Szomszédünnepek szerveződnek kerületszerte 2024-ben is!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Szomszédünnepek szerveződnek kerületszerte!

A Közösségi Részvételi Iroda és a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. 2024-ben is meghirdette a Szomszédünnep kezdeményezést. Összesen 58 jelentkezés érkezett be, amelyből 27 kerül megrendezésre 2024. október végéig Józsefvárosban.

A kerületszerte megtalálható ünnepekről itt találod a térképet.

Ismerd meg a 2024-es Szomszédünnepeket:

TE NEM VAGY OLYAN: közösségi finisszázs

A Bura Galéria TE NEM VAGY OLYAN című kiállítását, mely négy fiatal nő bemutatkozó kiállítása Oltai Kata kurátori közreműködésével, a Szomszédünnep keretén belül zárjuk. 15-18 óra között a kurátor és a művészek informális keretek közt várják a látogatókat, 18 órától pedig zenei performansszal és a kiállítási időszak reflexióival búcsúzunk a kiállítástól.

Kiállító művészek: BALÁZS Kitti, GALYAS DENERAK Dóra, HORVÁTH Anita, TAKÁCS Zsófia

Hol? Bura Galéria,  Budapest, Kőfaragó u. 5, 1085
Mikor? 2024. április 25. 15-21 óra
Facebook esemény.

Láthatatlan Józsefváros – Séta a szomszédságban

A II. János Pál pápa tér egy közösségi alkotói folyamat eredménye, használói is egy láthatatlan formáló munkát végeznek csupán a jelenlétükkel. 

A séta keretében meglátogatjuk a többi modern építészeti örökséget a téren, valamint egyéb »láthatatlan« helyzeteket: Hogyan formálják a teret a modern gondolatok, és mit jelent ez ma nekünk, városlakóknak?

A girlscanscan kollektíva vezetésével megcsodáljuk a Népszínház utcai zebracsordát, a Pápa téri pancsolót, és felrajzoljuk a mentális térképünkre a Köztársaság téri kazamatákat. Lucius Burckhardt után szabadon besétálunk a promenadológiába, és abszolváljuk a sétatudományok gyorstalpalót. 

Hol? április 28-án 10 órakor Kastner Kommunity Kávézó (II. János Pál pápa tér 8.)
Mikor? április 28-án 10 órakor, angol séta: 14 órakor
Angol séta: június.15.-én 11:00
Facebook esemény itt
Angol esemény itt

Családi nap a Roma Női Hálózattal

A Magdolna negyed (és a kerület) roma (és nem roma) családjait, nőit, asszonyait várjuk gyermekeikkel és családjukkal egy szórakoztató délutánra kézműves programokkal és gyerek műsorral. Célunk a Roma Női Hálózat hírének terjesztése és minél több kerületi nő bevonása a közösségünkbe.
Hol? Dankó udvar (Dankó utca 18.)
Mikor? 2024. május 4. szombat 14:00-18:00
Facebook esemény

Szomszédünnep-Szomszédsport

A JÓME mindenkit sok szeretettel vár 2024. május 18-án a Tbiliszi téren, ahol megrendezi a Szomszédünnep Sportnapot. 

Hol? Tbiliszi tér
Mikor? 2024 május.18
Facebook esemény

Szomszédünnep a Gyulai Pál utcában

Ismerkedjünk meg egymással! A Gyulai Pál utca és Palotanegyed lakóit hívjuk meg egy közös Szomszédünnepre. Az utca sokszínű és izgalmas.

Lesz pizza, társasjáték, teherbringa simogató, bio zöldség, gerilla horgolás, Gyulai Pál hasonmás verseny és még sok minden más! 

