Így alakul át a Koszorú utca 26 saroktelek

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Így alakul át a Koszorú utca 26 saroktelek

A Koszorú és Magdolna utca sarkán található önkormányzati telek jelenleg részben parkolóként funkcionál. A sűrűn beépített területen a Józsefvárosi Önkormányzat egy olyan parkot alakít ki, amely kikapcsolódási lehetőséget teremt a kisgyerekkel és kutyával érkezőknek is.

A saroktelek átalakítására készült tervet a lakosság 2022. november 7 és december 4 között véleményezhette. A visszajelzésekből készült összefoglaló itt olvasható.

A lakossági igények figyelembevételével elkészültek a saroktelek átalakításának végleges tervei. A terveket itt lehet megnézni >>>.

A kivitelezés 2023 szeptemberében indul, és várhatóan 3-4 hónapot vesz majd igénybe. Ez idő alatt a telken föld és faanyag mozgatása, talajrendezés valósul meg, amely nem jár a környező utcák időszakos lezárásával. A munkálatok során a járda gyalogos forgalma részben, vagy egészben korlátozva lesz.

A tervezett park a telek négyzetes alakját hasznosítva egy keresztirányú ösvénnyel vezeti át a gyalogosokat a két utca között. Az így kettéosztott terület több funkció elkülönítését teszi lehetővé. A telek utca felé eső részén esőkertet építünk, amely hasznosítja a szomszédos épületről lefolyó, valamint a telek lejtéséből érkező esővizet. Az esőkerten tanösvény vezet majd át, valamint rovarhotel is lesz benne.

A telek másik oldalán két terület különül el. A Magdolna utca felé eső részen egy kültéri tanteremet alakítunk ki, ahol krétafal, pódium, hálós ülőfelület és padok teszik lehetővé az alternatív oktatást. Ezen a részen mozgást segítő játékként ugróiskolát festünk fel. A telek Koszorú utca felőli végén különböző alakzatú ágyásokban évelő növények lesznek, amelyek körül, a szomszédos telek fala mentén további ülőfelületek kerülnek kialakításra. A parkban ivókút és szemetes is lesz.

Az új zöldfelület, a tantermi rész kivételével, kutyák számára is látogatható lesz, azonban a területen csak pórázon sétálhatnak, amelyre kifüggesztett parkhasználati házirend, és tábla is figyelmezteti majd a kutyatulajdonosokat.

Az új parkot sok más józsefvárosi parkhoz hasonlóan kerítéssel kerítjük körbe, és a kapuit este 9 órakor zárja majd a fenntartó Józsefvárosi Gazdálkodási Központ. A parkban állandó őrzés nem lesz, de a Mátyás téren szolgálatot ellátó kerületőr naponta egyszer ellenőrzi a parkhasználati szabályok betartását és a berendezések épségét.

A beruházás megvalósítását itt lehet követni.

Amennyiben a projekttel kapcsolatban további kérdései lennének, keresse a Józsefvárosi Önkormányzat Városépítészeti Irodáján Nagyunyomi-Sényi Anna projektkoordinátort a senyi.anna@jozsefvaros.hu e-mail címen.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!