Beszámoló a Vajda Péter közösségi kert tervezői műhelyeiről – Gyere el az első kertgyűlésre június 3-án!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Beszámoló a Vajda Péter közösségi kert tervezői műhelyeiről

2024. március 9. és április 29. között hétalkalmas közösségi tervezési folyamat során terveztük meg a Vajda Péter közösségi kertet az érdeklődőkkel közösen. Ez alatt az idő alatt kialakult egy új, formálódó közösség is, amelyhez még lehet csatlakozni. A tervezői műhelyt a Közösségi Részvételi Iroda szervezte, együttműködve a Rév8 csapatával.

A 2023-as részvételi költségvetés egyik nyertes ötlete volt, hogy hozzunk létre közösségi kertet a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola mögötti üres zöldterületen. Az ötlet a terület zöldfelületeinek rendezését, a közösségi kertészet lehetőségének megteremtését javasolta. 

Az ötlet megvalósítását a környéken élő közösség bevonásával szerettük volna megvalósítani, ezért hétalkamas tervezőiműhely-sorozatot hirdettünk. A kerttervezői műhelyekre csatlakozott hozzánk Fonó Róbert dokufotós, aki végigfotózta a folyamatot. A műhelyek nemcsak a közösségi tervezésre, hanem a közösségben felmerülő felelősségi körökre, a jó példák megismerésére, a fenntartható gondolkodás tapasztalatba ültetésére és a közösség kialakulására fókuszáltak. A műhelyek végén úgynevezett házi feladatot kaptak a résztvevők a következő alkalom témájával kapcsolatban.

A műhelyeket megelőzően bejártuk közösen a területet, hogy könnyebben tudjunk közösen gondolkodni a kertről.

Az első alkalmon megismertük a józsefvárosi közösségi kerteket:

  • velünk volt a Kőris kert képviseletében a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) közösségi kertjeiért felelős munkatársa Kertész Monika, aki egy új kert kialakulását mutatta be, és átfogóan mesélt nekünk az elmúlt évek közösségi kezdeményezéseiről,
  • a Tolnai kertet a Rév8 munkatársa, Dorfinger Sarolta mutatta be a résztvevőknek,
  • a Grundkertet pedig a Magdolna utcában található közösségi kert egyik koordinátora, Tóth-Mátyus Réka mutatta be nekünk,
  • ezek után megismertük a Vajda Péter közösségi kertté váló terület adottságait, Bulath Janka, a Rév8 tervezője segítségével.

A második alkalmon belevágtunk a tervezésbe. A Rév8 munkatársai csatlakoztak hozzánk, és egy igazi közösségi tervezésre invitálták a jelenlévőket. A funkciók, az elemek, a hangulat, az elrendezés meghatározása mellett a nap végére négy terv jött létre. Miután megtaláltuk a közös pontokat, és a házi feladatot is kiosztottuk, a tervekből a következő alkalomra Janka kettő vázlatot varázsolt, amit aztán véleményezhettek a résztvevők.

A harmadik alkalom az előző héten elkészült tervek összefoglalásával indult, majd átbarangoltunk a közösségszervezés területére. Itt Réka a Grundkert egyik koordinátora kapcsolódott hozzánk, aki rengeteg tapasztalatával bővítette a gondolkodási folyamatunkat. Az alkalmon elsősorban a szabályrendszerről és a felelősségi körökről beszélgettünk, ami közösségi kert két alappillérére.

A húsvéti szünet után újult lendülettel vágtunk bele a negyedik műhelybe. Ezen a délutánon (mert közben a nap is egyre később kezdett már nyugodni térni), tovább eveztünk a felelősségi körök vizein, munkacsoportokat alakítottunk ki, és pár, a szabályzat megalkotásához elengedhetetlen eldöntendő kérdésről is szavaztunk (pl. hogy kik lehetnek kerttagok a jövőben). Majd a kemény munkát levezetve csatlakozott hozzánk Mark az Auróra Klímakertből, aki a fenntartható gondolkodásról tartott nekünk beszámolót.

Az ötödik alkalmon kimentünk a kert területére, ahol Janka és Saci a Rév8 csapatából bemutatta nekünk a két elkészült vázlattervet. Körbejártuk a területet, közösen elképzeltük, mi hol lesz, és egy hosszú beszélgetés eredményeképpen még az is eldőlt, hol lesz a közösségi tér. 

A hatodik alkalmon a három, már meghatározott feladatkört (kertmester, közösségszervező, kapcsolattartó) beszéltük át, pontosítottuk, hogy kinek mi lesz a feladata. A résztvevők munkacsoportokat alakítottak. A végére lett egy vázlatos kertszabályzatunk, elméletben szerveztünk egy táncházat, és megfogalmaztuk a követendő szakmai elveket. 

Az utolsó alkalmon Janka bemutatta a terveket. Robi kinyomtatta nekünk kedvenc képeit, így az alkalom úgy indult, hogy a közösség tagjai  az asztal köré gyűlve kiválogattak kedvenc képeiket. Szinte nosztalgikus hangulatban hallgattuk Janka előadását a kertről, amelyet a közösség formál olyanra, amilyen lesz. 

Csatlakoznál a közösséghez? Még nem késő! Minden hónap első hétfőjén nyilvános kertgyűlést tartunk, amíg a közösségi kert el nem készül. Gyere el, ismerd meg a Vajda Péter közösségi kert közösségét!

Első alkalom: 2024. június 3. 18:00, Vajda Péter közösségi kert (a kert a Bláthy parkból nyílik a Vajda Péter iskola felőli oldalon)

Facebook esemény ide kattintva elérhető.

Ismerd meg Józsefváros közösségi kertjeit összefoglalónk segítségével, amit ide kattintva olvashatsz el.

Kérdésed van?

Közösségi Részvételi Iroda

1082 Budapest, Baross u. 63-67. fszt. 3/1. reszvetel@jozsefvaros.hu +36 1/459-2139 + 36 20/ 258-6713 (pénteki napokon!)

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!