Holokauszt 80 emlékév Józsefvárosban: városi sétával, kerekasztal-beszélgetéssel és koncerttel emlékezünk

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Holokauszt 80 Nagy zűr kis Varsóban Kerekasztal beszélgetés 10.15 Országos rabbiképző- Zsidó Egyetem Városi séta 10.16. 11.06 Teleki tér Koncert 11.28 Nagy Fuvaros utcai zsinagóga

A Józsefvárosi Önkormányzat október 15. és november 28. között programsorozattal készül a Holokauszt 80. évfordulója alkalmából. 

1944. október 15-én fegyveres összecsapás bontakozott ki nyilasok és antifasiszta ellenállók között Józsefvárosban, főleg a Népszínház utca és a Teleki tér környékén. A nyilasok a nácikkal együttműködve harcoltak a felkelők ellen, és harckocsikat is bevetve verték le az ellenállókat, emellett a környék civil zsidó lakosságát egy többnapos pogrommal büntették.

A Kis Varsóként emlegetett eseményeket idézi fel a Józsefvárosi Önkormányzat a Holokauszt 80 emlékévben. 

Az eseménysorozat első állomásaként kerekasztal-beszélgetést tartunk Adler Tamás szociológus, Bartha Ákos történész és Bergendy Péter filmrendező részvételével október 15-én az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen. 

Október 16-án és november 6-án városi sétára hívjuk az érdeklődőket. A Gláser Jakab Alapítvánnyal a Kis Varsóban történt események nyomában járunk majd. A séták mindkét alkalommal a Teleki téri Lámpagyújtogató szobra elől  indulnak 17 órakor. 

Az emlékév zárásaként november 28-án este a héber, jiddis és orosz dalokat játszó Ábrahám fiai együttes ad koncertet a Nagyfuvaros utcai Zsinagógában. 

Az eseménysorozat időszakában a Józsefvárosi Múzeum a kerületi botlatókövek mögötti történeteket osztja meg a Facebook-oldalán

Program:

Október 15. kedd 16:30 // OR-ZSE: Kerekasztal-beszélgetés a Kis Varsó kapcsán

Résztvevők: Adler Tamás szociológus, Bartha Ákos történész, Bergendy Péter filmrendező 

Október 16. szerda 17:00 // Nagy zűr Kis Varsóban városi séta 

Séta a Gláser Jakab Alapítvánnyal a Kis Varsóban történt események nyomában. A séta a Teleki téri Lámpagyújtogató szobra elől indul. A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

November 6. szerda 17:00 // Nagy zűr Kis Varsóban városi séta

Séta a Gláser Jakab Alapítvánnyal a Kis Varsóban történt események nyomában. A séta a Teleki téri Lámpagyújtogató szobra elől indul. A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

November 28. csütörtök 18:00 // Nagyfuvaros utcai Zsinagóga: Emlékezés és koncert

Beszédet mond: Pikó András Józsefváros polgármestere

Zenél: Ábrahám Fiai együttes

Tagok: Fináli Gábor (ének), Klavanszkij Anatolij (ének – ütőhangszerek), Darvas Kristóf (ének – zongora – harmonika), Kardos Dániel (ének – gitár), Vajdovich Árpád (nagybőgő), Schreier Norbert (ének – klarinét – szaxofon)

Az ingyenes programokra mindenkit szeretettel várunk!

További részletek a programokról a Facebookon.

A borítókép archív fotójának forrása a Fortepan / Magyar Királyi Honvéd Légierő

Az esemény nyilvános, amelyen kép- és hangfelvételek készülhetnek. Adatkezelési tájékoztatónk itt található: https://jozsefvaros.hu/adatvedelem/

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!