Kiértékeltük a Német utca terveire beérkező véleményeket!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Kiértékeltük a Német utca terveire beérkező véleményeket

Kiértékeltük a Német utca terveire beérkező lakossági véleményeket, ami alapján elmondható, hogy a többség támogatja a terveket. A kérdőív egy hónapig volt elérhető, és közel kétszázan töltötték ki. A visszajelzések alapján azt látjuk, hogy a kitöltők több mint 80 százalékának tetszenek a tervek, sok támogató visszajelzést kaptunk.

Támogatja-e a Német utca bemutatott vázlatterv szerinti megújítását?

A parkolóhelyek kérdésében vegyes vélemények érkeztek be a nyitott kérdéseinknél. A kitöltők egy része a parkolóhelyek csökkentését és további zöldítést javasolt, mások viszont azt jelezték, hogy több parkolóhelyre lenne szükség.  A koncepcióterv alapján a meglévő 83 parkolóhely helyett 38 maradt volna az utcában. A parkolóhelyek területén további zöld- és gyalogosfelületek jönnek létre. A tervezés jelenlegi állása szerint viszont 41 parkolóhely fog rendelkezésre állni az autótulajdonosok számára.

Az önkormányzat a helyi lakosok parkolását kizárólagos lakossági parkolóhelyek kijelölésével segíti. A Német utca 2–12. között 18 db kizárólagos lakossági parkolóhelyet jelölt ki az önkormányzat. További információkat a kizárólagos lakossági parkolóhelyekről a linkre kattintva érhet el. 

Az önkormányzat célja továbbá a minél hatékonyabb lakossági parkolási rendszer kialakítása, ezért már jóval az utcák átalakítása előtt lehetőségük lesz a lakóknak jelentős kedvezménnyel igénybe venni mélygarázsokban lévő privát parkolóhelyeket is. Ezek az utcák ugyanakkor közterek is, az egészséges utcákban azoknak is több tér marad, akik napi szinten nem autóval közlekednek. 

A Német utca megújítására készült vázlatterv legfontosabb javaslatai:

  • a Németh László Általános Iskola előtti utcarész fokozott védelme, iskolautca létrehozása
  • a lehető legtöbb fa ültetése és zöldfelületek, növényágyások kialakítása
  • egyirányú, csillapított gépjárműforgalom
  • kétirányú kerékpározhatóság
  • széles járdák, gyalogosok biztonságát szolgáló kereszteződések
  • kétoldali párhuzamos parkolás
  • járda szintjére emelt útburkolat
  • új burkolatok, köztéri berendezési tárgyak

Hogyan zajlott a tervezés és a tervek véleményezése?

A tervezést megelőzően beszéltünk a Német utcában található üzlettulajdonosokkal és szolgáltatókkal, akiknek az észrevételeit beépítettük a tervbe. Ezt követően az elkészült koncepcióterveket online véleményezhették a lakók 2023. december 20. és 2024. január 21. között, valamint egy tervbemutató eseményt is tartottunk számukra. A tervbemutató esemény leiratát az alábbi linken érik el.

Kik töltötték ki a kérdőívet?

A Német utca új terveiről 189-en mondták el a véleményüket, a kitöltésre online formában volt lehetőség. A megkérdezettek 16%-a a Német utcában, 32%-a a Német utca közvetlen közelében él.

Hol lakik ön életvitelszerűen

Hogyan használják az utcát a kitöltők?

A lakóhelyi adatokon túl kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen gyakran keresik fel az utcát a kitöltők. A válaszadók majdnem fele napi rendszerességgel fordul meg a Német utcában, közel egyharmaduk pedig heti szinten.

Milyen gyakran jár a Német utcában
Az ön háztartásának van autója?
Hol parkolnak a kitöltők?

A Németh László iskola előtti utcaszakasz kialakítása

A terv egyik újszerű javaslata, hogy a Németh László Általános Iskola előtti utcaszakaszon hozzunk létre egy iskolautcát. Az iskolautca egy olyan biztonságos városi térként működik, ahol nem kell attól tartani, hogy gyermekünk egy járdán parkoló autó miatt az úttestre lép, vagy egy másik diákot hozó szülő véletlenül nem veszi észre parkolás közben. Az iskolautca azt jelenti, hogy ezen az utcaszakaszon a gépjárművek nem hajthatnak át, csak kerékpárral és gyalogosan lehet áthaladni. Így a várakozó szülők, az iskolába járó gyerekek és az áthaladó gyalogosok számára egy sokkal kényelmesebb közteret tudnánk létrehozni. 

Nem tervezzük az iskola előtti szakaszról a gépjárműforgalom teljes kitiltását, viszont a tervek lehetővé teszik, hogy időszakosan, vagy akár véglegesen lezárjuk az autóforgalom elől az utcát az az iskolások és gyalogosok biztonsága érdekében.

A többség támogatja az iskola előtti területen az egyedi kialakítást, a kitöltők több mint fele szeretné ha itt egy új gyalogos tér jönne létre. Csak elvétve voltak olyanok, akik kizárólag az útpálya felújítását támogatják.

A Német László általános iskola előtti utcaszakasz gépjárműforgalmával kapcsolatban mit tartana a legjobb megoldásnak?

Tapasztalataink azt mutatják, hogy kevés szülő viszi autóval a gyerekét a Német utcai iskolába. A reggeli és a délutáni forgalomszámlálásaink alapján csak egy-egy autóval érkező szülőt figyeltünk meg, valamint az iskolával való egyeztetés során is arról számolt be az intézményvezető, hogy főleg a környező utcákból érkeznek hozzájuk a gyerekek. Mindenesetre az autóval érkező szülők számára K+R várakozóhelyet jelölünk ki az iskola József utcai oldalában.

A tervbemutató során felmerült, hogy miből lehet finanszírozni egy ilyen utca megújítását. 2023. november 28-án a Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent az „Egészséges utcák program” felhívás a budapesti önkormányzatok számára. Az Egészséges utcák szempontrendszerének a Német utca megfelel, és az önkormányzat a képviselő-testület 2024. március 21-i határozata alapján úgy döntött, hogy benyújtja támogatási kérelmét az utca megújítására. A támogatási kérelmet 2024. szeptember 30-ig lehet benyújtani, ezt követően döntenek a benyújtott pályázatokról. További részleteket az Egészséges utcák pályázatról a Józsefvárosi Önkormányzat honlapján olvashat.

Ha további kérdése van a Német utca tervezésével és terveivel kapcsolatban, írjon a az info@rev8.hu címre, vagy keresse fel a  https://rev8.hu/nemet-utca/ oldalt.

Az eredmények alapján folytatódik a Német utca tervezése. A beérkezett javaslatokat, ahol lehet, beépítjük a végleges tervekbe. A lakossági észrevételek és javaslatok megtalálhatóak a csatolt dokumentumban, ahol az önkormányzat részletes válaszait is elolvashatják.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!