Elindul az Utcafásítási Program második üteme

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Elindul az Utcafásítási Program második üteme

A Klímastratégia 2030-ra megfogalmazza, hogy „nincs utca zöld nélkül”.

A futó városfejlesztési beruházásokon belül jelentős zöldítési kezdeményezések zajlanak, ambícióink azonban ezen is túlmutatnak. A számos különböző kerületi koncepció és stratégia, ha más megfogalmazással is, de egymásra épülve egyaránt kijelölte az Önkormányzat útját, hogy egy jelentősen zöldebb irányban induljon el, ami által Józsefváros  egy fenntarthatóbb és élhetőbb kerületté válik a jövő generációja számára.

Ezért indult az önkormányzat Utcafásítási Programja. A program célja, hogy olyan közterületeket is kizöldíthessünk, ahol nincs szükség, vagy egyelőre lehetőség faltól falig megújulásra. Az első ütemben két helyszínen történt fásítás: a Lujza utcában, illetve a Nagy Fuvaros és Népszínház utca kereszteződésében. A visszajelzések alapján a helyi lakók nagy örömmel fogadták ezeket a fákat.

Júliusban pedig elindul az Utcafásítási Program második üteme is. A Józsefvárosi Önkormányzat erre a nagyszabású zöldítésre bruttó 165 millió forintot költ.

A projekt keretében hét közterület fog összesen 145 darab fával és több mint 1100 nm zöldfelülettel gazdagodni. Emiatt lesznek, ahol parkolóhelyek szűnnek meg. Az érintett utcaszakaszok kereszteződéseiben gyalogosbarát átalakításokat is végzünk, szélesítjük a járdákat.

Közterület Tervezett új fa Tervezett új zöldfelület Megszűnő parkolóhelyek
Corvin köz 10 darab 23 nm 0 darab
József utca (József körút és Német utca között) 24 darab 128 nm 10 darab
Karácsony Sándor utca (Teleki László tér és Magdolna utca között) 20 darab 103 nm 6 darab
Kiss József utca (Rákóczi út és Szilágyi utca között) 58 darab 752 nm 38 darab
Kun utca (Dologház utca és Alföldi utca között) 12 darab 53 nm 5 darab
Teleki tér 7 darab 37 nm 0 darab
Tolnai Lajos utca (Déri Miksa utca és József utca között) 8 darab 48 nm 3 darab
Összesen 145 darab 1144 nm 62 darab

A konkrét terveket a honlaphír végén nézhetik meg.

Mikor kezdődik és meddig tart a fahelyek kialakítása?

2024 júliusában két helyen kezdődött el a fahelyek kialakítása. A Teleki téren azóta már be is fejeződött, a Tolnai Lajos utcában pedig várhatóan augusztus 20-ig fog befejeződni. A nyáron még a Kun utca kivitelezése kezdődik meg augusztus közepén, sőt, az érintett szakaszon a fahelyek kialakítása mellett felújítjuk az útburkolatot is, kopóréteg csere fog történni, ez várhatóan két hétig fog tartani. Szeptemberben két területen kezdődik meg a fahelyek kialakítása: a Karácsony Sándor utcában és a József utcában, ahol egy-egy hónapig fog tartani a kivitelezés. A Kiss József utca és a Corvin köz fahelyeinek kialakításának még nincs meg az időpontja.

A fák elültetése várhatóan november végén vagy december elején fog megtörténni, mert ez a legalkalmasabb időszak a fák telepítésére.

Mi fog történni a kivitelezés során?

A fahelyek kivitelezése során ideiglenesen a parkolósávok lezárása és a gyalogosforgalom terelése várható.

A Tolnai utcában a kivitelezés során ideiglenesen így alakul az utca forgalma: jozsefvaros.hu/go/tolnai

Ehhez hasonló korlátozásokat vezetünk be várhatóan a József utcában és a Kiss József utcában is a kivitelezés során.

A Karácsony Sándor utcában a továbbá áthelyezésre kerül a 99-es busz Blaha Lujza tér irányába közlekedő járatának buszmegállója a Szerdahelyi utca elejére.

A Corvin köz esetében nem lesz semmilyen korlátozás.

A Kun utca esetében pedig a kopóréteg csere miatt augusztus 21-től várhatóan szeptember 4-ig teljes útpályás lezárás lesz.

Az munkakezdések előtt tájékoztatni fogjuk az adott környéken élőket a konkrét közlekedési változásokról.

Milyen forgalmi változások várhatóak a kivitelezés után?

A csomópontokban lévő járdaszegélyek korrekcióját követően 5 helyszínen, a Tolnai Lajos utcában, a Kiss József utcában, a József utcában, a Kun utcában és a Karácsony Sándor utcában a csomópontokban javul a gyalogosok biztonsága és komfortérzete.

A József utcában a kialakítás miatt változni fog a forgalmi rend. A József utca József körúthoz csatlakozó szakaszán jelenleg kétirányú közúti közlekedés zajlik, ennek egyirányúsítása szükséges a tervezett beavatkozás miatt. A közlekedési felület szűkülésének következtében tehát a Német utca és a József körút körút között a József utca egyirányúvá válik a József körút irányába, viszont az érintett szakaszon kétoldali parkolás jön létre új parkolóhelyekkel. Továbbá az új forgalmi rend lehetőséget ad arra, hogy a József utcából gépjárművel a József körúton keresztül át lehessen hajtani a Krúdy Gyula utcába.

A Karácsony Sándor utcából a fásítás miatt a 99-es busz Blaha Lujza tér irányába közlekedő járatának buszmegállója végleg átkerül a Szerdahelyi utca elejére.

A kivitelezést a KOBOLD’2003 Kft. végzi. 

Kérdése lenne?

Főépítész - Városépítészeti Iroda

1082 Budapest, Baross utca 63-67. III. em. 306. foepitesz@jozsefvaros.hu +36 1/459-2157 +36 20/335-7449 (pénteki napokon!)
Kapcsolódó dokumentumok
  1. Corvin köz - növényalkalmazás Utolsó frissítés: 2024. augusztus 1.
    884 KB PDF dokumentum
  2. József utca - növényalkalmazás Utolsó frissítés: 2024. augusztus 1.
    947 KB PDF dokumentum
  3. Karácsony Sándor utca - növényalkalmazás Utolsó frissítés: 2024. augusztus 1.
    756 KB PDF dokumentum
  4. Kiss József utca - növényalkalmazás Utolsó frissítés: 2024. augusztus 1.
    3 MB PDF dokumentum
  5. Kun utca - növényalkalmazás Utolsó frissítés: 2024. augusztus 1.
    463 KB PDF dokumentum
  6. Teleki László tér - növényalkalmazás Utolsó frissítés: 2024. augusztus 1.
    773 KB PDF dokumentum
  7. Tolnai József utca - növényalkalmazás Utolsó frissítés: 2024. augusztus 1.
    476 KB PDF dokumentum

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!