Mi történt a Vígabb utca őszi megbeszélőin?

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Mi történt a Vígabb utca őszi megbeszélőin?

A 2022-es józsefvárosi részvételi költségvetés egyik nyertes ötlete valósult meg 2023 őszén a Rákóczi téri vásárcsarnok mögötti szakaszon a Víg utcában. Közösségi programokkal, aszfaltfestéssel és utcabútorokkal próbáltuk ki, hogyan lehet másképp használni az utcát, emellett zöld szigeteket hoztunk létre magaságyásokból, valamint a részvételi költségvetés nyertes ötletét kiegészítve kísérleti jelleggel gyalogos-kerékpáros zónát alakítottunk ki az útszakaszon.

A Vígabb utca tervezésekor két ötletelő-tervező alkalmat tartottunk, ahol a résztvevők elsősorban minél több zöldfelületet kértek. Ennek megfelelően olyan ágyásokat álmodtunk meg, amelyeknek valós hatása lehet az utca életére A zöldfelületek nyáron segítenek a hősziget-hatás csökkentésében. Ez a jelenség városi környezetben tapasztalható – az épített elemek, mint az utak, vagy épületek meleg időben elnyelik és újra kibocsátják a hőt, ezzel jóval melegebb felületek jönnek létre, mint egy természetes környezetben. A budapesti aszfalt ilyenkor akár 50-60 fokra is felmelegedhet, míg a zöldfelületek hőmérséklete 20-25 fok között marad.

A Víg utcában közel 70 m2 zöldfelület jött létre, ahol összesen 500 db évelő növényt telepítettünk, illetve 500 db nárcisz, gyöngyike és krókusz hagymát ültettünk el. A választott fajták jó szárazságtűrők, emellett gazdag a fajtaválaszték is, hogy növeljük a biodiverzitást. Nyári hosszan tartó aszályos idő esetén előfordulhat a növényzet ideiglenes kókadása, száradása, azonban pont a széles fajtaválaszték miatt azt várjuk, hogy ezek jól regenerálódnak az aszályos idő múlásával.

2023. őszén gyalogos-kerékpáros zónával, közösségi programokkal, aszfaltfestéssel és utcabútorokkal próbáltuk ki, hogyan lehet másképp használni az utcát, a zöldfelületek jótékony hatását pedig 2024-ben élvezhetjük majd először igazán.

Mi történt az őszi megbeszélőkön?

Az őszi időszakban két megbeszélőt tartottunk a Víg utcában, illetve a Rákóczi téri Vásárcsarnokban, ahol a lakosok és a helyi vállalkozók előzetesen megosztották tapasztalataikat és kérdéseiket.

2023. október 18-án, ahogy erről a Józsefvárosi újság is beszámolt, a Víg utcában tartott megbeszélőn nagyjából 15-en vettek részt. A Víg utca lakói, a csarnok képviselői és az utca több vállalkozója is eljött. Megbeszéltük, hogy mi történt eddig a Víg utcában, és mi várható a következő időszakban: az ágyások 2023. október végi beültetése, valamint az ősz végén az átmenő forgalom visszaállítása, illetve 2024. év elején a Víg utca átalakításának véleményezése, hogy eldőlhessen, 2024-ben hogyan működjön az utca.

A megbeszélő során átbeszéltük a legfontosabb témákat. A szeptember-októberi időszakban négy eseményt tartottunk: 2023. szeptember 14-én egy vásárral, agyagozással és kultúra kostolóval kezdtük a programok sorát, amit szeptember 30-án társasozás és ékszerkészítés, az október 7-én Déri Miksa utcaünnephez kapcsolódva ékszerkészítés és városi növény séta követett, október 15-én pedig a kávézacc újrahasznosításáról mesélt az újonnan nyílt kávézó. (A második megbeszélő után került sor az ötödik eseményre, a Hullámhossz Csoport október 21-i eseményére, amit a rossz idő miatt a Német utcai iskolában tartottunk meg.) A rendezvények kapcsán többen jelezték, hogy a zene, vagy akár a beszélgetés a felsőbb emeleteken felerősödve hallatszik, ami zavaró volt. Mások hangulatosnak tartották a rendezvényeket, illetve olyan is akadt, aki javasolta, legyenek még ilyen rendezvények, de tartsuk azokat inkább a Rákóczi téren.

A forgalmi rend kapcsán fontos visszajelzés volt, hogy azt nagyon sokan nem tartják be, és behajtanak az utcába, ezért többen nem merik sétálóutcaként használni az utcát. Ezért a korábbi virágládákat, könnyebben mozgatható, jól felismerhető behajtásgátló kordonokra cseréltük. Többen nehezményezték a parkolóhelyek megszüntetését, ami a beadott ötlet alapeleme volt. Lakossági ötletként a csarnok alatti kedvezményes parkolás biztosítását vetették fel, illetve a kizárólagos lakossági parkolást az utca Bérkocsis utca felőli szakaszán. Kérdés volt az is, hogy a rendkívüli lakossági behajtás, hogyan kezelhető, azaz, hogyan hajthatnak be az itt lakók szükség esetén akkor, amikor az utca gyalogos-kerékpáros zónaként működik. Többen jelezték, hogy előfordulhat, hogy előre nem látott módon kell behajtaniuk ilyenkor, amit nem tudnak előzetesen jelezni. Ez egy olyan kérdés, ami a kerületben több helyen is kihívást jelent. Az Önkormányzat dolgozik azon, hogy egyszerű és életszerű megoldást találjunk hosszú távon, ami a jogszabályoknak is megfelel.

