Negyedik alkalommal gyűltek össze a józsefvárosi civil szervezetek és csoportok a civil fórumon

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Negyedik alkalommal gyűltek össze a józsefvárosi civil szervezetek és csoportok a civil fórumon

2022. december 12-én ebben az évben másodszorra szervezte meg a Közösségi Részvételi Iroda a civil fórumot, ahol a józsefvárosi civil szervezeteknek és csoportoknak biztosítottak találkozási és kérdezési lehetőséget a H13-ban. A kezdeményezés alapját a civil stratégia adta, amit 2020-ban fogadott el a józsefvárosi képviselő-testület és amely célként tűzte ki, hogy az önkormányzatnak rendszeresen felületet kell biztosítani a kerületben működő szervezetek egyeztetéséhez.

A fórumon közel 20 szervezet képviseltette magát, akik kérdéseiket előzetesen és élőben is feltehették. Fontos témaként merült fel a kerület egészségügyi programja, amivel kapcsolatban Szili-Darók Ildikó, alpolgármester beszámolt az egészségterv készítéséről, illetve részletesen beszélt a Helyi Esélyegyenlőségi Programról, amely nagyon sok, a kerületi lakók életminőségét meghatározó kérdéshez közvetlenül kapcsolódik és amelyet 2023 februárjában fog elfogadni a képviselő-testület.

Szintén szóba került az önkormányzat új, kedvezményes helyiségbérleti pályázata, amely azoknak biztosít alacsonyabb díjjal bérleti lehetőséget, akik az önkormányzat feladataihoz, vagy céljaihoz kapcsolódó tevékenységet végeznek. Többen kifejezték örömüket a lehetőséggel kapcsolatban, de felmerültek javaslatok és kritikák is a helyiségbérlettel kapcsolatos gyakorlatokkal kapcsolatban. Azokat az üzlethelyiségeket, amelyekre az előző alkalommal a szervezetek nem pályáztak, az önkormányzat újra meg fogja hirdetni. A pályázat a kiírást követően ezen a linken lesz elérhető.

A szervezetek a fentieken kívül beszéltek a kerületi sporttal foglalkozó szervezetek támogatásáról és a hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó szervezetek együttműködési lehetőségeiről is. A fórumon helyet kapott az önkormányzati lakások akadálymentesítésének témája is, amivel kapcsolatban az önkormányzat 2022-23-as Lakásgazdálkodási terve hozhat változást. Többen jelezték, hogy a választott képviselők és az önkormányzat egyes intézményei, gazdasági társaságai nem feltétlenül válaszolnak a nekik küldött közvetlen megkeresésekre, illetve felmerült kritikaként, hogy a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) miért nem ült össze hosszú ideje.

A fórum lezárásaként a szervezetek információt kaptak a következő évi részvételi költségvetésről (bővebb információk itt: https://reszvetel.jozsefvaros.hu) és az önkormányzat által biztosított hirdetési lehetőségekről, amelyek a civil szervezetek segítségére lehetnek programjaik terjesztésében.. Az ezekkel kapcsolatban felmerülő kérdés esetén várjuk a megkereséseket a reszvetel@jozsefvaros.hu címen. Elhangzott az is, hogy jövőre is lesznek egyházi-, sport-, civil pályázatok, szomszédünnep pályázatot, valamint köztér örökbefogadást is tervez az önkormányzat.

Ha még nem tette, kérjük, iratkozzon fel a Józsefvárosi Önkormányzat civil hírlevelére, hogy időben értesüljön a civil szervezeteket érintő programokról: https://jozsefvaros.hu/otthon/hirdetotabla/hirek/2022/05/iratkozzon-fel-a-jozsefvarosi-onkormanyzat-civil-hirlevelere/

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!