Tisztviselőtelepi Forgalomcsillapítási Projekt

Beruházás helyszíne: Vajda Péter utca – Könyves Kálmán körút – Üllői út – Orczy út

Beruházó: Józsefvárosi Önkormányzat

Lebonyolító: Józsefvárosi Önkormányzat

Közreműködő: BKK Zrt., Budapest Közút Zrt., JGK Zrt.

Beruházás jelenlegi státusza:

 
 
 
 
 
Előkészítés (befejezve)

 
 
 
 
 
Koncepcióalkotás (befejezve)

 
 
 
 
 
Véleményezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Tervezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Engedélyeztetés (folyamatban)

 
 
 
 
 
Közbeszerzés (befejezve)

 
 
 
 
 
Kivitelezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Kész (befejezve)

Beruházás költsége: 15 000 000 (bruttó Ft)

Kivitelezés várható kezdése: 2022/3. negyedév

Kivitelezés várható befejezése: 2024/2. negyedév

Röviden a beruházásról

Józsefváros Önkormányzata a 2021 nyarán elfogadott Családbarát Mobilitási Chartában és Programban hitet tett amellett, hogy az új beruházások alapelve a ’gyengébb közlekedők biztonsága’ és kényelme a forgalom és a sebesség csillapításával. A program első lépései közt a Tisztviselőtelep forgalomcsillapítását is kijelölte. Kisvárosias, alacsony beépítésű területről van szó, aminek a forgalmi rendje lakó-pihenő övezet, tehát elméletileg csak a célforgalom, azaz a területet közvetlenül kereső gépkocsik hajthatnak be. A negyed sok kellemes hangulatú utcája mellett vannak olyanok is, amelyeknek a gyűjtőutakat elkerülő jelentős átmenőforgalma van. Korábban a Tisztviselőtelepért Önkormányzati Egyesület (TÖE) javaslatából kiindulva a JGK Zrt. lebonyolításában már született egy vizsgálat a forgalmi rendet illetően. Ezt azonban tervezés nem követte; ma az aktuális tapasztalatok beépítése is szükséges. Az Elnök utca új, kerékpárosbarát forgalmi rendje külön projekt keretében kerül kialakításra.

Háttér: Józsefváros Önkormányzata a 2021 nyarán elfogadott Családbarát Mobilitási Chartában és Programban hitet tett amellett, hogy az új beruházások alapelve a ’gyengébb közlekedők biztonsága’ és kényelme a forgalom és a sebesség csillapításával. A program első lépései közt a Tisztviselőtelep forgalomcsillapítását is kijelölte. Kisvárosias, alacsony beépítésű területről van szó, aminek a forgalmi rendje lakó-pihenő övezet, tehát elméletileg csak a célforgalom, azaz a területet közvetlenül kereső gépkocsik hajthatnak be. A negyed sok kellemes hangulatú utcája mellett vannak olyanok is, amelyeknek a gyűjtőutakat elkerülő jelentős átmenőforgalma van. Korábban a Tisztviselőtelepért Önkormányzati Egyesület (TÖE) javaslatából kiindulva a JGK Zrt. lebonyolításában már született egy vizsgálat a forgalmi rendet illetően. Ezt azonban tervezés nem követte; ma az aktuális tapasztalatok beépítése is szükséges. Az Elnök utca új, kerékpárosbarát forgalmi rendje külön projekt keretében kerül kialakításra.

Fő célok: A terület forgalmi rendjének lakó-pihenő zónaként működő felülvizsgálata és módosítása szükséges, ahol a mellékutcák mindegyike valós lakóutcaként működik, lehetőleg egyirányú rendszerben, kétirányú kerékpározással, biztonságos csomópontokkal. Minden utcában fontos a ’gyengébb közlekedők’ biztonságának és kényelmének javítása, az aktív közlekedés elősegítése, és az átmenőforgalom erőteljes csökkentése. Csak az átmenőforgalom kizárása a cél, nem az, hogy a lakók keringjenek.

Főbb várható műszaki tartalom:

  • lakó-pihenő övezet megtartása
  • forgalomcsillapítási hálózatterv és helyi beavatkozások ütemezési sorrendben:
    • egyes utcák forgalmi rendjének változása
    • csomópontok gyalogosbarát ’szűkítése’ forgalomtechnikai eszközökkel
  • Villám és Delej utcák forgalmi rendjének változása, egyirányúsítása, ezekhez kapcsolódóan a Bíró, Reguly, Benyovszky utcák egyirányúsításának vizsgálata
  • Orczy úti csomópontok gyalogosbarát rendezése

A beruházással kapcsolatos hírek, események

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!