Ki volt Telkes Mária?

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Ki volt Telkes Mária?

Ha azt mondjuk, Napkirály, mindenki tudja, hogy kire gondolunk. De vajon ugyanígy van-e, ha azt mondjuk, Napkirálynő? Sajnos nem. Pedig egy magyar tudósra, Telkes Máriára mondták ezt az Egyesült Államokban.

Telkes Mária 1900-ban született Budapesten és már 24 évesen, 1924-ben megszerezte doktori fokozatát a fizikai kémia területén. Ugyanebben az évben a clevelandi klinika biofizikai laboratóriumban kezdett el dolgozni, ahol másfél év után a biofizikai osztály vezetője lett. Kutatócsoportjával együtt itt találta fel az elektromos fényképezőgépet, amely meg tudta mérni az agysejtek infravörös sugarait.

1939-ben költözött Bostonba, ahol a Massachusetts Institute of Technology tanáraként és kutatójaként a napenergiával kezdett el foglalkozni. Ekkoriban alkotta meg az első, kizárólag napenergia hasznosításával fűtött kísérleti lakóházat, fedezte fel, hogy hogyan lehet kémiai eljárással tárolni a napenergiát és találta fel a napenergiával működő tengervíz-sótalanító berendezést. Nevéhez összesen 39 szabadalom fűződik.

Munkásságáért számos elismerésben részesítették. 1934-ben a New York Times kora legismertebb 11 női közszereplője között listázta egyetlen tudósként. 1952-ben az amerikai női mérnökök társaságának életműdíját (Society of Women Engineers Achievement Award) elsőként kapta meg. 1977-ben Amerikai Tudományos Akadémia kitüntetésével díjazták. Halála után, 2012-ben pedig beválasztották a Feltalálók Nemzeti Dicsőségcsarnokába (National Inventors Hall of Fame).

70 év után, 1995-ben visszatért Magyarországra, ahol nem sokkal 95. születésnapja előtt elhunyt.

Az önkormányzat zöld pályázatait 2022 májusában neveztük el Telkes Mária-pályázatoknak. Ezzel tisztelegve a tudós előtt, aki már azelőtt munkássága középpontjába helyezte a megújuló energia használatának fontosságát, hogy a fenntarthatóság központi téma lett volna a tudományos szférában.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!