Mentesülnek az építményadó fizetés alól a 30m2-nél kisebb tárolók és garázsok, kevesebb lett a gépjárműtárolók adója

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Tárolók és garázsok építményadójának változása

2024-től Józsefvárosban változik a helyi építményadó rendelet, a garázsokra az önkormányzat alacsonyabb adómértéket és további mentességek bővítését vezette be.

Az építményadó rendelet módosításának célja, hogy az önkormányzat segítséget nyújtson az egyébként is szűkös parkolási lehetőségek miatt kialakult nehézségek megoldásában a kerületben és lehetőséget adjon arra, hogy a helyi lakosok akár adómentesen helyezhessék el gépjárműveiket a tulajdonukban álló, saját gépjármű tárolására használt gépjárműtároló helyeken, valamint hogy a tárolók után megemelt alapterület kedvezménnyel lehetőséget biztosítson az élettér bővítéséhez is.

Fontos változás, mind a magánszemélyek, mind a gazdálkodó szervezetek esetében, hogy 2024.01.01. napjától a gépjárműtárolók a sávos adómérték helyett egységesen a legkisebb építményadó mérték, azaz 566,-Ft/m2/év szerint adóznak.

Az adónyilvántartásban szereplő, korábbiakban már megállapított adózás esetében az adómérték változásának okán az adózóknak nem kell újabb adatbejelentést tenniük. A gépjárműtároló utáni kisebb adómértékre vonatkozó építményadó mértékének változását tartalmazó határozatot valamennyi tulajdonos 2024.03.15. napjáig automatikusan megkapja a csökkentett összeggel.

Az elfogadott rendeletmódosítás szerint az építményadó alól mentes terület bővítésével a kizárólag a magánszemély tulajdonában lévő tárolók/gépjárműtárolók 30 m2–ig mentességet kaptak. A tárolók esetében a korábbi 5 m2, a gépjárműtárolók esetében pedig a 15 m2 helyett 30 m2 válik adómentessé 2024.01.01. napjától. A mentesség feltétele, hogy a tárolót/gépjárműtárolót a tulajdonos nem adja bérbe. Amennyiben a magánszemély a kerületben több gépjárműtároló tulajdonjogával is rendelkezik, akkor egy, a legkisebb hasznos alapterületű gépjárműtároló után szerez jogosultságot a mentesség igénybevételére, a többi gépjárműtároló adóköteles lesz.

  • Példa: A tulajdonos egy 22 m2 és egy 35 m2 alapterületű gépjárműtárolóval rendelkezik, amelyeket nem ad bérbe. A korábbi években az első esetben 15 m2 mentességi alapra figyelemmel 7 m2 alapterület és a második esetben 20 m2 alapterület után adóköteles, míg 2024. évtől a 30 m2 mentességi alappal számolva a legkisebb, azaz a 22 m2 alapterületű gépjárműtároló adómentes lesz, amennyiben továbbra sem adja bérbe. A 35 m2 alapterületű gépjárműtároló esetében pedig a teljes 35 m2 alapterület adóköteles lesz függetlenül attól, hogy egyébként bérbeadás útján is hasznosításra kerül-e, mert a mentesség egy – a legkisebb területű – gépjárműtárolóra vehető igénybe.

Tehát amennyiben a tulajdonosnak korábban adókötelezettsége keletkezett a 15 m2 adómentes területet meghaladó alapterület után, úgy 2024.01.01. napjától a 16-30 m2 területnagyság után mentesség illeti meg abban az esetben, ha a gépjárműtárolót nem adja bérbe. Ez esetben a további mentesség igénybevételéhez, valamint a második gépjárműtároló adókötelezettségének megállapítása céljából adatbejelentés benyújtása szükséges az adóhatóság felé.

  • Példa: A tulajdonos egy 18 m2-es gépjárműtároló után a korábbi években 15 m2 mentességet kapott és 3 m2 után fizette meg az építményadót. 2024. évtől a 3 m2 is adómentessé válik, ha a tulajdonos továbbra sem adja bérbe a gépjárműtárolót. Erre vonatkozóan a mentesség igénybevételéhez újabb adatbejelentést kell benyújtani az önkormányzati adóhatósághoz, amelyben feltünteti a mentességre való jogosultságot. Az adatbejelentés benyújtását követően az adóhatóság a 2024. évtől fennálló adómentességet határozatban állapítja meg.

