Milyen legyen a jövőben a Vígabb utca?

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Milyen legyen a jövőben a Vígabb utca

A 2022-es józsefvárosi részvételi költségvetés egyik nyertes ötlete valósult meg 2023 őszén a Rákóczi téri vásárcsarnok mögötti szakaszon a Víg utcában, a tavaszi-nyári előkészítést követően. Közösségi programokkal, aszfaltfestéssel és utcabútorokkal próbáltuk ki, hogyan lehet másképp használni az utcát, emellett zöld szigeteket hoztunk létre magaságyásokból, valamint a részvételi költségvetés nyertes ötletét kiegészítve kísérleti jelleggel gyalogos-kerékpáros zónát alakítottunk ki az útszakaszon.  Októberben és novemberben két megbeszélőt tartottunk, ahol a résztvevők megoszthatták eddigi tapasztalataikat és kérdéseiket az utcával kapcsolatban.

2023. december elején visszaállítottuk az átmenő forgalmat, most pedig szeretnénk megismerni a helyi lakók, intézmények és vállalkozók véleményét, arról, hogy milyen tapasztalataik voltak az átalakítással kapcsolatban, és hogyan szeretnék használni az utcát a jövőben.

A következő lépések

Januárban a katasztófavédelemmel egy újabb helyszíni egyeztetést tartottunk, amire ezúttal egy magasból mentő járművel vonultak fel a tűzoltók a helyszínre. Ez a járműtípus a Budapesten található legnagyobb helyigényű jármű, amiről a kiérkező tűzoltók azt is elmondták, hogy sok belvárosi utcában egyáltalán nem alkalmazhatóak. Kipróbáltuk és lemértük, hogy hogyan fér el kényelmesen a jármű a gyakorlatban, és korábban egyeztetettekhez képest a katasztófavédelem munkatársai kérték a letalpaláshoz (a jármű magasban dolgozásának biztosításához) a két kisebb ágyás szélességének módosítását. Annak érdekében, hogy a legnagyobb helyigényű magasból mentő jármű is mindenhol letalpalhasson, a február 19-i héten csökkentjük az ágyások méretét.

Ahogyan erről ősszel beszámoltunk, szeretnénk megismerni a Víg utca és környékén élők véleményét arról, hogy mit gondolnak a 2023. őszi kialakításról, és hogy mit szeretnének, milyen legyen a jövőben a Vígabb utca?

Ehhez egy online kérdőívet készítettünk, amit ezen a linken érhetnek el: https://jozsefvaros.hu/go/vigabbutca/ A kérdőív kitöltésének határideje: március 11., éjfél. A kitöltés anonim, és nagyjából 10 percet vesz igénybe.

Emellett a Víg utca és a környék házait önkéntesek keresik fel a következő hetekben, hogy segítsék a kitöltést, valamint a környék vállalkozóival, és intézményeivel szintén személyesen egyeztetünk a tapasztalataikról.

Segíts értékelni az Egy Vígabb utca projektet – Jelentkezz önkéntesnek! A jelentkezéseket február 21-én szerdán déli 12 óráig várjuk ezen az űrlapon: https://jozsefvaros.hu/go/vigabbutca_onkentes/

Bővebb információ:
Rév8 Zrt.
info@rev8.hu
https://rev8.hu/kapcsolat/

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!