Hol? Gyulai Pál utca 10 es 12. Szám előtti parkolók.
Mikor? 2024.május 19.  15:00-17:00
Facebook esemény

Szomszédünnep A Mozgó Protkó Vidám Csoporttal / Nyárindító gulyásparti

Gyertek, csatlakozzatok hozzánk egy nyárindító vidám, zenés, táncos gulyáspartira. Házdíszítés, felkészülés a nyárra. Közben beszélgetések, ismerkedések, egy tányér finom gulyás leves mellett.

Finom házszörpök várnak még titeket!
Hol? II. János Pál pápa tér
Mikor? 2024. május. 23 12:30
Facebook esemény

BÜRÖKFESZT A Lehetőségek tere Filókör szervezésében

Az esemény során a Lehetőségek tere előtt létrehozott mikroparkban elejétől végéig felolvassuk Platón Szókratész védőbeszéde című dialógusát, amely a filozófus halálos ítéletével végződő per körülményeit mutatja be. A felolvasás célja egy közös és közérthető utazás az európai kultúra eredetéhez.

Hol? Lehetőség tere előtti mikropark (Práter u 63, Molnár Ferenc tér mellett)
Mikor? 2024. május 24. 16.00-20.00

Mátyás téri szomszédünnep / block party

A Mátyás tér ünneplőbe öltözik és szeretettel várja lakóit egy vasárnapi ebédre, ahol lehetőség lesz megismerni a szomszédainkat! Szeretettel várunk minden Mátyás téri lakost és mindenkit, aki szereti a Mátyás teret.

Hol? 1084 Budapest Mátyás tér Bauer Sándor utca és Szerdahelyi utca közötti szakasza
Mikor? 2024. május 25. szombat

Szomszédünnep a GRUIVDKERT-ben – vendég az Auróra Klímakert

Érdekel a környezettudatosság? Szívesen termelnéd meg a saját paradicsomodat az ablakpárkányodon?

A GRUIVDKERT közössége sok szeretettel meghív minden zöld és zöldülő szemléletű érdeklődőt Szomszédünnepére, amelyen az Auróra Klímakert is vendégünk lesz.

Mi várható? Sok érdekes beszélgetés például a komposztálásról, közösségi kertekről, szelektív hulladékgyűjtésről. Közös fűszernövény ültetés, magbörze, sőt még egy paradicsom palántát is magaddal vihetsz.

És hogy ne maradjunk éhesek, a bográcsban vegetáriánus lecsó készül majd, amit a kevésbé vegák grillezett kolbásszal egészíthetnek ki.

Hol? GRUIVDKERT – 1086 Budapest Magdolna utca 24
Mikor? 2024 május 25 szombat
Facebook esemény

Oktatás: út a demokráciához!

Szakkollégistaként szívügyünk az oktatás. Mindennapjainkat meghatározzák közös tanulmányaink és projektjeink. A Szomszédünnep keretében szeretnénk, más a kerületben oktatási területen működő civil szervezettel megismerkedni, valamint a látogatóknak lehetőséget biztosítani a szervezetek tevékenységeinek felfedezésére. A szakkollégiumot demokratikus módon működtetjük, amelynek egy lényegi eleme a vitakultúra. Kiscsoportos vezetett vitákban szeretnénk bevonni a szomszédainkat ebbe formába és szeretnénk meghallgatni a véleményüket az oktatási ügyekről, formálódni általuk, miközben megosztjuk a saját véleményünket. A program lezárásaként egy közös vacsorára hívjuk a résztvevőket, hogy a kötetlen beszélgetésnek is teret adjunk.

Hol? Rajk Szakkollégium, 1085 Budapest Horánszky utca 6.
Mikor? 2024. június 1. 15:00-20:00

Losonci téri komposzt piknik

A Losonci téri komposztbarátok két éve gondozzák a közösségi komposztálót. Egy piknik keretein belül örömmel osztjuk meg az érdeklődőkkel és a többi kerületi komposztáló közösséggel a komposztálással kapcsolatos tapasztalatainkat, közösen végezzük el a komposztláda körüli aktuális feladatokat, és játékos ismeretterjesztő feladatokkal mutatjuk meg a fiatalabb generációnak, miért is jó komposztálni.

