Elkészültek a Fővárosi Szolidaritási Alaptól nyert támogatási összegből kialakított akadálymentes lakások

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Elkészültek a Fővárosi Szolidaritási Alaptól nyert támogatási összegből kialakított akadálymentes lakások

A Fővárosi Szociális Közalapítvány által 2022-ben kiírt, Fővárosi Szolidaritási Alap pályázatán 40 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Józsefvárosi Önkormányzat akadálymentes lakások kialakítására.

Az önkormányzat a támogatási összeget önerőből további 46 millió forinttal kiegészítette, így 5 db lakás akadálymentesítését, valamint bérbeadásukhoz szükséges speciális lakáspályázati feltételek kidolgozását vállalta.

A lakásfelújítás során az önkormányzat kijelölt 3 önkormányzati bérházban 6 db földszinti lakást, melyből lakáscsatolással 5 db felújított, akadálymentes lakást hozott létre.

Az akadálymentesítés magába foglalta a lakás megközelíthetőségének biztosítását is, a három bérház bejáratát és udvarát is akadálymentesítettük.

Emellett két alkalommal civil szervezetekkel és tapasztalati szakértőkkel egyeztettünk mind a lakások kialakítása, mind a célcsoporthoz legjobban illeszkedő lakáspályázati rendszer kialakítása kapcsán. 2023. november 2-án hirdette meg az önkormányzat az első, kifejezetten mozgássérült embereknek szóló lakáspályázatot. Az 5 lakásra 13 pályázó jelentkezett, a rászorultsági szempontok alapján kiválasztott nyerteseket 2024. március 7-én hirdettük ki.

A nyertes pályázók a lakások megtekintésekor jelezhették speciális igényeiket, így a felújítások befejezését az ő egészségügyi szükségleteik szerint végezte el a kivitelező.

A lakások határozott idejű, 10 éves bérleti szerződéssel kerülnek bérbeadásra, a nyertes pályázók beköltöztek.

Az Önkormányzat célja további akadálymentes lakássokkal bővíteni lakásállományát, az akadálymentesíthető lakások felmérése folyamatosan zajlik. 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!