Ennek a helynek a vécéjét bárki ingyen használhatja! – Újabb nyilvános illemhelyek Józsefvárosban a részvételi költségvetésnek köszönhetően

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Ennek a helynek a vécéjét bárki ingyen használhatja! – Újabb nyilvános illemhelyek Józsefvárosban a részvételi költségvetésnek köszönhetően

Egész Budapesten problémát jelent az ingyenesen elérhető nyilvános illemhelyek hiánya, amely Józsefvárosban sincs másképpen. A Józsefvárosi Önkormányzat elkötelezett abban, hogy ezt a helyzetet nyilvános illemhelyek telepítésével enyhítse, de fontosnak tartjuk más innovatív megoldások támogatását is, hogy segítsük a köztisztasági helyzet javulását.

Újabb részvételi költségvetés nyertes projektet indítottunk el, amely megvalósításáról a 2023-as részvételi költségvetés keretében döntöttek a józsefvárosiak.

Ennek keretében 2024. február eleje és április vége között hat új nyilvános illemhelyet használhatnak Józsefvárosban azok, akiknek szükségük van rá. Kerületi vendéglátóhelyek és közösségi terek mosdóját ingyenesen használhatja mindenki a hely nyitvatartási idejében a Józsefvárosi Önkormányzattal való együttműködésének köszönhetően.

Café Csiga Vásár utca 2. Hétfőtől- Vasárnapig  09–24
Gólya Presszó Orczy út 46–48. Vasárnap–Szerda 16–24  Csütörtök 16–02 Péntek–Szombat 16–04
Lehetőségek tere Práter utca 63. Keddtől–Csütörtökig 12–18
Mackó Bisztró Korányi Sándor utca 4. Hétfőtől–Vasárnapig 9–17
Repair Cafe Budapest Teleki tér 7. Keddtől–Péntekig 14–18 Szombat 10–14
Zsír Kiss József utca 16. Hétfőtől–Szombatig 12–24

A 2023-as józsefvárosi részvételi költségvetés egyik nyertes ötletének címe: KözWC kampány. A megszavazott ötlet leírása: „A KözWC kampány célja kerületi vendéglátóhelyek támogatása cserébe azért, hogy bárkit beengednek a WC-be fogyasztás nélkül, és ezt hirdetik is a bejáratnál. A kampány előnye, hogy stabilabbá teszi a résztvevők gazdasági működését, javítja a kerület és a vendéglátóhelyek megítélését. A támogatás a kisebb vendéglátóhelyeknek kiegészítő bevétel, ami segítheti a fennmaradást. Az ötlet jó reklámot jelent azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek nyitott hozzáállást képviselnek.” A részvételi költségvetésről és a nyertes ötletről itt olvashatsz részletesen.

Annak érdekében, hogy teszteljük az ötlet hosszú távú és nagyobb léptékű megvalósításának lehetőségét, először egy tesztprogramot indítottunk el 2024 februárjában, amelynek keretében három hónapra kötöttünk szerződést hat józsefvárosi céggel, illetve civil szervezettel, hogy az általuk üzemeltetett vendéglátóhelyek és közösségi terek mosdóját elérhetővé tegyék a nyilvánosság számára. A program tapasztalatai és az abban részt vevők tapasztalatai alapján alakítjuk ki a végleges együttműködési programot 2024 második felében.

Józsefváros többi nyilvános illemhelyének listája ide kattintva érhető el.

A 2024-es részvételi költségvetés ötletbeadási szakasza lezárult. A szavazás április elsején indul, és április 20-ig tart. A részleteket itt tudod elolvasni.

A megvalósult és megvalósulóban lévő nyertes ötletekről itt találsz bővebb információt.

Legyél naprakész, ne maradj le a friss és fontos hírekről. Iratkozz fel a részvételi hírlevélre vagy az önkormányzat további hírleveleire.

Bővebb információ a tesztprogramról: https://reszvetel.jozsefvaros.hu/reszveteli-koltsegvetes/szavazas/korabbi/kozwc-kampany/

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!