Hol? Losonci téri játszótér, a komposztálónál
Mikor? 2024. június 2. vasárnap
Facebook esemény

Zenés kifestő kirakó

Az Akadályok nélkül Józsefvárosért  programjának alkalmával egy előre megrajzolt, plakát méretű, és szétdarabolt kifestő darabjait fogják a résztvevők egyesével kifesteni, majd a már színes darabokból a teljes képet kirakni

Hol? Kesztyűgyár Közösségi Ház előtti tér (rossz idő esetén bent)
Mikor? 2024. június 22. 16.00 – 18.00

Játék és vásár a Vasas közben

Meghívjuk Józsefváros lakóit a Vasas közbe, ahol egy napig a civilek utcája leszünk.

A szomszédünnep keretében a szabadtéren lehet majd játszani, beszélgetni, ücsörögni, egyúttal a sarkon található Kibic Klubban garázsvásár lesz, ahol a józsefvárosi szabadidővel, illetve sporttal foglalkozó egyesületek mutatkoznak be és árusítanak.

Hol? Vasas köz és a Kibic Klub
Mikor? 2024. június 22. szombat

Nyárünnep a Mandák Házban

A Józsefvárosi Evangélikus Gyülekezet házában működő, kerületi kötődésű szervezetek (Bérlői Közösség, Láthatatlan Tanoda, Diakónia, Gyülekezet stb.) közös nyárünnepet tartanak! Lesz bábelőadás, mezítlábas ösvény, közös főzés, beszélgetés „közös ügyünk a kerület” jeligére. Várunk szeretettel! 

Hol? Karácsony Sándor utca 31-33.
Mikor? 2024. július 13. 15-19-ig

Szomszédünnep a Golgota téren!

A Gólya csapata arra gondolt,hogy a jó idő megérkezésével szeretne kitelepülni programokkal a szomszédjában található Golgota térre.  Szeretnénk meginvitálni a helyi lakókat egy közös bográcsozásra,kreatív kézműves gyerekprogramokra,sportolásra és zenés/táncos mulatságra. Ki szeretnénk vinni minden hozzávalót a jó kedvhez és hangulathoz, ami kell egy vasárnapi kellemes időtöltéshez a Golgota téri szabadidő parkban.

Hol? Golgota tér  (1089. Budapest Golgota út 123.)
Mikor? 2024.július.13. (10:00-18:00)

Kashmir Fesztivál

Idén is megrendezésre kerül a Kashmir Fesztivál a Népszínház utcában.

A programok röviden: színpadon bohóc-előadás, dj-k, zenés-táncos fellépők (afrikai, indiai, pakisztáni), ugrálóvár

Mikor? 2024. augusztus 23-24.
Hol? Budapest VIII., Népszínház utca – Tolnai Lajos utca sarok.

Zöld szalon – Tolnai kerti parti

Ismerik-e utcájuk, házuk történetét a Tolnai utca mai lakói, mit tudnak a 25. szám alatt egykor a Dr. Oetker magyarországi gyárának otthont adó 150 éves épületről, a Tolnai pihenőkert és a Csarnok negyed múltjáról?

 A Tűzfalon túl civil közösségi összefogás a Józsefváros épített örökségéért dolgozik, közösségi örökségvédelem jelszóval. 

A Zöld szalon programunkkal a Tolnai pihenőkert közvetlen szomszédságában élőket szeretnénk megszólítani:  helytörténeti sétákkal, a kertben nyíló épülettörténeti kültéri kiállítással, az egykori Dr. Oetker receptek alapján meghirdetett sütőversennyel, társasozással, beszélgetéssel.

Ezen a kerti partin kicsiket és nagyokat, fiatalokat és időseket szeretnénk összehozni, hogy itt a város közepén megismerjük egymást.

