Február 23. – A romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat emléknapja

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Február 23. - A romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat emléknapja

Február 22-én a Józsefvárosi Képviselő-testület úgy döntött, hogy – az országban elsőként – február 23-át a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat emléknapjává nyilvánítja.

Tatárszentgyörgyön 2009. február 23-án hajnalban egy 5 éves kisfiú, Csorba Robika és édesapja, Csorba Róbert is áldozatul esett a rasszista indíttatásból elkövetett gyilkosság sorozatnak.

Az ő haláluk évfordulójára szervezett az Idetartozunk Egyesület, Setét Jenő vezetésével minden év február 23. napján megemlékezést. Az Idetartozunk Egyesület Józsefvárosban működött és a VIII. kerületben rendezte programjait, ahogy a megemlékezéseit is. Setét Jenő a roma polgárjogi mozgalom egyik kiemelkedő alakja volt, a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda munkatársaként szentelte életét az emberi jogok védelméért. Az Idetartozunk Egyesület vezetőjeként az emlékezetpolitika kiemelt figyelmet érdemelt az ő munkásságában. Évről évre megrendezte a Roma Büszkeség napját, aminek egyik állomása Józsefváros volt.

Setét Jenőt elhunyt, de az ő munkásságának folytatása elengedhetetlen, kulcsfontosságú az, hogy felhívjuk polgártársaink figyelmét a gyűlölet és a gyűlöletbeszéd elfogadásának veszélyeire.

A roma és nem roma érdekvédelmi és civil szervezetek nyílt levélben hívták fel a figyelmet arra, hogy 16 évvel a gyilkosságsorozat után sincsen méltó emlékezete az Európában is egyedülálló tragédiának.  A kezdeményező roma és nem roma érdekvédelmi és civil szervezetek felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy az emlékezet a társadalom lelkiismeretét ébren tartja, és megelőzheti a további tragédiákat.

A romák ellen elkövetett sorozatgyilkosság emléknappá nyilvánításával az Önkormányzat kifejezi támogatását az emlékezet és az emlékeztetés fontossága mellett, felhívva a figyelmet arra, hogy hová vezet a gyűlöletpolitika és a gyűlöletbeszéd a társadalmi közbeszédben, továbbá emlékeztet minket arra is, hogy ártatlanul elhunyt és megtámadott honfitársaink emlékét kerületünk saját akaratából őrzi és ápolja.

Az Önkormányzat megerősíti elköteleződését a kerületi kötődésű roma származású polgárai iránt azzal, hogy az országban elsőként fejezi ki támogatását február 23. napjának hivatalos emléknappá nyilvánításával.


A Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete 2023 októberében döntött a Józsefvárosi Egyenlőség és társadalmi igazságosság program a roma lakosságért 2023-2028 bevezetéséről. Az a program elkötelezett az esélyegyenlőség, a társadalmi igazságosság és a diszkrimináció-mentesség elvei mellett, védi az emberi élet méltóságát, és elítéli a rasszizmus minden formáját.

A programról bővebben ebben a hírben olvashat.

A teljes programot és intézkedési tervet itt olvashatja el.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!