A magyar kultúra napja Józsefvárosban – Ünnepeljük együtt!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Ünnepeljük együtt a magyar kultúra napját Józsefvárosban.

A magyar kultúra napját arra emlékezve ünnepeljük 1989. január 22. óta, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

Idén minden generáció találhat magának programot ebből az alkalomból, alább olvashatják mind az öt programunk részleteit:

Az óvodásoknak és az általános iskolásoknak a Horváth Mihály téri jégpálya mesés hellyé alakul: magyar népmeséket hallgathatnak majd korcsolyázás közben ezen a napon.

Cseh Tamás-est

Időpont: 2024. január 19. péntek 18.00

Talán Cseh Tamás sem gondolta volna, hogy az általa énekelt dalok a saját korosztályán kívül is mennyi mindenkit megszólítanak majd.

Az Ascher Színház két művésze, Joós Tamás és Hegyi Norbert azokból a dalokból formált emlékműsort, melyek egyre mélyebben rögzülnek az egymást követő nemzedékek emlékezetébe, és nemesülnek az idő múlásával népdal értékűvé.

Helyszín: 1085 Budapest, Horánszky utca 13. Facebook esemény: https://fb.me/e/1MmRJNrcW

Ingyenes előadás és tárlatvezetés a Józsefvárosi Múzeumban

2024. január 22. 10.00-11.30 

A múzeumok hagyományosan ingyenes belépéssel, színes programokkal és tárlatvezetéssel várják a látogatókat e napon.A kezdeményezéshez idén a Józsefvárosi Múzeum is kapcsolódik. A Józsefvárosi Múzeum Időszaki Kiállítóterében Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató tart ingyenes előadást és tárlatvezetést: Józsefváros és emlékezés címmel.  A résztvevők közösen megvizsgálhatják, mi a fényképek szerepe az emlékezetben. Ezzel is szeretnék buzdítani a látogatókat fényképek adományozására gyűjteményük számára. Az előadó beszél józsefvárosi fotósokról is, zárásképp pedig arról lesz szó, miért fontos a fénykép, mint forrás.

Helyszín: Józsefvárosi Múzeum Időszaki Kiállítótér, 1085 Budapest, József krt. 59-61. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: info@jozsefvarosimuzeum.hu vagy 06-70/517 4685 Facebook esemény: https://fb.me/e/3aXFzIqHs

Koszorúzás a Kölcsey emléktáblánál.

2024. január 22. hétfő 14:00

A magyar kultúra napját ünnepelve koszorúzással egybekötött kerületi megemlékezésre kerül sor a költőről elnevezett utcában található emléktáblánál.

Beszédet mond Dr. Erőss Gábor alpolgármester.

Helyszín: Kölcsey emléktábla – Kölcsey utca – József krt. sarok, Facebook esemény: https://fb.me/e/10dnyChEb

Slam Poetry est és verseny

2024. január 25-én 19.00-21.50

A Rendezvény8 és a PI Slmapcsapata slam poetry estet és versenyt szervez.

A slam poetry az utóbbi évtized egyik legnépszerűbb irodalmi műfajává nőtte ki magát hazánkban, elsősorban a fiatalok körében. A Pi Slam művészei most a Stereo Művházba hozzák el tehetséges slammereiket és izgalmas szövegeiket. Lesz slambemutató (Melinda Rose, Barát Zsófi, Perei Vivien és mások), vetítés, büfé.

A versenyre jelentkezni január 22-én este 10 óráig lehet a pislamproductions@gmail.com címen.

A versenyen fellépő 9 versenyző nevét január 23-án hirdetik ki. Akik nem kerültek be a válogatásba, azok várólistára kerülnek és 3 open mic helyen felléphetnek, illetve a hiányzók helyén bejuthatnak a versenybe.

Helyszín: 1083 Budapest, Stereo Művház Illés utca 36., Facebook esemény: https://fb.me/e/1AbkqIV5C

Iratkozzon fel ön is az önkormányzat hírleveleire: https://jozsefvaros.hu/otthon/hirdetotabla/hirek/2024/01/ezt-nem-is-tudtam-iratkozzon-fel-on-is-tematikus-hirleveleinkre-hogy-minden-fontos-hirrol-ertesuljon/

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!