II. János Pál pápa tér (kutyabarát) fejlesztése

Beruházás helyszíne: II. János Pál pápa tér

Beruházó: Józsefvárosi Önkormányzat

Lebonyolító: Városépítészeti Iroda

Beruházás jelenlegi státusza:

 
 
 
 
 
Előkészítés (befejezve)

 
 
 
 
 
Igényfelmérés (befejezve)

 
 
 
 
 
Véleményezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Koncepcióalkotás (befejezve)

 
 
 
 
 
Tervezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Engedélyeztetés (befejezve)

 
 
 
 
 
Közbeszerzés (folyamatban)

 
 
 
 
 
Kivitelezés (nincs elkezdve)

 
 
 
 
 
Kész (nincs elkezdve)

Beruházás költsége: 42 000 000 (bruttó Ft)

Kivitelezés várható kezdése: 2023/3. negyedév

Kivitelezés várható befejezése: 2024/4. negyedév

Röviden a beruházásról

A II. János Pál pápa téren található park Józsefváros egyik legizgalmasabb, legszabadabb és leginkább sokszínű zöld területe. Nagyon sokan nagyon sokféle célból használják – sportolásra, pihenésre, játékra, kutyasétáltatásra vagy akár szórakozásra. A Józsefvárosi Önkormányzat szeretné a parkot fokozatosan megújítani annak tulajdonosával, a Fővárosi Önkormányzattal együttműködésben. Célunk, hogy a különböző felhasználói csoportok – gyerekek és felnőttek, idősek és fiatalok, szegényebb és jobb módúak, kutyások és nem kutyások – igényeit a lehető legjobban felmérjük, majd ezeket összehangolva egy olyan parkot hozzunk létre, amelyben mindenki otthon érzi magát és amelyben a józsefvárosiak egymást és a teret tiszteletben tartva, a zöldfelületeket óvva  tudják a számukra kedves tevékenységeket végezni.

A park teljes körű felújítása nagy anyagi befektetést igényelne, amelyre most egyik önkormányzatnak sincs fedezete, azért kezdetben kisebb léptékű, de az együttélést, közös használatot segítő beavatkozásokat tervezünk. Ennek anyagi fedezetét három forrás biztosítja: 1) a 2022-es részvételi költségvetésben Józsefváros lakosai 10 millió forintot szavaztak meg a park kutyabarát fejlesztésére 2) a Józsefvárosi Önkormányzat ezen felül kb. 30 millió forintot tervez szánni a park fejlesztésére, 3) a Fővárosi Önkormányzat szintén kb. 30 millió forintot dedikál a park megújítására. Így összesen kb. 70 millió forint áll rendelkezésre.

A felújítást társadalmi egyeztetés előzi meg, amelynek célja, hogy felmérje a tér jelenlegi használóinak tapasztalatait és igényeit. A társadalmi egyeztetés több elemből áll.

A részvételi költségvetésről itt lehet részletesen olvasni >>>

Főbb célok:

A terv célja a tér kihasználtságának növelése és az azt használó közösségek együttélésnek segítése. A fejlesztés új integrált és interaktív kutyás tér kialakítását, a meglévő kutyafuttatók felülvizsgálatát és fejlesztését célozza, valamint lehetővé tenné a parkban található ivókutak és szemetesek átalakítását, és vizsgálná azt, hogy hogyan lehetne növelni a park öntözött felületeit. A tér tervezésekor elsődleges szempont az azt használó – nem csak kutyás! – közösségek bevonása. A park kihasználtságából adódó konfliktusok kezelése csak olyan folyamaton keresztül lehetséges, amely nemcsak figyelembe veszi a park használóinak véleményét, hanem valódi infrastrukturális fejlesztések megvalósításával reagál a felmerülő igényekre is. A téren jelenleg is aktív kutyás közösség működik, amely az ide járó kutyások szemléletformálását és bevonását végzi. A részvételi folyamat célja, hogy több használó csoport is közösséggé szerveződve vegyen részt a park tervezésében és az így teremtett értékekre közösen vigyázzunk.

Főbb műszaki tartalom a részvételi költségvetés keretéből:

  • ivókutak telepítése
  • szemetesek átalakítása
  • kutyafuttatók felhasználóbarát átalakítása

Műszaki tartalom egyéb keretből:

  • térfigyelőkamera-fejlesztés
  • öntözőrendszer kialakítása
  • gyepesítés
  • csőszház közösségi dekorációja

A beruházással kapcsolatos hírek, események

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!