Megújult a Bacsó Béla utca

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Megújult a Bacsó Béla utca

2024. július 17-én egy, a Krúdyból a Bacsóig tartó örömsétával és egy Bacsó Bár-koncerttel ünnepeltük meg a megújult Bacsó Béla utcát, ahol a színes sétányon beszélgetni és játszani is lehet – egy igazán józsefvárosi hely jött itt létre. 

Mi történt eddig a Bacsó Béla utcában?

A Józsefvárosi Önkormányzat 2021. június 18. és október 3. között tesztjelleggel megnyitotta a Bacsó Béla utca Vásár utca és Bérkocsis utca közötti szakaszát a helyi lakosok és vendéglátósok számára, mely során a gépjármű forgalom elől lezárták az utcát és gyalogos-kerékpáros zónát jelöltek ki. A tesztidőszak lezárultával kérdőíves kutatást is végeztünk, hogy megtudjuk, hogyan értékelik az érintettek a Bacsó Béla utca megnyitását. A kérdőívet 2021. október 4. és 31. között lehetett kitölteni online és személyesen. A kiértékelés eredményéről részletesen ezen a linken olvashat.

A 2021-es tesztidőszak sikere és a lakosság körében végzett kérdőíves kutatás eredménye alapján az önkormányzat úgy döntött, hogy 2022. március 25-től a Bacsó Béla utca Vásár utca és Bérkocsis utca közötti szakasza végleg sétálóutcává alakul. Ennek köszönhetően az utca elején gyalogos és kerékpáros zóna jött létre, megszűntek továbbá a parkolóhelyek és az autóforgalom is, a sétálóutcában pedig a vendéglátóhelyeknek ismét lehetett teraszuk. Tartottunk itt szomszédünnepet, aszfaltfestést, volt színházi előadás és elindult a Bacsó Bár koncertsorozat is. 

Ezt követően a Rév8 Zrt. megkezdte a Bacsó Béla utca teljes körű felújításának tervezését. Az elkészült tervekről online kérdőív formájában is elmondhatták véleményüket a lakók. A véleményezés 2022 szeptemberében zajlott, ennek eredményeiről is részletesen beszámoltunk. A beérkezett javaslatok figyelembevételével a tervezők véglegesítették az utca kiviteli terveit. 

A közbeszerzési folyamat lezárultát követően 2024. január 16-án a kivitelező felvonult a Bacsó Béla utca Vásár és Bérkocsis utca közötti szakaszára, ezzel kezdetét vette a felújítás.

Hogyan újult meg a Bacsó Béla utca?

A felújítással egy biztonságos, kerékpáros- és gyalogosbarát utca alakult ki, megtartva a Rákóczi térhez közelebbi szakaszon a 2021-ben még csak tesztjelleggel bevezetett sétálóutcát. 

Az átalakítás főbb jellemzői:

  • megújuló, a Rákóczi tér arculatához illeszkedő, világos burkolat
  • új fasor az utca teljes hosszán, összesen 24 fát ültettünk el
  • új teresedés a Népszínház utca felől, a korábban itt lévő mobil vécét megszüntettük
  • új utcabútorokat helyeztünk ki: székeket, padokat, színes gumigömböket, hulladékgyűjtőket, kerékpártámaszokat
  • színes burkolat a sétányrészen a Vásár utca és Bérkocsis utcák között
  • páraoszlopok és ivókút a nyári hőség ellen
  • megújult a közvilágítás: új kandelábereket telepítettünk

A kivitelezés végéhez értünk, a felújított utca 2024. július 11-től újra átjárható a forgalom számára. 

Milyen volt az örömséta? 

Az utca megújítását július 17-én egy közös örömsétával és egy Bacsó Bár-koncerttel ünnepeltük meg. Az örömséta a Lőrinc pap térről indult, a helyszínen Rádai Dániel városfejlesztésért felelős alpolgármester mutatta be a Krúdy utcában és a Mária utcában a felújítások eredményeit. 

Ezután a séta a Békési utca és a Kölcsey utca találkozásánál folytatódott, ez a csomópont és a kapcsolódó utcák tervezése folyamatban van. Az esemény a Bacsó Béla utca új sétányán ért véget, ahol az ünnepelni vágyók a Bacsó Bár koncertjén vehettek részt, a rendezvényen Pikó András polgármester is beszédet mondott. 

A résztvevők örömmel foglalták el a megújult sétányt, volt, aki piknikpaplannal érkezett a programra, így hallgatták Vidiczki Zsombor előadását, de az új köztéri székek sem maradtak szabadon. Játék közben a gyerekek is felavatták a téren kihelyezett színes gömböket, és az új páraoszlopok is jó szolgálatot tettek a hőségben. 

Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott az örömünnepen!

A Bacsó Bár ingyenes rendezvénysorozat, amelynek a július 17-i program csak a kezdetét jelentette, még négy alkalommal lesznek szabadtéri koncertek a Bacsó Béla utcában kéthetente szerdánként 18 órától. A programsorozaton a hazai alternatív zenei szcéna feltörekvő előadói adnak koncertet, a sorozatot pedig az ismert Punnany Massif zenekar tagjaiból álló Meszka koncertje zárja szeptember 11-én. Várunk mindenkit sok szeretettel!


Bacsó Bár Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1140974537008337/1140974547008336/ 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!