Kihelyeztük a Madárbarát Józsefváros program madárodúit és tanösvényeit – Újabb részvételi költségvetés nyertes ötlet valósult meg

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Madárbarát Józsefváros

A 2023-as részvételi költségvetés egyik nyertes ötlete volt a Madárbarát Józsefváros program, amelynek keretében 2023 végétől 2024 tavaszáig madárodúkat és tanösvényeket helyeztünk ki Józsefvárosban.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel való szakmai egyeztetést követően Józsefváros kilenc parkjában összesen 51 odút helyeztünk az egyesület munkatársaival együttműködésben, illetve két helyszínen tanösvényt is kialakítottunk: a Szenes Iván téren és a Teleki téren.

A cél a biológiai sokféleség fokozása, és hogy az itt élő fajok minél teljesebb létszámban, minél kedvezőbb környezetben élhessenek a területen.

A Madárbarát mintakert tanösvény célja, hogy a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt érdekes és szemléletes módon mutassa be a leggyakoribb Madárbarát kerti eszközöket és az ezekkel védhető madár- és egyéb állatfajokat.

A Szenes Iván térre–Magyarok Nagyasszonya térre és a Teleki térre kihelyezett odúkon kívül az alábbi területekre kerültek ki madárodúk:

Mátyás tér (3 db „B” odú)

Koltói Anna tér (4 db „B”, 1 db „D” odú)

Kálvária tér (4 db „B”, 1 db „D” odú)

Losonci tér (4 db „B”, 1 db „D” odú)

Molnár Ferenc tér (4 db „B”, 1 db „D” odú)

Bláthy Ottó park (3 db „B” odú

Golgota tér (8 db „B”, 2 db „D” odú)

A „B” típusú odú a mesterséges odúk közül ez a legszélesebb körben használt. Ezekbe az odúkba – városi körülmények között – elsősorban széncinegéket várunk a költési időszakban. Erre a fajra jellemző a territoriális viselkedés, azaz a költő párok az idegen fajtársakat nem engedik a fészkük/odújuk közvetlen közelébe.

A „D” típusú odút nagyobb méreténél és nagyobb bejárónyílásánál fogva már több madárfaj is elfoglalhatja. A különböző madárfajokat általában nem zavarja egy másik faj közeli költése. Seregély költését várjuk ezekben elsősorban, de csuszka, mezei veréb, kék cinege és széncinege egyaránt elfoglalhatja ezt a típusú odút.

Az odúellenőrzést és a karbantartási, odútakarítási munkákat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai végzik az év megadott időszakaiban.

A 2024-es részvételi költségvetés szavazása április elsején indul, és április 20-ig tart. A részleteket itt tudja elolvasni.

A megvalósult és megvalósulóban lévő nyertes ötletekről itt talál bővebb információt.

Legyen Ön is naprakész, ne maradjon le a friss és fontos hírekről. Iratkozzon fel a részvételi hírlevélre vagy az önkormányzat további hírleveleire.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!