel, ha a hátralékkezelés megkezdésekor az összes hátralék összege meghaladta az 500 ezer forintot. Ebben az esetben a teljes adósság folyamatosan, 500 ezer forintos részletekben bevonható. Szintén kivétel, ha a hátralékkezelési folyamat a háztartás egyik tagjának halála miatt volt.

Keresse munkatársainkat bizalommal!

JSzSzGyK Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

1081 Budapest, Népszínház u. 22. (bejárat a Kiss József u. felől)

Nyitvatartás:

Hétfő: 8.00–18.00 

Kedd: 8.00–16.00 

Szerda: 13.00–18.00 

Csütörtök: 8.00–16.00 

Péntek: 8.00–12.00

Honlap: jszszgyk.hu/csalad-es-gyermekjoleti-szolgalat

Telefon: +36-1/333-0582, +36-1/313-4062, +36-1/426-7257

E-mail: info@jszszgyk.hu

Megjelent ingyenes, összefoglaló nyomtatott kiadványunk, a Tájékoztató a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásairól, amelyben részletesen írunk az Önkormányzat új és megújult támogatásairól, valamint az igénylésük feltételeiről, menetéről. A tájékoztató kerületszerte több helyen is megtalálható, de a Polgármesteri Hivatalban (1082 Budapest, Baross u. 63–67.) is átvehető.

A tájékoztató teljes terjedelmében elérhető online is: szociális támogatások

Ne maradjon le az Önt érintő friss hírekről, fontos eseményekről. Iratkozzon fel hírleveleinkre.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!