Sok növény, jó programok, zöldközösség – Józsefvárosi kézműves- és növényvásár 2024

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Józsefvárosi Kézműves és növényvásár 2024. A föld napja tiszteletére 2027, április 27. Szombat 10.00-18.00 Horváth Mihály tér

A 2022-es részvételi költségvetés 2023-ban megvalósult egyik nyertes ötlete volt az ingyenesen látogatható tavaszi növényvásár a Horváth Mihály téren.

Az eseményt idén is megszervezzük: április 27-én, szombaton, a Föld napjához is kapcsolódva várjuk az érdeklődőket a józsefvárosi kézműves- és növényvásáron a Horváth Mihály téren.

Az eseménnyel párhuzamosan zajlik (szintén a Horváth Mihály téren) a Józsefvárosi Közösségek Ünnepe, ennek részleteiről ITT tudnak tájékozódni.

Tartsanak velünk, szeretettel várjuk Önöket egész napos ingyenes rendezvényünkön!

JÓZSEFVÁROSI KÉZMŰVES- ÉS NÖVÉNYVÁSÁR

Időpont: 2024. április 27., szombat 10:00–18:00

Helyszín: Horváth Mihály tér

PROGRAM

10:00–17:00 Mutuku upcycling stand: játék az újrahasznosításról

10:00, 12:00, 14:00, 16:00 Arch & Beans Kávéworkshop: minden páros órában kávéworkshop, ahol az érdeklődők megtekinthetik a pörkölést, a kávékészítést, és beszélgethetnek a baristákkal

10:00–15:00 Arcfestés és csillámfestés

10:00–14:00 Zöldítők workshop és stand: kvízek, magcsere és növénycsere

10:00–14:00 KACS Műhely kézműves foglalkozás

10:00–13:00 Rebel Botanist – Gyógynövényes feszesítő szemkörnyékápoló készítő workshop

11:00–12:00 Kerekasztal-beszélgetés – Az édenkert el sem veszett, csak mi nem látjuk már?

Résztvevők: Rácz Gréta (a Green Drops Farm társalapítója, ügyvezetője), Kaszab László (kertészmérnök, növényorvos, kertépítő szakmérnök, favizsgáló szakmérnök), Lukács Martina (kerttervező, oktató és okleveles dísznövénykertész), Novák Alexa (A békénhagyott kert kertésze)

Moderátor: Nagy Réka (Ökoanyu, szerkesztő-újságíró)

Az ökológiai kérdések és megoldások kapcsán az alapvetések közé tartozik, hogy a természet és az ember kapcsolatát helyre kell állítani ott, ahol ez a kapcsolat megszakadt. De hogyan teremthető meg újra a kapcsolódás a különböző szinteken? Milyen lehetőségeink vannak a városban és a városon kívül? Praktikus tippekről, kevésbé ismert megoldási lehetőségekről fogunk beszélgetni meghívott szakértőinkkel.

11:00–12:30 A JGK Kertészeti Iroda standja. Kérdezhetnek az érdeklődők a kerületi zöldítésekről, a koncepcióról, a jövőbeli tervekről a Kertészeti Iroda vezetőjétől, Pólyán Józseftől. Növényosztás a beszélgetés résztvevőinek.

14:00–15:00 Civil kerekasztal-beszélgetés, téma: A józsefvárosi közösségi kertek

15:00 – 16:30 Handpan koncert (szünettel): Handpan Sisters – Handpan dallamok

Szenvedélyük a handpan, ez a mesés rezgésű hangszer. Több éve játszanak eseményeken, hangfürdőkön, jógaórákon, elvonulásokon. „A dallamok áramlása során olyan csoda születik, amit mindenképp szeretnénk másokkal is megosztani.”

KITELEPÜLŐ ÁRUSOK

Dzsindzsa: Vadon termett élelmiszerek, ehető növények szakértője.

Füvészkert: Az ELTE botanikus kertje.

JGK Kertészeti Iroda: A józsefvárosi terek, parkok fenntartásáért, a zöldterületek kezeléséért felelnek, kertészeti feladatok ellátása, fasorok ápolása, új fák telepítése.

Kalapka: Kézműves gombatermesztés Budapesten. Szeretik és tisztelik a természetet, az újrahasznosítás és a fenntarthatóság elveit követve alapították meg kis gombafarmjukat.

Kocsis Dóra: A Helyi, idény, vegetáriánus Zero waste konyha című szakácskönyv szerzője, a zero waste életmód egyik hazai nagykövete. Talpalatnyi történetek néven vezet blogot.

Kvitka csokorműhely és növénybolt: Elkötelezettek a városi zöldítés iránt. Pálmák, páfrányok, fikuszok és sok minden más is beszerezhető náluk.

Lam Son Kiskert: A céljuk, hogy igazi vietnámi, kézzel készített termékeket hozzanak, és megmutathassák magukat.

Lukács Martina: Kerttervező, dísznövénykertész. A fenntartható növénydekoráció nagykövete.

