Mi a helyzet a Tolnai kertben?

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Mi újság a Tolnai kertben?

A Tolnai kert szebb, mint valaha!

A magaságyások gazdái lelkesen gondozzák az ágyásaikat, és csütörtökönként közös kertészkedéssel várunk mindenkit a kertben.

Ilyenkor a közös ágyásokban lehet kertészkedni, vagy a kert gazdájától, Marktól lehet tanulni a komposztálásról és a növényekről.

A korábban zárt közösségi kertként működő Tolnai kert, 2020-ban bárki számára szabadon látogatható pihenőkertként nyitott újra. Megnyitását azért látta fontosnak az önkormányzat, mert a Csarnoknegyedben növelni szerette volna a zöldfelületeket.

Már a Tolnai kert kialakításakor is fontos volt, hogy olyan biodiverz ágyásokat hozzunk létre, ahol bemutathatjuk, milyen az, ha ökológiai szempontok szerint művelünk egy kertet. A Józsefvárosi Önkormányzat 2024 áprilisában úgy döntött, hogy idén is megbízza a RÉV8 csapatát a kert közösségi életének megszervezésével.

A pihenésen kívül másik célja a kertnek, hogy közösségi helyként működjön, aminek fenntartásában a józsefvárosiak is részt tudnak venni.

2021 nyara óta a kertben kilenc magaságyást helyi lakosok gondoznak egy-egy szezonon keresztül. 2022 tavaszán a Tolnai kert új burkolatot kapott, és a zöldfelület aránya is növekedett, 2023 óta pedig közösségi komposztáló is működik a kertben.

A komposztáló sok odafigyelést igényel, hiszen az, hogy az emberek elhelyezik az otthon keletkezett zöldhulladékot, nem elég. Fontos, hogy a különböző, komposztálásra alkalmas hulladékot megfelelő arányban juttassuk be, ha szükséges, keverjük el, és tudjuk elérni azt a minőségű komposztot, amely megfelelő a kert talajának javítására. Amelyben aztán jól érzik magukat a növényeink.

A komposztáló közelében tájékoztató táblát helyeztünk ki, amelyen lépésről lépésre olvasható a komposztáló helyes használata.

A kert gazdája Mark Richards, aki a közeli Auróra Klímakertet is gondozza az elmúlt években. Mark az idei szezonban minden héten csütörtökön 15.00 órától egészen sötétedésig várja azokat a kertészeket, érdeklődőket, akik szeretnének többet megtudni a komposztálásról, és segíteni a kert fenntartásában.

A kert híreit a A Tolnai kert barátai Facebook-csoportban lehet követni, ahol azt is mindig közzétesszük, éppen milyen munkákban lehet segíteni. Ilyen feladatok például a kertben keletkezett zöldapríték elterítése, vadvirágmagok elszórása, növények átültetése.

Mivel az elsődleges célunk az, hogy az itt lakók megismerjék, kedveljék és használják a kertet, megpróbáljuk vonzóvá tenni az érdeklődők számára. A kert falai a Plakátváros kiállításának adnak helyet, amitől még otthonosabb hangulata van a kertnek. Ez a projekt a Magyar Plakát Társaság, az OPLA Projekt és a Józsefvárosi Önkormányzat szervezésében valósult meg, ami visszahelyezi a plakátot – mint sokszínű vizuális költészeti formát, kifejezőeszközt, alkotói technikát – eredeti környezetébe és méltó helyére: az utcára.

Hogy kívülről is könnyen észre lehessen venni a kertet, azon dolgozunk, hogy a bejáratot feltűnőbbé varázsoljuk. Tartottunk szezonnyitó eseményt, ahol a lakókkal közösen lefestettük az utcafronti kerítést, így már újabb színben pompázik. Az eseményre a magaságyások gazdáit is meghívtuk, hogy az újaknak megmutassuk a kertet, és a csapat tagjaival is megismerkedhessenek.

A további tervek között szerepel, hogy a kert cégérét elkészítsük, illetve a kert előtt található, elszürkült elektromos kapcsolószekrényeket is lefessük. A bejárati kapu előtti járdát is szeretnénk lefesteni, hogy még jobban felhívjuk az arra járók figyelmét a Tolnai kertre.

A magaságyás-gondozóknak havi rendszerességgel közös programot is szervezünk, amikor a kert gazdája, Mark Richards tart előadást az ökologikus kertművelés szempontjairól, környezetvédelemről, komposztálásról és a kertészkedéssel kapcsolatos más érdekes témákról.

Ha szeretné követni a Tolnai kert mindennapjait csatlakozzon Facebook-csoporthoz. Ha pedig kérdése lenne a kerttel kapcsolatban, kérjük, írjon az info@rev8.hu címre.

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!