Tisztviselőtelepi Forgalomcsillapítási Projekt

Beruházás helyszíne: Vajda Péter utca – Könyves Kálmán körút – Üllői út – Orczy út

Beruházó: Józsefvárosi Önkormányzat

Lebonyolító: Józsefvárosi Önkormányzat

Közreműködő: BKK Zrt., Budapest Közút Zrt., JGK Zrt.

Beruházás jelenlegi státusza:

 
 
 
 
 
Előkészítés (folyamatban)

 
 
 
 
 
Koncepcióalkotás (folyamatban)

 
 
 
 
 
Véleményezés (nincs elkezdve)

 
 
 
 
 
Tervezés (nincs elkezdve)

 
 
 
 
 
Engedélyeztetés (nincs elkezdve)

 
 
 
 
 
Közbeszerzés (nincs elkezdve)

 
 
 
 
 
Kivitelezés (nincs elkezdve)

 
 
 
 
 
Kész (nincs elkezdve)

Beruházás költsége: 15 000 000 (bruttó Ft)

Kivitelezés várható kezdése: 2022/3. negyedév

Kivitelezés várható befejezése: 2022/4. negyedév

Röviden a beruházásról

Háttér: Józsefváros Önkormányzata a 2021 nyarán elfogadott Családbarát Mobilitási Chartában és Programban hitet tett amellett, hogy az új beruházások alapelve a ’gyengébb közlekedők biztonsága’ és kényelme a forgalom és a sebesség csillapításával. A program első lépései közt a Tisztviselőtelep forgalomcsillapítását is kijelölte. Kisvárosias, alacsony beépítésű területről van szó, aminek a forgalmi rendje lakó-pihenő övezet, tehát elméletileg csak a célforgalom, azaz a területet közvetlenül kereső gépkocsik hajthatnak be. A negyed sok kellemes hangulatú utcája mellett vannak olyanok is, amelyeknek a gyűjtőutakat elkerülő jelentős átmenőforgalma van. Korábban a Tisztviselőtelepért Önkormányzati Egyesület (TÖE) javaslatából kiindulva a JGK Zrt. lebonyolításában már született egy vizsgálat a forgalmi rendet illetően. Ezt azonban tervezés nem követte; ma az aktuális tapasztalatok beépítése is szükséges. Az Elnök utca új, kerékpárosbarát forgalmi rendje külön projekt keretében kerül kialakításra.

Fő célok: A terület forgalmi rendjének lakó-pihenő zónaként működő felülvizsgálata és módosítása szükséges, ahol a mellékutcák mindegyike valós lakóutcaként működik, lehetőleg egyirányú rendszerben, kétirányú kerékpározással, biztonságos csomópontokkal. Minden utcában fontos a ’gyengébb közlekedők’ biztonságának és kényelmének javítása, az aktív közlekedés elősegítése, és az átmenőforgalom erőteljes csökkentése. Csak az átmenőforgalom kizárása a cél, nem az, hogy a lakók keringjenek.

Főbb várható műszaki tartalom:

  • lakó-pihenő övezet megtartása
  • forgalomcsillapítási hálózatterv és helyi beavatkozások ütemezési sorrendben:
    • egyes utcák forgalmi rendjének változása
    • csomópontok gyalogosbarát ’szűkítése’ forgalomtechnikai eszközökkel
  • Villám és Delej utcák forgalmi rendjének változása, egyirányúsítása, ezekhez kapcsolódóan a Bíró, Reguly, Benyovszky utcák egyirányúsításának vizsgálata
  • Orczy úti csomópontok gyalogosbarát rendezése

We only use cookies (data stored in your browser) when necessary to make our sites smarter for you. Please click the Accept button after reading the Privacy Policy!