Támogatás az Egészséges utcák programra

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Támogatás az Egészséges utcák programra

2023. november 28-án a Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent az „Egészséges utcák program” felhívás Budapest Főváros kerületi önkormányzatai számára.

Ennek keretében olyan, közterület-megújításra vonatkozó projektek támogathatóak, amelyek egy közbenső kereszteződést tartalmazó utcára vagy utcaszakaszra vonatkoznak, és az alábbiakat tartalmazzák:

  • gyalogos- és kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, akadálymentesítés,
  • zöld- és kékinfrastruktúra fejlesztése, ökológiai szempontok érvényesítése,
  • befogadó, közösségi aktivitást ösztönző közterületek létesítése. 

Projektenként 250 millió forint és 2,5 milliárd forint közötti támogatás igényelhető, mely támogatás vissza nem térítendő.

Önerő nem szükséges, és a teljes összeg megigényelhető előlegként.

A projektek fizikai befejezésére a megkezdéstől számított 48 hónap áll rendelkezésre.

A Józsefvárosi Önkormányzat számos közterület-megújítási tervezést indított az elmúlt években annak érdekében, hogy megfelelő minőségű tervek álljanak rendelkezésre. Az Egészséges utcák program egy olyan forráslehetőség közterületmegújítások megvalósítására, amely határozott tartalmi, minőségi elvárásokat fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú átalakításokat támogat.

Az Egészséges utcák szempontrendszerének négy utca felel meg a folyamatban lévő tervezések közül:

a Német utca,

a Dankó utca,

az Illés utca, valamint

a Práter utca Szigony utca és Illés utca közötti szakasza megújításának tervezése.

Mind a négy tervezés során elkészültek az utcák vázlattervei. A vázlattervek lakossági véleményezése lezajlott, az Illés utca esetében 2022 végén, a másik három utcával kapcsolatban 2023-ban, nagy arányú lakossági támogatás látható a közterületek egészséges és biztonságos átalakítása mellett. 

A Rév8 Zrt. elkészítette a támogatási kérelmek benyújtásához a terveket. 

A támogatási kérelmek benyújtásának módosított határideje 2024. szeptember 30. Ezt követően kerül sor a benyújtott pályázatokról szóló döntésre, majd a támogatási szerződések megkötésére, várhatóan 2025 tavaszáig. A támogatott projekteket második körben is be kell nyújtani az engedélyezési tervek véglegesítését megelőzően.

A támogatási szerződés megkötését követően várhatóan 15 hónapon belül készülhetnek el az engedélyezési és kiviteli tervek, ezt követően kerülhet sor a megvalósításra.

A képviselő-testület 2024. március 21-i határozata alapján a Német utca, a Dankó utca, az Illés utca, valamint a Práter utca Szigony utca és Illés utca közötti szakasza megújítására vonatkozó támogatási kérelmeket benyújtja az önkormányzat a TOP Plusz-4.1.1-23 Egészséges utcák program felhívásra.

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!