Elkészült a Kőris közösségi kert

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Elkészült a Kőris közösségi kert

2023. december 16-án, szombaton tartották Józsefváros új közösségi kertjének átadóját. A Kőris utca és a Kálvária utca sarkán található közösségi kertet a Józsefvárosi Önkormányzat a Magdolna–Orczy negyed szociális városrehabilitációs program keretében hozta létre a korábbi foghíjtelken.

Az egyik legfontosabb cél a kerületi zöldfelületek növelése és a helyi közösségek erősítése volt, emellett az önkormányzat kifejezett törekvése, hogy lehetőséget biztosítson kertészkedésre a helyi lakosok számára.

A 2023. november 23-i képviselő-testületi döntés értelmében a Kőris közösségi kert fenntartója december elsejétől korábbi együttműködő szakmai partnerünk, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ. Az önkormányzattal 2028. november 30-ig szóló megállapodást írtak alá.

A Józsefvárosi Önkormányzat felhívására beadott nyertes pályázatuk értelmében közösségi kertet tartanak fenn zöldség- és gyümölcstermesztés céljából.

A 625 négyzetméter alapterületű közösségi kertben 40+4 ágyás, két kút, kerti berendezések (komposztálók, piknikasztal, pad, biciklitámasz), közösségi és rendezvénytér, tároló és vízgyűjtő tartály kapott helyet.

A kertközösség szervezését és a parcellahasználók kiválasztását már korábban megkezdte a KÉK. Az őszi időszaktól kezdődően folyamatosan tartanak közösségi eseményeket.

A Kőris közösségi kert Facebook-oldala itt érhető el.

E-mail-cím: koriskert@kek.org.hu

Hamarosan megkezdődik a Vajda Péter iskolában is közösségi kert kialakítása.

Emellett az Auróra utcában is közösségi kert fog nyílni, az egyeztetések megkezdődtek, a tervek várhatóan 2024. tavaszra lesznek kész.

A program a VEKOP-6.2.1-15-2016-00013-as projekt keretében került lebonyolításra.

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!