A tárolókra is a fenti a szabály vonatkozik azzal az eltéréssel, hogy a mentességi határ nem csak a korábbi 5 m2-ig, hanem a további 6 m2-30 m2 közötti területre is érvényes.

  • Példa: A tulajdonos egy 24 m2-es tároló után a korábbi években 5 m2 mentességet kapott és 19 m2 után fizette meg az építményadót. 2024. évtől a teljes 24 m2 adómentessé válik, ha a tulajdonos nem adja bérbe a tárolót. Erre vonatkozóan a mentesség igénybevételéhez újabb adatbejelentést kell benyújtani az önkormányzati adóhatósághoz, amelyben feltünteti a mentességre való jogosultságot. Az adatbejelentés benyújtását követően az adóhatóság a 2024. évtől fennálló adómentességet határozatban állapítja meg.
  • Példa: A tulajdonos egy 8 m2 alapterületű tároló után a korábbi években 5 m2 mentességet kapott és 3 m2 után fizette meg az építményadót. 2024.01.01-jei állapot szerint a tárolót bérbeadás útján hasznosítja, így a teljes 8 m2 alapterület után adókötelessé válik. Erre vonatkozóan az adókötelezettség megállapításához újabb adatbejelentést kell benyújtani az önkormányzati adóhatósághoz, amelyben feltünteti az adóköteles időszak kezdetét (bérbeadás időpontja). Az adatbejelentés benyújtását követően az adóhatóság a 2024. évtől fennálló adókötelezettséget határozatban állapítja meg.

Azon magánszemélyeknek, akik tárolóinak és gépjárműtárolóinak nagysága a korábbi és a 2024-től érvényes mentes alapterület nagyságát nem haladja meg és nem adják ezeket bérbe eddig sem kellett és továbbra sem kell adatbejelentést tenniük.

  • Példa: A tulajdonos 30 m2 alatti alapterületű tárolóval rendelkezik, és azt nem adja bérbe, vagy a tulajdonos 30 m2 alapterületű gépjárműtároló tulajdonjogával bír, amit bérbeadás útján nem hasznosít. Ezekben az esetekben nem kell adatbejelentést teljesíteni.

Azon tulajdonosoknál, akiknél építményadó vagy kommunális adó tekintetében bármilyen adóztatást érintő változás történt az elmúlt év(ek)ben, 2024. január 15. napjáig adatbejelentést kellett teljesíteniük az önkormányzati adóhatóság felé.

  • Példa: ingatlan szerzése/eladása, lakóhely létesítése/megszüntetése, hosszú távú bérbeadás megkezdése/megszűnése, rövidtávú szálláshely bérbeadása/megszűnése, székhely/telephely létesítéséhez hozzájárulást adtak), továbbá kikerültek az adómentesség hatálya alól, ismét adókötelezettségük keletkezett.

A változásokról szóló tájékoztatást a honlapunkon a https://jozsefvaros.hu/ugyintezes/ugy/epitmenyado-telekado/ linken tekinthetik meg az érdeklődők.

Ha kérdése van helyi adók ügyében, kérjük, keresse fel a Józsefvárosi Önkormányzat ügyfélszolgálatát a Baross utca 66-68. szám alatt, ahol előzetes időpontfoglalást követően várakozás nélkül intézheti adóügyeit. Időpontfoglalás: https://idopontfoglalas.jozsefvaros.hu/

Gépjárműtárolók/tárolók utáni adókötelezettség változások 2024-től:

magánszemély tulajdonos,

nem adja bérbe a tárolót, gépjárműtárolót

 

2023. és az azt megelőző években 2024.01.01.-től

 

Adatbejelentés a mentesség igénybevételéhez

2024.01.15-ig

gépjárműtároló alapterülete:

0-15 m2-ig adómentes

tároló alapterülete:0-5madómentes

gépjárműtároló és tároló

30 m2 alatt adómentes

 

Nem kell benyújtani adatbejelentést.
gépjárműtároló alapterülete:

0-15 m2-ig adómentes

(az e feletti részre adókötelezettség keletkezett)

tároló alapterülete:
0-5m2 adómentes

(az e feletti részre adókötelezettség keletkezett)

 

gépjárműtároló és tároló

korábbi adókötelezettség változása mentesség igénybevétele miatt

 

gépjárműtároló és tároló

30:m2 felett adóköteles

 

 

Be kell nyújtani építményadó (változás) adatbejelentést az adómentesség igénybevételéhez.

 

Be kell nyújtani építményadó adatbejelentést az adókötelezettség megállapításához.

 

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!