Ilyen volt a május a Dankó udvarban

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Ilyen volt a május a Dankó Udvarban

A 2022-es józsefvárosi részvételi költségvetés egyik nyertes ötlete lett, hogy nyissuk újra az udvart. Az udvart egy tesztidőszakban próbáljuk ki, ami 2024 májusában kezdődött, és októberig tart. Az újranyitást a RÉV8 Zrt. szervezi. 

Majálissal kezdtük az udvar első egy hónapját, amit sok-sok ingyenes program követett minden nap. Ebben az időszakban nagyon sokat tanultunk az udvarról: megfigyeltük a rigókat és a rozsdafarkúkat, kiderült, hol van árnyék, a magaságyások közül is egyre több gazdára talált, és a pingpongasztal sem maradt poros. 

Májusban az udvar 10 és 19 óra között volt nyitva, és sok esős nap volt, de így is átlagosan nagyjából 40-en jártak az udvarban egy nap, gyereknapon pedig 280-an voltak! A programok közül agyagozásra, szülő-gyerek fociedzésre, kosárlabdaedzésre, tai chire és makramékészítésre érkeztek a legtöbben, de a Biztos Kezdet Gyerekház és a Fókusz Közösségi Tér programain is mindig vannak résztvevők. 

Már most sok kedves történet kötődik az udvarhoz: volt, aki rég nem látott osztálytársával találkozott kézilabdaedzés közben, és sok-sok segítséget adtak már a szomszédok is, például paradicsompalántákat, citromfüvet és futónövényeket. Lépésről lépésre, hétről hétre fejlődik az udvar: lett egy paradicsomültetvény, és a fák napján a Biztos Kezdet Gyerekház csapata egy barkafát ültetett. 

Rengeteg agyagszobor és -tálka készült, a makramé-virágtartók is már az új otthonukban vannak, és a látogatók sakktudása is sokat csiszolódott. Az is kiderült, hogy tollasozni lufival is lehet, és hogy az unóra soha nem lehet ráunni. 

A heti vagy kétheti rendszerességgel ismétlődő programok mellett voltak különleges események is. Kovács Ildikó tartott önvédelmi oktatást gyerekeknek, a Roma Női Hálózat pedig családi napot bohóccal, popcornnal és arcfestéssel. Május 26-án hatalmas gyereknapot szerveztünk, Bambusz kutya és DJ Panda fáradhatatlanul trükköztek, a bohócműsor alatt hatalmas kötélhúzó verseny volt, és kukoricás lapcsánka készült cukkiniből, salátával Balogh Gyöngyi vezetésével. A Mira Interkulturális Közösség önkéntes csapatával papírsárkányokat lehetett készíteni, amik aztán gyönyörűen repkedtek az udvarban egész délután. A Profilantrop Egyesülettel pedig régi pólókból lehetett táskákat csinálni. 

Gyereknap a Dankó Udvarban
Gyereknap a Dankó Udvarban
Gyereknap a Dankó Udvarban
Gyereknap a Dankó Udvarban
Gyereknap a Dankó Udvarban
Gyereknap a Dankó Udvarban
Gyereknap a Dankó Udvarban
Gyereknap a Dankó Udvarban

Milyen visszajelzéseket kaptunk? 

Május 30-án a RÉV8 meghívta a szomszédokat egy közös grillezésre és beszélgetésre arról, milyennek látták az udvar első hónapját. A grillmester az egyik közösségi munkás, Miki volt, de sok segítséget kapott a szomszédoktól is. A kolbász mellé kenyér és saláta készült, desszertnek pedig kókuszgolyót készített Ági és Adél. Miután megvolt a vacsora, két kérdésről beszélgettek a résztvevők: mi volt a legjobb a nyitás óta, és mi volt, ami nem tetszett vagy hiányzott? 

Arra, hogy mi tetszett leginkább, olyan válaszok érkeztek, hogy az udvar tiszta, nagyon jó  programok vannak kisebbeknek és nagyobbaknak is, szívesen járnak ide a gyerekek, és kedvesek a közösségi munkások. A házirend és a kerületőrök munkájának fontosságát is kiemelték a résztvevők, erre továbbra is nagyon fogunk figyelni. 

A nyitvatartás kapcsán felmerült, hogy reggel nyisson korábban az udvar, este pedig zárjon később, utóbbira a 20 óra volt a javaslat. Az igényfelmérésben sokan szavaztak a kertmozira, így azt is megbeszéltük, hogy kertmozi esetén előre meghirdetve, egy-egy alkalommal akár tovább is nyitva lehet az udvar, mivel ehhez sötétre van szükség. A hosszabb nyitvatartás júliustól lép majd életbe, de erről tájékoztatunk majd mindenkit előre.

Elhangzott kérésként, hogy mivel közeledik a vakáció, szervezzünk még több programot a gyerekeknek. Természetesen ezen is elgondolkodunk, de egész nyáron lehet nálunk társasozni, tollasozni, pingpongozni, színezni, az eszközeink mindig rendelkezésre állnak. Többen jelezték, hogy szükség lenne olyan eszközökre, mint homokozó, csúszda, fakocka, hogy a nagyon kicsi gyerekek is találjanak maguknak játékokat. A magaságyások kapcsán a meghirdetéshez kapcsolódó határidő, újabb szerszámok beszerzése és egy hosszabb slag igénye merült fel. Ezeket, ahogy tudjuk, biztosítjuk, a magaságyások közül pedig már csak 1-2 vár gazdára. 

Köszönjük szépen mindenkinek, aki eljött, és megosztotta velünk az ötleteit, javaslatait! Ezeket a találkozókat folytatni fogjuk minden hónapban. Legközelebb június 26-án, szerdán 17:30-tól várunk minden szomszédot egy beszélgetésre. A bográcsozás is felmerült ötletként, így júniusban azt is kipróbáljuk a program részeként. 

Beszélgessünk a Dankó udvarról!

Időpont: 2024. június 26., szerda 17:30 Helyszín: Dankó utca 18. 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/share/qNsKCnjwUeQ5wnn6/

A visszajelzések
A visszajelzések
A visszajelzések
A visszajelzések

Mi lesz júniusban? 

A nyár első hónapjában sem áll meg az élet az udvarban: továbbra is 10 és 19 óra között lesz nyitva. A már megszokott programok folytatódnak, és több különleges esemény is lesz: volt már női önvédelmi oktatás és üvegmozaik-készítés is, ami nagyon nagy sikert aratott. Június második felében két vasárnapi közös főzést is tartunk majd: június 23-án Greszka Zorka és Kocsis Eszter dietetikusok, június 30-án pedig a Mira Interkulturális Közösség főz az udvarban. Részletek és menü: 

Főzzünk egészségesen!

Időpont: 2024. június 23., vasárnap 15-től 18 óráig Helyszín: 1086 Dankó utca 18.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1008543420627732

Grillezne vagy sportpályát foglalna?

Mindkettőre van lehetőség! Két grillünk is van, amit le lehet foglalni, mi adjuk a grillt, a többit a foglaló hozza. Ha szeretne foglalni, kérjük, írjon az info@dankoudvar.hu címre.  

Napi programajánlókért csatlakozzon a Dankó udvar barátai Facebook-csoporthoz. Hírlevelünkre a dankoudvar.hu/hirlevel oldalon lehet feliratkozni, ebben mindig elküldjük az éppen aktuális eseményeinket!

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!