Keressük a kivitelezőt a Szeszgyár utca megújítására

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Kiírtuka Szeszgyár utca megújításának közbeszerzését

A Józsefvárosi Önkormányzat kiírta a közbeszerzési eljárást, amelynek során kiválasztjuk a kivitelezőt aki a Szeszgyár utca megújítását végzi majd. A közbeszerzési eljárás mindig egy hosszú folyamat, amely sok adminisztratív feladattal jár. Ez azt jelenti, hogy várhatóan 2024 nyarán indulhat el a kivitelezés a Szeszgyár utcában

A Szeszgyár utca Kőris és Visi Imre utcák közötti szakasza egy kihasználatlan terület volt, ahol elhagyatott autók álltak, az átjárást pedig a Kőris utca felől meghagyott falmaradvány akadályozta. A Józsefvárosi Önkormányzat 2022-ben megnyitotta a Szeszgyár utca folytatását a Szeszgyár közt, a Kőris utca és a Visi Imre utca között. A fal lebontásával egy új köztér született. Az önkormányzat pedig úgy döntött, hogy a teljes utcát megújítja a Baross utcától egészen a Kőris utcáig. Így egy kellemesebb utca és egy olyan zöld sétány jön létre, ahol a kicsik és nagyok is szívesen töltenek időt.

A Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából a RÉV8 2022 tavaszán két alkalommal is bevonta a közösséget a tervezés folyamatába, hogy elmondhassák, mit látnának szívesen a megújuló utcában és hogy mit szeretnének jövőbeli sétányon csinálni: pihenni, játszani vagy sportolni.

Tartottunk egy ötletbörzét a Csobánc utcai iskola diákjaival, egyet a Kálvária téri gyereknapon, illetve egy közösségi tervezési alkalmat a Szeszgyár kertben. Itt játékos feladatokon keresztül lehetett kísérletezni azzal, hogy ki milyennek látná szívesen a Szeszgyár közt, és hogy mi fér el egy ekkora területen.

A beérkezett javaslatok alapján a környékbeliek egy gyalogos sétányt szeretnének, amely természetközeli és ahol meg lehet pihenni. Ugyanakkor az is felmerült, hogy legyenek színes, játékos elemek is, és szívesen töltsenek itt időt az emberek, legyen szó nyugdíjasokról vagy kisgyerekekről.

A részvételi folyamat részletes leírását, és hogy milyen javaslatok jöttek be a tervezési alkalmakon, az alábbi kiadványban foglalta össze a közösségi tervezést tartó UFLab:

https://drive.google.com/file/d/1avfDNaZB79dRUX7Vlck1yRQUg2UzQv4I/view

A Szeszgyár utca tervezése során az volt a fő szempont, hogy kényelmesebben lehessen sétálni az utcában, és árnyékosabb, zöldebb legyen. Ezért annyi fát telepítünk, amennyit a föld alatt futó közművek megengednek, a Baross utca felőli szakaszon pedig a fasor útjában lévő vízvezetéket is áthelyezzük, hogy itt is lehessen fákat telepíteni. A jelenlegi két oldali parkolás csak az egyik oldalon marad meg, a páros oldalon egy fasort tervezünk ültetni évelő növényágyásokban.

A terv főbb jellemzői:

‒ biztonságos közlekedés,
‒ szélesebb járdák,
‒ a csomópontok kiemelése a járda szintjére,
‒ 36 szabadföldbe ültetett fa,
‒ megújuló burkolatok: térkő a járdákon, aszfalt az úttesten,
‒ új utcabútorok,
‒ megújuló közvilágítás.

Szeszgyár felújítás mi várható

A SZESZGYÁR KÖZ, AZ ÚJ GYALOGOS SÉTÁNY

Az Orczy negyedben kevés lehetőség van szabadtéren mozogni és kikapcsolódni, ezen szeretnénk javítani a Szeszgyár köz megújításával. A terv elkészítése során figyelt rá a tervező, hogy legyen hol pihenni, de a játékra is legyen hely. Aki pedig csak áthaladni szeretne majd az új sétányon, ők is kényelmesen végig tudjanak sétálni a szélén. A tervezés során azzal is számolni kellett, hogy biztosítsuk a behajtást az itt működő vállalkozás számára. Ehhez a Kőris utca felőli oldalon egy rámpa készül.

A terv főbb jellemzői:

‒ játékos elemek: trambulin, mászófal, kosárhinta
‒ árnyékos ülőhelyek,
‒ 20 darab szabadföldbe telepített fa,
‒ találkozóhely firkafallal és gerendából kialakított ülőhelyekkel,
‒ természetes anyagokból készült játszótér,
‒ átlátható, természetközeli kialakítás.

Szeszgyár felújítás 2

A beérkezett lakossági vélemények alapján véglegesítettük a terveket és beszereztük a szükséges hatósági és közműszolgáltatói engedélyeket. A közbeszerzési eljárást előkészítettük, amely során kiderül, hogy ki lesz az utca kivitelezője. A beszerzési eljárás eredményhirdetése májusban várható. A kivitelező beszerzését követően várhatóan 2024 nyarán elindulhat az építkezés.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!