Iskolautcák

Beruházás helyszíne: Trefort utca

Beruházó: Józsefvárosi Önkormányzat

Lebonyolító: RÉV8 Zrt.

Közreműködő: JGK Zrt.

További információ: info@rev8.hu

Beruházás jelenlegi státusza:

 
 
 
 
 
Előkészítés (befejezve)

 
 
 
 
 
Koncepcióalkotás (befejezve)

 
 
 
 
 
Tervezés (folyamatban)

 
 
 
 
 
Kivitelezés (nincs elkezdve)

 
 
 
 
 
Kész (nincs elkezdve)

Beruházás költsége: 5 411 229 (bruttó Ft)

Kivitelezés várható kezdése: 2024.

Kivitelezés várható befejezése: 2024.

A fejlesztés saját felülete:https://rev8.hu/iskolautcak

Röviden a beruházásról

Háttér:

Józsefvárosban 40 olyan közintézmény van, ahol kiskorú gyerekek nevelésével foglalkoznak. A Józsefvárosi Önkormányzat 2022 őszén elfogadott egy gyerekbarát koncepciót amely hat alapelvet fogalmaz meg: tiszta és zöld, élhető és játékos, biztonságos és megtartó, bevonó és megmozgató, gyarapodó és okos, egészséges és aktív kerületet építünk a józsefvárosi gyerekek számára.

Az Önkormányzat 2023. év elején úgy döntött, hogy erősíti a gyalogos, kerékpáros közlekedés biztonságát az oktatási intézmények közelében. Ismerjük az érzést, amikor a gyerekünket félve engedjük el az iskolába. Az iskolautcák erre a jogos félelemre adnak részben választ, hiszen egy olyan biztonságos városi térként működnek, ahol nem kell félni, hogy gyerekek egy járdán parkoló autó miatt az úttestre lépnek, vagy egy másik diákot kísérő szülő véletlenül nem veszi észre őket parkolás közben. A program célja, hogy a kerületben található oktatási intézmények környezete mindenki számára könnyebben és biztonságosabban elérhetővé váljon, miközben csökken a légszennyezettség és a csúcsidőszakokban tapasztalható forgalmi torlódás.

A program részeként a Trefort utca lesz a kerület első iskolautcája. Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium még 2021-ben kereste meg az Önkormányzatot azzal, hogy tegyük biztonságosabbá a Szentkirályi utcai kereszteződést. Az iskolával egyeztetve született meg az iskolautca végső kialakítása, aminek köszönhetően az iskola előtti az utcaszakaszon a gépjárművek nem hajthatnak majd át, csak kerékpárral és gyalogosan lehet áthaladni.

2023 januárjában a Rév8 munkatársai egy előzetes igényfelmérő kérdőívet küldtek ki kerületi iskoláknak és óvodáknak. A programban jelenleg további öt iskolával egyeztetünk arról, hogy milyen feltételek mellett valósulhatna meg hasonló beavatkozás: Németh László Általános Iskola, a Budapest School,  a Józsefvárosi Egységes Módszertani Intézet és Általános Iskola és  a Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium előtt. Az előkészíté során megvizsgáljuk, hogy ezeknél az iskoláknál milyen szintű beavatkozás képzelhető el. Fontos szempont az iskolautcák kialakításánál, hogy azt a helyi intézménnyel közösen tervezzük meg, hiszen ők fogják használni az új teret.

Ha kérdése van az iskolautcával kapcsolatban, vagy esetleg érdekelné, hogyan lehet a kerület más iskoláiban is ilyen fejlesztést megvalósítani, írjon az info@rev8.hu címre.

Fő célok: 

  • Tisztább levegő: Mivel az autók csak távolabb tudnak megállni a bejárattól, a légszennyezés csökken az iskola előtt.
  • Biztonságosabb kialakítás: a parkolóhelyeket a bejárattól távolabbi szakaszon jelöljük ki, így az iskolák közelében megszűnik a balesetveszélyes manőverezés.
  • Az aktív közlekedés népszerűsítése: arra ösztönözzük a gyerekeket, hogy gyalogosan vagy kerékpárral járjanak iskolába. A napi testmozgás nagyon fontos az egészséges életmódhoz.
  • Tér biztosítása a helyi közösség számára: Az intézmények előtt a tanulók és az ott lakók, szabadon használhatják az újonnan kialakult tereket.

Főbb műszaki tartalom a Trefort utcában: 

  • megváltozik a Trefort utca forgalmi rendje. Az utca Szentkirályi utcába torkolló szakaszát az autós forgalom elől le lesz zárva, de a Puskin utcából bekanyarodva továbbra is lehet majd parkolni a többi szakaszon.
  • Padok, ülőfelületek,
  • növényládák,
  • pingpongasztal.

A beruházással kapcsolatos hírek, események

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!