Utcafásítási Program II.

Beruházás helyszíne: Közterületek a kerület teljes közigazgatási területén

Beruházó: Józsefvárosi Önkormányzat

Lebonyolító: Józsefvárosi Önkormányzat

Közreműködő: Rév8 Zrt., JGK Zrt.

További információ: gazdalkodas@jozsefvaros.hu

Beruházás jelenlegi státusza:

 
 
 
 
 
Előkészítés (befejezve)

 
 
 
 
 
Koncepcióalkotás (befejezve)

 
 
 
 
 
Tervezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Engedélyeztetés (befejezve)

 
 
 
 
 
Közbeszerzés (folyamatban)

 
 
 
 
 
Kivitelezés (nincs elkezdve)

 
 
 
 
 
Kész (nincs elkezdve)

Beruházás költsége: 120 000 000 (bruttó Ft)

Kivitelezés várható kezdése: 2023/3. negyedév

Kivitelezés várható befejezése: 2025/1. negyedév

Röviden a beruházásról

A futó városfejlesztési beruházásokon belül jelentős zöldítési kezdeményezések zajlanak, ambícióink azonban ezen is túlmutatnak. A kerületi Településfejlesztési Koncepció (2019), Integrált Településfejlesztési Stratégia (2015 és 2020), Klíma Intézkedési Terv (2020), Klímastratégia (2021) ha más megfogalmazással is, de egymásra épülve egyaránt kijelölte az Önkormányzat útját, hogy egy jelentősen zöldebb irányban induljon el. A Klímastratégia 2030-ra megfogalmazza, hogy „nincs utca zöld nélkül”. Ezért egy Utcafásítási Programmal nagy vállalást tesz az Önkormányzat és 1-1 előzetes példát leszámítva hosszú, járatlan útra indul. A nagyívű programokhoz hasonlóan ez is a megvalósítható fázisoktól lesz sikeres. Ideális esetben, ha ez az első tervezési szakasz sikerrel jár, az előkészítési munkák és a fahelyek kialakítása tervezést követően kezdődhet meg, elsősorban a késő-ősz, kora-tavaszi ültetési ciklusban végezve a kertészeti munkákat.

Háttér: A futó városfejlesztési beruházásokon belül jelentős zöldítési kezdeményezések zajlanak, ambícióink azonban ezen is túlmutatnak. A kerületi Településfejlesztési Koncepció (2019), Integrált Településfejlesztési Stratégia (2015 és 2020), Klíma Intézkedési Terv (2020), Klímastratégia (2021) ha más megfogalmazással is, de egymásra épülve egyaránt kijelölte az Önkormányzat útját, hogy egy jelentősen zöldebb irányban induljon el. A Klímastratégia 2030-ra megfogalmazza, hogy „nincs utca zöld nélkül”. Ezért egy Utcafásítási Programmal nagy vállalást tesz az Önkormányzat és 1-1 előzetes példát leszámítva hosszú, járatlan útra indul. A nagyívű programokhoz hasonlóan ez is a megvalósítható fázisoktól lesz sikeres. Ideális esetben, ha ez az első tervezési szakasz sikerrel jár, az előkészítési munkák és a fahelyek kialakításaa tervezést követően kezdődhet meg, elsősorban a késő-ősz, kora-tavaszi ültetési ciklusban végezve a kertészeti munkákat.

Fő célok: A Program fő célja, hogy közelebb hozza a természetet a lakókhoz, amely hozzájárul az itt élők fizikai és mentális egészségének javulásához, valamint hogy minél előbb növelje a közterületeken burkolatfeltöréssel újonnan ültetett fák számát, illetve lehetővé tegye, hogy ne csak teljes pályafelújítás esetén merüljön fel faültetés lehetősége. A Településfejlesztési Koncepció megfogalmazta, hogy szükséges a kerületi zöldinfrastruktúra fejlesztése, hálózat bővítése a közterületi parkoláskapacitás csökkentésével. Az ITS erre építve megfogalmazta a zölddel nagyon alacsony ellátottságú kerületrészek fejlesztési szándékát, a hálózaterősítést és a táji szerkezet javítását is. A Klíma Intézkedési Terv célként fogalmazta meg, hogy ahol faültetés lehetséges, ott ennek vizsgálata történjen meg, a Klímastratégia előirányozta a legkonkrétabb vállalást: 2030-ra minden utcában legyen fa, többszintű zöldsáv, vagy fát helyettesítő növénytelepítés, amelyek biológiai sokfélesége is magas. Mindegyik dokumentum célként fogalmazta meg a parkolóhelyek alternatív, élhetőbb és inspirálóbb kialakítását.

Főbb várható műszaki tartalom:

A program első lépéseit városszerkezeti és zöldinfrastruktúra szempontok határozzák meg. A Csarnok negyedben inkább a kiemelkedően zöldhiányos helyzet javítása és egy összefüggőbb hálózat kialakítása, míg a Magdolna negyedben hiánypótlás történik. A Berzsenyi utca – Kun utca – Karácsony Sándor utca vonalon együtt megvalósulhat egy fontos hálózati szerep is a Kálvária tér és II. János Pál pápa tér között. Az alábbi közterületek zöldítését tervezzük jelenleg:

  1. Kiss József utca
  2. József utca, Corvin köz
  3. Tolnai Lajos utca
  4. Teleki László tér, Kun utca, Karácsony Sándor utca (középtávon a fák a busz hatásait is csökkentik)

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!