Elkészültek a Horváth Mihály tér végleges tervei – 2023 nyarán indul a kivitelezés első üteme

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Elkészültek a Horváth Mihály tér végleges tervei – 2023 nyarán indul a kivitelezés első üteme

A Horváth Mihály tér Baross utcától északra fekvő részének, azaz a templom körüli terület tervei 2022 év végére elkészültek, melyet közbeszerzési eljárás követett a kivitelező megtalálása érdekében. A megújuló terület a tér és a hozzá kapcsolódó két közúti csatlakozás és csomópont: Horváth Mihály tér – Baross utca és Őr utca – Tavaszmező utca – Horváth Mihály tér által határolt terület. Az átépítés két ütemben kerül kivitelezésre.

Az I. ütem a térrész nyugati oldalát, azaz a templom előtti, valamint a Horváth Mihály tér 16. sz. alatti társasház előtti területet foglalja magába. A templom melletti és mögötti terület felújítása a II. ütemében fog megvalósulni.

A végleges tervek megalkotása során a tervezők figyelembe vették az Önkormányzat által 2021 őszén lefolytatott társadalmi véleményezés során beérkezett észrevételeket, javaslatokat is.

Ennek következtében többek közt az alábbi módosítások történtek a végleges kiviteli tervekben:

  • a szálloda előtti terület biztonságos és egyértelmű használatát segítő közlekedési rendet alakítunk ki;
  • a szálloda előtti területen maximálisan 4 db. taxi állhat meg, hogy utast vegyen fel;
  • növeljük a téren kerékpártárolók számát, így összesen 7 támasz jön létre az első, és 8 támasz a második ütemben;
  • növeljük a templom mögötti és melletti zöldfelületek területét;
  • javítjuk a gyalogos átkelés feltételeit a térről a Tavaszmező és Őr utcák felé;
  • a tér alatt futó csatornavezeték miatt a templom előtti zöldfelület kis mértékben áttervezésre került, de az a növények mennyiségét és minőségét érdemben nem befolyásolta;
  • többféle térkövet használunk, melyek kerékpározásra is alkalmasak.

A fejlesztés eredményeként a teret észak felől határoló épületek (szálloda, lakóépületek) előtt új sétány épül, és új fákkal egészítjük ki a jelenleg foghíjas fasort. A sétány kialakítása a szállodának és a térről nyíló társasházaknak is új, kellemes hangulatú előteret és megközelítést biztosít, míg a meglévő épületek földszintjén lévő helyiségekhez kitelepülési lehetőséget ad. A Horváth Mihály tér 16. sz. alatti önkormányzati tulajdonú helyiségben vendéglátó funkció segítheti élettel megtölteni az új teret. A sétány koros platánfái nagyobb és zöldebb életteret kapnak. A tér jellemző elemei lesznek a sétány határán futó ökologikus, vadvirágos zöldfelületek, amelyek mentén ülőfelületek jönnek létre.

Pázmány Péter szobra a jelenlegi helyén marad, körülötte kiemelt zöldfelület idézi majd vissza a mostani állapotot. Itt marad a téren minden évben elhelyezésre kerülő karácsonyfa is. A templom előterében mindenhol megszűnik a parkolás, itt közösségi események (pl. egyházi rendezvények) lebonyolítására is alkalmas, nagyobb összefüggő burkolt terület kerül kialakításra, amelyen ivókút is lesz. A behajtási lehetőség megmarad események, rendezvények esetén. A sétány mellett a szálloda előtt 4 taxi megállására alkalmas hely kerül kijelölésre. A II. ütemben a templom oldalában marad a jelenlegi merőleges parkolósáv, több zölddel kialakítva.

A II. ütemben a templom melletti parkoló és úttest az Őr utca – Tavaszmező utca találkozásáig a járda szintjére lesz emelve a jobb gyalogos élmény érdekében. A megújuló területen 19 új fát ültetünk el  (17-et az I. ütemben és kettőt a II. ütemben), 3 fát fogunk átültetni.

A templom előtti terület megújítását tartalmazó I. ütemre kiírt közbeszerzési eljárás sikeressége esetén  a kivitelezés 2023 júliusában kezdődhet és várhatóan 2024 februárjában fejeződik be.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!