Hol? Tolnai Lajos Pihenőkert (Tolnai Lajos utca 23)
Mikor? 2024. szeptember 14. szombat 13-19 óráig

„Egy nap Józsefvárosban”

Az eseményen különböző médiumok műalkotásait fogjuk kiállítani

A bemutatott műalkotások a kerület történetét mesélik el egy napban, alkonyattól hajnalig, amelyekben feltűnnek  a kerület ismert és titkos helyszínei.

  • A városi rajzoló workshop, amelynek házigazdája egy ismert budapesti művész és művészeti tanár, Olga Lo lesz, a helyszíni rajzolást és a kerület körüli “vázlatolós” túrát kombinálja. 
  • Gyarmati Mária multimédiaművész animációs workshopokat tart az AR\AI mint a művészi felfedezés eszközei címmel.
  •  A Budapest Poetry Collective  nyílt pályázatot hirdet a Józsefvárosról írt vagy a Józsefvárost kiemelten bemutató versekre.

Programunknak két fő célja van: felfedezni Józsefváros különlegességét és varázsát művészeti eszközök és módszerek segítségével, valamint a művészeti tevékenységeket mint egyszerűen elérhető és szórakoztató szabadidős elfoglaltságot bemutatni.

2. Kolónia udvarfesztivál

Magyarország második legnagyobb lakótelepének tavaszi közösségi projektje. A program keretében az alábbiakkal készülünk: közösségi futás és kertészkedés, bográcsozás és palacsintázás, további opcionális programok: könyv és növénycsere valamint bolhapiac.

Közös kerítés építés A Leonardo da Vinci köz egyik házának Szomszédünnepe

Az általunk immár 35 éve bekerített és gondozott, előkertünk kerítésének karbantartása, a tönkrement kerítéselemek ( oszlopok, drótháló stb.) cseréje a proram első pontja. Az elvégzett közös munka örömére délután, este összejövetelt tartunk a ház lakói részére, legjobb hagyományaink szerint.

Kenyérgyári nosztalgia

Baráti hangulatú összejövetel a Százados úti lakótelepen élő szomszédokkal, frissen sült kenyerek illatában, meleg ételekkel és hideg italokkal. Nosztalgikus emlékezés a Kenyérgyár árnyékában és közösségkovácsolás az ifjak és kevésbé ifjak között.

Szomszédünnep a Krúdy utcában

Egy vidám hangulatú délután, ahol jobban megismerhetik a lakók egymást és a ház történetét. Lesz sütiverseny, garázsvásár és meglepetésvendég.

Tömő utcai Toronyházak piknike

A három toronyház lakói közös pikniket tartanak, süti versennyel. Gyerekeknek arcfestés és csillámtetoválás, kézműves sarok.

Készítsünk együtt madáretetőket

Május 10. a madarak világnapja, ehhez kötődve szeretnénk „kitelepülni” az óvoda melletti közterületre és az ott lakókkal, Losonci iskolába járó, az óvodába járó gyerekekkel és szülőkkel együtt madáretetőket építenénk. Május 11. pedig a májusfa állítása, ezért a két jeles napot szeretnénk összekötni és az óvoda udvarán májusfát állítanánk. Lenne közös éneklés, verselés. A résztvevőket lilahagymás zsíros kenyérrel és teával kínálnánk.

Házünnep

A Házünnep során a József utca egyik lakóközössége gyűlne össze, és a virágültetés közben lehetőségünk lenne megismerni egymást. A dolgos nap koronája egy kertmozi lenne, amelyet finom falatok mellett élvezhetnek majd a lakók.

Bővebb információ a Szomszédünnepekkel kapcsolatban:

Közösségi Részvételi Iroda

1082 Budapest, Baross u. 63-67. fszt. 3/1. reszvetel@jozsefvaros.hu +36 1/459-2139 + 36 20/ 258-6713 (pénteki napokon!)

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!