Utcafásítási Program

Beruházás helyszíne: Közterületek a kerület teljes közigazgatási területén

Beruházó: Józsefvárosi Önkormányzat

Lebonyolító: Józsefvárosi Önkormányzat

Közreműködő: Rév8 Zrt., JGK Zrt.

Beruházás jelenlegi státusza:

 
 
 
 
 
Előkészítés (befejezve)

 
 
 
 
 
Koncepcióalkotás (befejezve)

 
 
 
 
 
Tervezés (folyamatban)

 
 
 
 
 
Engedélyeztetés (folyamatban)

 
 
 
 
 
Közbeszerzés (nincs elkezdve)

 
 
 
 
 
Kivitelezés (folyamatban)

 
 
 
 
 
Kész (nincs elkezdve)

Beruházás költsége: 170 000 000 (bruttó Ft)

Kivitelezés várható kezdése: 2023/3. negyedév

Kivitelezés várható befejezése: Folyamatos

Röviden a beruházásról

Háttér: A futó városfejlesztési beruházásokon belül jelentős zöldítési kezdeményezések zajlanak, ambícióink azonban ezen is túlmutatnak. A kerületi Településfejlesztési Koncepció (2019), Integrált Településfejlesztési Stratégia (2015 és 2020), Klíma Intézkedési Terv (2020), Klímastratégia (2021) ha más megfogalmazással is, de egymásra épülve egyaránt kijelölte az Önkormányzat útját, hogy egy jelentősen zöldebb irányban induljon el. A Klímastratégia 2030-ra megfogalmazza, hogy „nincs utca zöld nélkül”. Ezért egy Utcafásítási Programmal nagy vállalást tesz az Önkormányzat és 1-1 előzetes példát leszámítva hosszú, járatlan útra indul. A nagyívű programokhoz hasonlóan ez is a megvalósítható fázisoktól lesz sikeres. Ideális esetben, ha ez az első tervezési szakasz sikerrel jár, az előkészítési munkák és a fahelyek kialakításaa tervezést követően kezdődhet meg, elsősorban a késő-ősz, kora-tavaszi ültetési ciklusban végezve a kertészeti munkákat.

Fő célok: A Program fő célja, hogy közelebb hozza a természetet a lakókhoz, amely hozzájárul az itt élők fizikai és mentális egészségének javulásához, valamint hogy minél előbb növelje a közterületeken burkolatfeltöréssel újonnan ültetett fák számát, illetve lehetővé tegye, hogy ne csak teljes pályafelújítás esetén merüljön fel faültetés lehetősége. A Településfejlesztési Koncepció megfogalmazta, hogy szükséges a kerületi zöldinfrastruktúra fejlesztése, hálózat bővítése a közterületi parkoláskapacitás csökkentésével. Az ITS erre építve megfogalmazta a zölddel nagyon alacsony ellátottságú kerületrészek fejlesztési szándékát, a hálózaterősítést és a táji szerkezet javítását is. A Klíma Intézkedési Terv célként fogalmazta meg, hogy ahol faültetés lehetséges, ott ennek vizsgálata történjen meg, a Klímastratégia előirányozta a legkonkrétabb vállalást: 2030-ra minden utcában legyen fa, többszintű zöldsáv, vagy fát helyettesítő növénytelepítés, amelyek biológiai sokfélesége is magas. Mindegyik dokumentum célként fogalmazta meg a parkolóhelyek alternatív, élhetőbb és inspirálóbb kialakítását.

Főbb várható műszaki tartalom:

A program első lépéseit városszerkezeti és zöldinfrastruktúra szempontok határozzák meg. A Csarnok negyedben inkább a kiemelkedően zöldhiányos helyzet javítása és egy összefüggőbb hálózat kialakítása, míg a Magdolna negyedben hiánypótlás történik. A Berzsenyi utca – Kun utca – Karácsony Sándor utca vonalon együtt megvalósulhat egy fontos hálózati szerep is a Kálvária tér és II. János Pál pápa tér között. Az alábbi közterületek zöldítését tervezzük jelenleg:

 1. Bródy Sándor utca (Mária és Horánszky utcák közötti szakasz, felújítás 2015-ben történt, a fahelyek kialakítására szükség van a sétálhatóság erősítése miatt is)
 2. Nagyfuvaros utca – Népszínház utca kereszteződés
 3. Lujza utca
 4. Fecske utca
 5. Kiss József utca
 6. Német utca
 7. József utca
 8. Tolnai Lajos utca
 9. Kun utca
 10. Teleki László tér
 11. Dankó utca (összetett megújítása fontos feladata az Önkormányzatnak, ehhez segítség a fásítási lehetőségek vizsgálata és tervezése, valamint a fatelepítések ütemezett kivitelezése)
 12. Karácsony Sándor utca (középtávon a fák a busz hatásait is csökkentik)
 13. Kisfaludy utca
 14. Corvin köz
 15. Horváth Mihály tér déli oldala (a tér élettel telibb használhatósága érdekében)

Szentkirályi utca fásítása

2016-ban az Önkormányzat sikeresen pályázott a fővárosi TÉR_KÖZ pályázat keretében három, Palotanegyedbeli utca felújítására. A háromból 2019-ben megvalósult a Bródy Sándor utca és a Rökk Szilárd utca felújításai, azonban a forrás és különösen a fővárosi támogatás jelentős része felhasználásra került. A kialakult helyzet nyomán 2021 végén az Önkormányzat úgy döntött, hogy a fennmaradó összegből a Rákóczi út és a Mikszáth tér közötti szakaszon fákat telepít, ahol a közműhelyzet ezt lehetővé teszi. A Pázmány potenciális fejlesztésének figyelembevételével ez a terület inkább a Rákóczi út – Bródy Sándor utca szakasz lehet. A 2020-as gázvezeték rekonstrukció során az Önkormányzat védőcsöveket kért a kivitelezőtől, hogy a későbbi fásítás lehetővé váljon. Első körben kb. 15-20 fa elhelyezésére van lehetőség a Bródy Sándor utcától északra. A fatelepítésre várhatóan 2022 év végén lesz lehetőség. A Szentkirályi utca Bródy Sándor és Múzeum utcák közötti szakaszának fásítása csak később esedékes, az új PPKE Campus kivitelezésével összhangban.

A beruházással kapcsolatos hírek, események

Korábbi, kapcsolódó hírek, események itt olvashatóak east

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!