Az épülőben lévő magaságyások kapcsán többen aggályukat fejezték ki – nem lesz-e vonzó arra, hogy emberek fekvőhelyként használják a gabionfalakat? Ezzel kapcsolatban kértük az itt lévők türelmét, és azt, hogy a magaságyások, és az azon lévő gerendapadok tapaszatalatairól beszéljünk a következő alkalmmal, amikor már befejeződik a kivitelezés, és látjuk a tér használatát a mindennapokban. Elmondtuk, hogy a növények gondozása, a kerület többi zöldfelületéhez hasonlóan a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. feladata, azonban ha van olyan lakó, vagy vállalkozó, aki szeretne ebben részt venni, annak tudunk erre lehetőséget biztosítani, ha ezt jelzi nekünk.

Felmerült még, az a sok éves probléma, hogy a Spar reggeli pakolása hangos, többeket zavar. A csarnok képviselői elmondták, hogy ennek időpontja nehezen módosítható, hiszen több üzletet szolgálnak ki ezek a szállítók, aminek megvan a sorrendje, de azt mondták, hogy jelzik a Sparnak a problémát. Felmerült a kutyapiszok és a szemét kérdése, a megbeszélő után kihelyezésre került egy újabb kuka a Víg utca 22. elé. Illetve a résztvevők javasolták még, hogy kezdődjön később a következő találkozó, hogy többen el tudjanak jönni, így a második találkozót 17.00-kor kezdtük. A lakók kérték, hogy a következő alkalmat az online felületek mellett plakáton és szórólapon is hirdessük meg, ami így is történt novemberben.

A megbeszélő végén még több lakó érkezett, akik pozitív tapasztalatokról számoltak be, és ők is jelezték, hogy későbbi kezdés esetén könnyebben részt tudnának venni a megbeszélőn.

Második alkalommal, 2023. november 15-én kevesebb résztvevővel, a hideg időjárás miatt a csarnokon belül találkoztunk. A lakók mellett a csarnok képviselői és a kerület egyik körzeti rendésze is részt vett a megbeszélőn. A jelenlévők egy része az előző alkalmon nem vett részt, így felelevenítettük, hogy miről volt szó ezen a találkozón.

Ezután több témát is érintettünk, többen aggodalmukat fejezték ki a vészhelyzeti behajtás kapcsán, jeleztük, hogy az érintett hatóságokkal egyeztettünk a tervezés során, és, hogy amennyiben utólagosan valamilyen változtatási igényük lesz, ennek természetesen eleget teszünk majd. Fontos visszajelzés volt, hogy egy alkalommal a mentő nem hajtott be az utcára, a Déri Miksa utca sarkán várakozott. Jeleztük, hogy ezekről a tapasztalatokról mindenképpen egyeztetünk a mentőszolgálattal.

Néhányan jelezték, hogy a Déri Miksa utcaünnep alatt nagyon hangos volt a zene, illetve aggodalmukat fejezték ki a Szabad Új Hely teraszával kapcsolatban. A rendezvényen a koncertek a programhoz csatlakoztak, amit napközben tartottunk, és évi egy alkalommal kerül megrendezésre. A terasz kapcsán kértük, hogy amennyiben konkrét problémát észlelnek mindenképp jelezzék, egyenlőre a mi tapasztalataink alapján szigorúan betartják a terasz 22.00 órai, és a bisztró 23.00 órai zárását.

A magaságyásokat volt, aki nem tartotta esztétikusnak, illetve volt, aki szerint ezek túl nagyok a Víg utcára, nem arányos az utcakép. A Víg utca tervezése során a legtöbben minél nagyobb zöld felületet szerettek volna látni, ez volt a tervezés során az egyik legfontosabb szempont. A lakók aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az elültetett növények és fák nem fognak tudni megnőni, mert az ágyásban a föld túl alacsony. A magaságyások úgy lettek kialakítása és a növényválasztás során a tervező figyelt arra, hogy ez ne forduljon elő. Az új növénytelepítések esetén előfordul veszteség, ez a következő vegetációs időszak kezdetén, tavasszal fog kiderülni, és amennyiben szükséges, pótoljuk a növényeket.

A megbeszélőn az egyik lakó felolvasta a felesége által írt levelet, ami nagyon sok mindenre kitért a Vígabb utca projekttel kapcsolatban, kérdéseket fogalmazott meg a forgalmi renddel, a részvételi folyamatokkal és az ágyásokkal kapcsolatban. Fontosnak tartjuk, ezeket a visszajelzéseket, illetve jeleztük, hogy szeretnénk átfogó képet kapni arról, hogy mit gondolnak a Víg utca és környék lakói az őszi időszakról, hiszen a megbeszélőkön 10-20 érintett vett részt, míg a közvetlenül érintett négy Víg utcai házban is közel 150 lakás található, ahol több százan laknak.

A következő lépések

Ahogyan erről ősszel beszámoltunk, szeretnénk megismerni a Víg utca és környékén élők véleményét arról, hogy mit gondolnak a 2023. őszi kialakításról, és hogy mit szeretnének, milyen legyen a jövőben a Vígabb utca? Indul a Vígabb utca értékelése, amihez egy kérdőívet készítettünk, a Víg utca és a környék házait önkéntesek keresik fel februárban, hogy segítsék a kitöltést, valamint a környék vállalkozóival, és intézményeivel szintén személyesen egyeztetünk a tapasztalataikról, valamint lehetőség lesz a kérdőívet online is kitölteni.

Milyen legyen a jövőben a Vígabb utca?

A Vígabb utca lakossági ötletként érkezett és került megszavazásra a 2022-es józsefvárosi részvételi költségvetésbe. Az Önkormányzat szándéka a költségvetési lehetőségek függvényében mielőbb megkezdeni a Víg utca megújításának folyamatát, amiben fontosak a tavalyi tapasztalatok és szeretnénk idén is vizsgálni a Vígabb utca lehetőségeit.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!