Ki volt Csapody Vera?

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Ki volt Csapody Vera?

Csapody Vera élete legnagyobb részében Baross utca 4.-ben élt és alkotott. 

A polgári iskola elvégzése után a Váci utcai felsőbb leányiskolába járt, ahol 1908-ban érettségizett. Külön engedéllyel iratkozhatott be a Királyi Magyar Tudományegyetem (ma Pázmány Péter Katolikus Egyetem) matematika–fiizika szakára, és ő lett az első magyar női diplomás fizikus. Több gimnáziumban is oktatott.

Több éven át dolgozott Jávorka Sándorral A Magyar Flóra képekben című könyv összeállításán. A képes atlasz a kárpáti, a pannóniai, sőt részben az illír, a mediterrán flóra növényeit mutatja be. 

1951-ben a Természettudományi Múzeum munkatársa lett. Miután elkezdett dolgozni a múzeumban, botanikai kutatóutakon vett részt. Bejárta a Kárpát-medence minden részét. 

1932-ben a Szegedi Tudományegyetemen doktori fokozatot szerzett a Mediterrán elemek a Magyar flórában című dolgozatával. Hat évtizedes munkássága során 12 ezer akvarellt és háromezer táblarajzot készített. Számos dolgozata jelent meg, és húsz könyv szerzője.

2022 decemberében a Józsefvárosi Önkormányzat nyílt pályázatot írt ki Csapody Vera életének, tevékenységének emléket állító, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri műalkotás elkészítésére.

A nyertes pályázatot itt tekintheti meg: https://jozsefvaros.hu/otthon/hirdetotabla/hirek/2023/10/a-csapody-vera-palyazat-eredmenye/

A műalkotás 2024 tavaszán kikerül kijelölt helyére, a Füvészkerthez.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!