Hogy működik a Víg utca?

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Hogyan működik a Víg utca?

A Vígabb utca projektet 2023. november végén zárjuk.

A zárás azt jelenti, hogy az utcaszakasz gépjárművel ismét átjárható lesz, parkolásra viszont nem lesz lehetőség. A jövő héten elkezdődik a magaságyások építése. 2024. januárban pedig igényfelmérést fogunk tartani az utcaszakasz jövőjével kapcsolatban.

Az Egy Vígabb utca a 2022-es józsefvárosi részvételi költségvetés egyik nyertes ötlete. A tavasz és a nyár előkészületei után szeptemberben megváltozott a forgalmi rend, tartottunk egy közös aszfaltfestést, illetve elkezdődtek a Mitől lesz Vígabb az utca? pályázat nyerteseinek programjai. Volt már az utcában pop-up vásár, ékszerkészítés és agyagozás is.

Érkeznek a magaságyások az utcába

A tervezési alkalmakon és a lakossági megkeresések során a legtöbben minél több zöldfelületet szerettek volna. Ezért 70 m2 új zöldfelületet létesítünk az utcában.

A magaságyások építése a 2023. október 9-i héten kezdődik, és várhatóan két hétig tart majd. Az esetleges kellemetlenségekért előre is köszönjük a türelmüket! Ha kíváncsi arra, hogy pontosan mi épül az utcában, itt nézhetik meg: http://rev8.hu/vigabbutca/ 

Meddig tart az átalakítás? 

A Vígabb utca projektet 2023. november végén zárjuk. A zárás azt jelenti, hogy ismét lehetőség lesz gépjárművel áthajtani az utcaszakaszon, parkolásra viszont nem lesz lehetőség, és sokkal zöldebb lesz az utcakép az épített magaságyásoknak köszönhetően. 

2024. januárban pedig igényfelmérést fogunk tartani az utcaszakasz jövőjével kapcsolatban.  Kérdőívvel keressük fel a környék lakóit, intézményeit és vállalkozóit, hogy elmondhassák véleményüket az átalakításáról, és hogy a jövőben hogyan szeretnék használni ezt az utcaszakaszt. 

Hogy működik az átalakított utcaszakasz? 

November végéig gyalogos-kerékpáros zónaként üzemel a Víg utca Déri Miksa utca és Vásár utca közötti szakasza hétköznap 14 órától másnap reggel 6 óráig, hétvégén pedig 10 órától másnap reggel 6 óráig. De mit is jelent ez a mindennapokban? 

A KRESZ szerint a kerékpáros-gyalogos zónában:

  • zónaidőszakban gépjárművel tilos behajtani. Ez azt jelenti a Víg utca esetében, hogy hétköznapokon 14 óra és reggel 6 óra között, hétvégén pedig 10 óra és reggel 6 óra között nem szabad behajtani. 
  • gépjárművel zónaidőszakon kívül is csak az utcaszakasz lakói illetve az engedéllyel rendelkező járművek hajthatnak be maximum 10 km/h sebességgel,
    • a Víg utca esetében ezek az áruszállítók, szemétszállítók, közterületfenntartók,
  • az utcán várakozni nem szabad. 
  • kerékpárral maximum 20 km/h sebességgel megengedett a behajtás.
  • mozgássérültet szállító vagy megkülönböztető jelzést használó gépjárművek bármikor behajthatnak a zónába.

A Víg utca érintett szakaszán lakom. Hol jelezhetem, ha rendkívüli esetben zónaidőszakban be szeretnék hajtani az utcára?

Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy költözünk, felújítunk, vagy valamilyen más okból közvetlenül a házunk előtt kell rövid időre megállnunk. Kérjük, hogy minden ilyen esetben esetben írjon a Józsefvárosi Közterület-Felügyeletnek a jkf@jozsefvaros.hu címre, akik segítenek ezzel kapcsolatban.

Hogyan működnek a gurulós virágládák a Víg utcában?

Az új kialakításhoz gurulós virágládákat készítettünk, amelyek segítenek a zónaidőszak jelölésében és fenntartásában. Reggel az első áruszállító vagy szemétszállító jármű húzza szét a ládákat, ezzel jelezve, hogy nincs zónaidőszak 6-14 óra között. Ebben az időszakban az utcaszakasz lakói, áru és szemétszállítók behajthatnak az utcába rakodás céljából, parkolni azonban ekkor is tilos. 

14 órakor a Déri Miksa utcai csősz húzza vissza a ládákat az utca közepére. Ez jelzi, hogy a délutáni idősávban gépjárművel nem szabad behartani az utcaszakaszra..

Hol mondhatom el a véleményem személyesen az új kialakításról?

Az elkövetkező hónapokban szeretnénk meghívni az utca lakóit, vállalkozóit egy közös beszélgetésre, ahol átbeszéljük a tapasztalatokat. Jöjjön el, és mondja el, hogy mi az amin változtatni kell, mi hiányzik, vagy éppen mi az, ami tetszik.

Időpontok: október 18. 16 óra, 2023. november 15. 16 óra

Helyszín: Víg utca Vásár és Déri Miksa utca közötti szakasza

Milyen programok lesznek a Víg utcában?

A következő hetekben az alábbi programokra várunk minden kedves érdeklődőt:

Ékszerkészítés a KÉS csapatával

2023. október 7. 10:00

Fb esemény: https://fb.me/e/1cY94WDHt

Közösségi kávézás

2023. október 15. 10:00 és 15:00

Fb esemény: https://fb.me/e/9EEjiEUo5

Hullámhossz csoport – Szabadtéri, szomszédsági, improvizációs színház.

2023. október 21. 16:00

Fb esemény: https://fb.me/e/5JayxlYBG

Az utca házirendje 

Figyeljünk egymásra! Kérjük, hogy a lakók nyugalma érdekében ne hangoskodjanak az utcában!

Hiszünk benne, hogy a köztér akkor jó, ha mindenki használhatja. Nyugodtan üljön le a megjelölt fogyasztásmentes ülőhelyekre. A sárga székek 14-20 óráig használhatóak.

Kerékpárral, rollerrel kérjük elővigyázatosan haladjon át, vigyázzon a gyalogosokra!

Szeretne tollasozni, társasozni vagy aszfaltrajzolni?

Kérje el ezeket az eszközöket a Journey Kávé- és Teaházból (Víg utca 28). Indulás előtt ne felejtse el visszaadni a játékot, hogy később más is használhassa.

Kinek jelezhetem, ha probléma van az utcán?

Hangoskodás vagy egyéb probléma merült fel az utcán? Hívja a Józsefvárosi Közterület-Felügyelet éjjel-nappal ingyenesen hívható zöld számát: 06-80-204-618. 

Az utca kialakításával kapcsolatban, illetve az eseményekkel kapcsolatban keresse a RÉV8 munkatársait a +36 20 332 6163 telefonszámon vagy írjon az info@rev8.hu címre. Ha pedig nem szeretne lemaradni semmiről ami a Víg utcában történik, iratkozzon fel a Csarnok negyedi hírlevelünkre itt: http://rev8.hu/hirlevel/

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!