@banyanni (Mácsadi Andi): Gyógynövényekkel és klinikai aromaterápiával foglalkozik, valóban fenntartható és valóban természetes gyógy- és szépészeti kozmetikumokkal. Célja, hogy minél többen találjanak vissza a természethez és önmagukhoz.

ManoConcept (Mészáros Marietta): Újrahasznosított borospalackokból, egy innovatív organikus agyaggal ötvözve készít egyedi tárgyakat. Koncepciója a fenntarthatóság és a kreatív újrahasznosítás filozófiájára épül. Termékei között megtalálhatók ékszerek, mécsestartók és lámpások.

Moai Jungle: Magyarország legnagyobb szobanövényboltja.

Morva Nelli: Ötvös-asztalos, hulladékfából és kényszervágásból származó faanyagból készít egyedi fa ékszereket. A lehulló darabokból újabb ékszerek születnek, így a folyamat legvégén már szinte csak forgács marad.

mutuku.upcycling: Óceán a Horváth Mihály téren? Bizony! Nejlonzacskókból újrahasznosítással készült vízi élőlények és nosztalgikus vásári horgászat.

Nektárvölgyi Mézfutár: Elkötelezettek a méhek és a környezet iránt. Méhészetükben állatbarát szemlélettel gondozzák méheinket, és vegyszermentesen kezelik. 2023-ban Az év kiváló magyar méze versenyen két díjat nyertek.

teton forma: Kézzel készült betonedények: kaspók, tálak, tálcák, mécsestartók, szappantartók és sok minden más.

Udvarnoki Tünde, a COMPOT komposztáló készítője: Sokszínű tevékenység a beltéri, a kültéri és a közösségi komposztálás. Érdemes jobban megismerkedni a beltéri komposztálással, az asztalnál lehetőség lesz a beltéri komposztból virágzó magbombát készíteni.

Ursuslupus: Egy több mint tízéves magyar upcyclingmárka. Kilyukadt gumimatracokat, fesztiválokon hátrahagyott szakadt sátrakat hasznosít tovább, és készít belőlük színes táskákat, kiegészítőket.

Zöldítők: A Zöldítők izgalmas kvízekkel, balkonkerti magokkal, tanácsokkal, valamint növénycserével és növény-örökbefogadással várja a városi kertészeket és a lakásdzsungelharcosokat.

WORKSHOPOK

10:00–14:00 Zöldítők

10:00–14:00 KACS Műhely – Alkotás újrahasznosítható alapanyagokból gyerekeknek

13:00–17:30 Ursuslupus-workshop az újrahasznosításról – Növényekkel kapcsolatos tárgyak készítése használt molinókból

10:00, 12:00, 14:00, 16:00 Kávéworkshop az Arch & Beans Kávézó jóvoltából

10:00–13:00 Rebel Botanist – Gyógynövényes feszesítő szemkörnyékápoló készítő workshop

ISMERTETŐ A WORKSHOPOKRÓL

10:00–14:00   Zöldítők-workshop 

2018 óta rendeznek növénycseréket, hogy a lakásdzsungelek és balkonkertek valóban zöldek és költséghatékonyak legyenek. A Zöldítők közössége segít a felelős növénytartásban és abban, hogy a természet közelsége városlakóként is elérhető legyen mindenki számára. További tudnivalók: zolditok.hu/novenycsere

10.0014.00    KACS Műhely-workshop

A KACS – Kreatív Alkotó Csoport – gondolkodásra sarkall, megismerésre buzdít, felfedezésre invitál. Ez alkalommal is újrahasznosítható alapanyagokkal alkotnak a fenntarthatóság jegyében. A foglalkozást vezeti: Elek Ágnes textiltervező művész, Nagy Anikó múzeumpedagógus

13:00–17:30 Ursuslupus-workshop az újrahasznosításról

A molinók, épülethálók legtöbbször hulladékként végzik egy szeméttelepen. Az upcycling (továbbhasznosítás) olyan eljárás, amelynek során ezeknek a feleslegessé vált anyagoknak új funkciót tervezünk, amivel meghosszabbítjuk az életciklusukat. Az Ursuslupus egy magyar upcycling alapmárka, amely már több mint 10 éve hasznosítja tovább a kilyukadt gumimatracokat, és készít belőlük ékszereket, kiegészítőket, használati tárgyakat.

10:00–13:00 Rebel Botanist-workshop

Egészséges, fenntartható és könnyű szemkörnyékápolót – a bőrtípusuknak megfelelő natúrkozmetikumot – készíthetnek az érdeklődők. Nagy műgonddal készített növényi kivonatok kerülnek majd a vizes bázisú szérumba, amelyről az alkotás előtt minden fontos infót megtudhatnak a résztvevők.

A Józsefvárosi kézműves- és növényvásár nyilvános esemény, amelyen kép- és hangfelvételek készülhetnek. Adatkezelési tájékoztatónkat ITT találja.

Az esemény a Facebookon.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!