Járdaszabadítás a Palotanegyedben

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Járdaszabadítás a Palotanegyedben

Józsefváros sűrűn lakott területein, így a Palotanegyedben is kiemelt probléma  a szűk keresztmetszetű utcákon, járdán történő parkolás. A negyed számos utcájában jelenleg is érvényben van a kétoldali járdán két kerékkel történő parkolás, amivel az egyébként is keskeny járdák felülete még jobban leszűkül; a gyaloglóknak, a babakocsival, kerekesszékkel közlekedőknek súlyos problémákat okozva. Mindez ellentétes a KRESZ előírásával is, mely szerint járdán csak akkor szabad megállni, ha a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad. 

A palotanegyedi program keretében az Önkormányzat több járdát is visszaad a gyalogosok számára. A változtatások célja a gyaloglás és kerékpározás biztonságának és kényelmének javítása, a gépkocsi közlekedés sebességének lassítása és az utcák hangulatának javítása.  A program augusztusban valósul meg.

Parkolóhely-csökkenéssel nem járó változtatás történik a Csepreghy utcában és a Nap utca Kisfaludy-Futó utcák közötti szakaszán, kis mértékű csökkenés a Múzeum utcában, illetve megszűnik az egyik oldali parkolósáv a Bródy Sándor, a Krúdy, a Nap, a Puskin és a Szentkirályi utcák egy-egy szakaszán. A Krúdy utca vonatkozó szakasza teljesen megújul és kizöldül 2024 elejére. Erről részletesen itt olvashat >>>

# Közterület Szakasz Parkolóhelyek száma
Megszűnő parkolóhely Legkorábbi kiviteli nap
1 Nap u. 1 Kisfaludy utca – Futó utca 28 –    Augusztus 8.
2 Csepreghy u. Teljes szakasz 36 –    Augusztus 9.
3 Múzeum u. Ötpacsirta utca – Szentkirályi utca 36 Augusztus 15.
4 Nap u. 2 József körút – Kisfaludy utca 38 17  Augusztus 16.
5 Bródy Sándor u. Horánszky utca – Gutenberg tér 33 16  Augusztus 23.
6 Krúdy u. Mária utca – Rökk Szilárd utca 34 17  Augusztus 22.
7 Puskin utca Trefort utca – Bródy Sándor utca  46 24  Augusztus 29.
8 Szentkirályi u. Rákóczi út – Trefort utca 50 23 Augusztus 30.

Az érintett utcák lakóit és gépkocsi tulajdonosait az Önkormányzat szórólapokon és plakátokon értesíti több ütemben a kivitelezésig. 

Mint ismert, idén nyáron egyéb, a parkolási helyzetet megkönnyítő kezdeményezés is megvalósul a Palotanegyedben: bevezettük a kizárólagos lakossági parkolást, új koncentrált rakodókat, illetve puszi & pá parkolóhelyeket  jelöltünk ki. Ezekről részletesen itt olvashat >>>

A Józsefvárosi Parkolási Stratégiában megfogalmazott kiemelt cél a közterületek demokratikusabb felosztása, továbbá a műszaki intézkedések között szerepelt a kizárólagos lakossági parkolózónák, új koncentrált rakodóhelyek, valamint Kiss & Ride pontok kijelölése, illetve a járdán parkolás megszüntetése azokon a közterületeken, ahol az a gyalogosforgalmat akadályozza.

A stratégiára épülő új parkolási szabályozásnak köszönhetően 25%-kal csökkent a lakossági várakozási hozzájárulások kiadásának száma tavalyhoz képest. A közterületeken kora és késő este is láthatóak szabad parkolóhelyek, a kerületre ereszkedő nyomasztó parkolónyomás megszűnt, ma a legtöbb utcában bármikor lehet szabad parkolóhelyet találni.

A témában készült videónkat itt megnézhetik:

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!