Döntsön Ön is, ki kapja a Józsefvárosi Közösségekért díjat 2024-ben – Közönségszavazás

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Közönségszavazás Józsefvárosi Közösségekért díj 2024

A Józsefvárosi Közösségekért kitüntetésben a Józsefváros érdekében kifejtett áldozatos tevékenység elismeréseként olyan civil és közösségi munkát végző szervezetek, magánemberek, informális közösségek részesülhetnek, amelyek/akik a társadalmi igazságosságért, egyenlőségért, befogadásért, Józsefváros biztonságáért dolgoznak, és a környezeti fenntarthatóságért végzett munkájukban értek el kiemelkedő eredményt.

A díjra bárki jelölhetett 2024. június 30-ig. A díjazott kiválasztása közönségszavazással történik, amelyben minden józsefvárosi lakos részt vehet.

Kérjük, csak akkor szavazzon, ha Ön józsefvárosi lakos. Mindenkinek egy szavazata van.

Szavazatát online ITT adhatja le.

Szavazni személyesen is van lehetőség a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodájában (1082 Budapest, Baross u. 66–68.) nyitvatartási időben.

Ha a közönségszavazás során szavazategyenlőség állna fenn, a végső döntést az önkormányzat illetékes bizottsága hozza meg.

A közönségszavazás 2024. augusztus 26., hétfő éjfélig tart.

Az alábbi közösségekre és szereplőkre érkeztek idén jelölések, közülük mindenki el is fogadta a jelölést: Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE), Fókusz Közösségi Tér, Mező Ágnes (a Losonci téri komposztbarátok tagja).

Kérjük, támogassa valamelyiküket Ön is a szavazatával, döntsön arról, ki kapja 2024-ben a Józsefvárosi Közösségekért díjat.

BEMUTATKOZÁS

CIVILEK A PALOTANEGYEDÉRT EGYESÜLET (CaPE)

Az egyesület 16 éve alakult, az ott élők, ott dolgozók hozták létre annak érdekében, hogy a Palotanegyedet saját eszközeikkel élhetőbbé tegyék, hírnevét visszahozzák.

Többek között kutatnak, könyvet szerkesztenek és adnak ki. Az ott élő művészeknek és amatőröknek kiállítást szerveznek, bemutatkozási lehetőséget teremtenek. Sétákat, ismeretterjesztő előadásokat szerveznek, a kerületi intézményeknek lehetőséget biztosítanak a találkozásra, az eszmecserére. Képviselik a lakók érdekeit a különböző szervezeteknél, ha kell, padot festenek, szemetet szednek, virágot ültetnek.

Részt vállalnak országos hírű rendezvényeken, és keresik a hasonló szervezetekkel a kapcsolatot nemzetközi szinten is. A Bródy-piknik és a Bródy-ősz, a közösségi karácsonyfa-díszítés közösségépítő program, ahol helyi művészek fellépésével ünnepelnek, nyaranta közös asztal mellett vacsoráznak, beszélgetnek a helyben élőkkel. Adománnyal segítik a nagycsaládosokat, a negyed oktatási intézményeinek alapítványait. 

FÓKUSZ KÖZÖSSÉGI TÉR

A Fókusz Közösségi Tér egy népszerű, gyerekbarát, biztonságos és befogadó közösségi tér Józsefvárosban, amelyet a három év alatti kisgyermekes családok látogathatnak. A szülők számára is hasznos, hiszen ingyen vehetnek részt különböző programokon, amelyek elősegítik a gyerekek fejlődését és a szülők közösségi életét.

Változatos programokat kínálnak, mint például a Tízórai családi mondókázás, a Ringató foglalkozás, amelyek nemcsak szórakoztatóak, hanem a gyerekek nyelvi és zenei készségeit is fejlesztik. A szülők számára hasznosak a neveléssel kapcsolatos beszélgetések, amelyek során tapasztalatot cserélhetnek és tanácsokat kaphatnak szakértőktől. Az édesanyák igényére születtek meg a zárt önismeretei csoportok, a „stretching” órák pedig segítenek a szülés előtti és utáni  izomerősítésben és a nyújtásban. Nyitvatartási időben adományokat is fogadnak, amelyeket a hozzájuk betérő családok el is vihetnek magukkal.

A Tipegő program keretein belül gyógypedagógusi állapotfelmérést is kínálnak a gyerekeknek, ami fontos segítség a korai fejlődési problémák felismerésében és kezelésében. A Fókusz Közösségi Tér befogadó légköre és támogató környezete hozzájárul ahhoz, hogy minden család otthon érezze magát. Egy értékes közösségi hely, ahol a családok támogatást és kikapcsolódást találnak. 

A közösségi tér Én/Idő Programja 2020-ban elnyerte a Józsefvárosi Közösségekért kitüntetést.

MEZŐ ÁGNES, a Losonci téri komposztbarátok tagja

A Práter utcában él, aktív nyugdíjasként. Tizenkét éve költözött ide, öt éve a Civilek Józsefvárosért Egyesületben (C8) kezdett nagyon intenzív civil közéleti munkát végezni. 

Fontosnak tartja a környezet fejlesztését, az egészséges, méltó élet megteremtését, az élhető, emberséges, tisztességes közélet megvalósítását. Pedagógiai, üzleti, felnőttképzési területeken az eddig megszerzett sokféle tudást és tapasztalatot a józsefvárosi emberek érdekében igyekszik hasznosítani. 

Vallja: túlélésünk és gyermekeink jövője érdekében létfontosságú, hogy lépéseket tegyünk a fenntartható, egészséges élet felé. A komposztálás fontos állomás a környezettudatos, hulladékmentes életmód felé vezető úton. A kezdeményezése révén felépült közösségi komposztáló és a lakossági csoport, amely aktív és felelős közösséggé kovácsolódott, egy példamutató folyamat elindítója.

A közösségi komposztálás szemléletformáló tevékenység. Úgy véli, itt valamilyen módon edukálni kell, közösséget alkotni, felelősöket szervezni, és hosszú távon fenntartani a csoport aktivitását. Egy jó közösségben öröm a munka. Úgy érzi, sikerült összehoznia egy aktív, önszerveződő, öntevékeny civil csoportot, amely a komposztálási projekten keresztül felelősséget vállal a közvetlen környezet és az életkörülmények javításáért. A sok közösségépítő esemény (komposztrostálás, avargyűjtés, tapasztalatcsere, tudásmegosztás, szomszédünnep, tanulmányi séta) sok ismeretlent baráti szálakkal köt össze, és önként vállalt feladatok elvégzésére ösztönöz. Azt mondja, erre az eredményre a legbüszkébb.

„Amíg van energiám a szolgálatra, és amíg az emberek igénylik ezt, addig szeretnék a civil aktivitásommal hasznára válni a világnak.” 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!