Fák nyomában a Csarnok negyedben

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Fák nyomában a Csarnok negyedben

Július 27-én 18 órakor egy rövid sétára hívunk mindenkit a Csarnok negyedbe, ahol megnézzük milyen egy városi fa élete. A séta a Tolnai kertből indul és Zsolnai Balázs vezeti majd, aki igazi szakértője a témának.

Zsolnai Balázs több, mint 20 éve foglalkozik növényekkel, és jelenleg a Fehérvárcsurgói Arborétum főkertésze, de dolgozott a FŐKERT-nél is. Gárdonyi kertjében gyűjti a Ginko biloba (páfrányfenyő) különböző fajtáit, és rengeteg más növényt is, és igyekszik egy természetközeli kertet létrehozni. Sokan pedig a 10 Millió Fa közösségből ismerhetik, akik azon dolgoznak, hogy felhívják a figyelmet a biodiverzitás fontosságára, a klímaválságra, és nem mellesleg fákat ültetnek, ahol csak tudnak.

A séta során Balázs mesél majd a fák jelentőségéről, igényeiről, és arról is, hogy mi emberek mit tehetünk értük a városban. A témák, amiket érinteni fogunk:

  • Miért fontos a faültetés a városokban?
  • Hogyan választják ki, hogy milyen fa fajtákat ültetnek a városban?
  • Hogyan ápolják a fákat, milyen betegségeik vannak?
  • Mit tehetünk mi a fák megóvásáért?
  • Miért komposztáljunk a városokban?

A sétát a Tolnai kertben kezdjük, ahol szó lesz a változatos zöldfelületek, növények fontosságáról és a városi komposztálásról is. Ezután a Rákóczi téren sétálva meghallgathatjuk, hogy mi mindennel kell megküzdenie egy forgalmas belvárosi helyen élő fának. A Csarnok negyed árnyékosabb utcáit érintve a Tolnai kertben zárjuk a programot. A séta várható időtartama 2 óra. Várunk minden érdeklődőt sok szeretettel a Tolnai kertből induló sétára, július 27-én 18 órától!

Az esemény az Ötletcsarnok pályázat részeként, a Zöld lakossági séta sorozat második alkalmaként valósul meg. A program szervezője az ötletgazda, Mező Ágnes és a C8 Civilek Józsefvárosért Egyesület Mező Ágnes ötletgazda egy három alkalomból álló programot talált ki, ahol olyan józsefvárosi zöld fejlesztésekről és lakossági kezdeményezésekről lesz szó, amelyek valamilyen módon elősegítik, hogy egy zöldebb kerületben éljünk. A séták során szakértők előadásában megismerjük a zöldfelületek és az állatvilág kapcsolatát, és a klímaváltozás városi környezetre gyakorolt hatásait is.

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!