Legyen zöld és fenntartható az új Alföldi – Vay Ádám utcai csomópont!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Legyen zöld és fenntartható az új Alföldi – Vay Ádám utcai csomópont!

Augusztusban két hétig véleményezhették az új Alföldi – Vay Ádám utcai csomópont terveit a városlakók. A többség zöldfelületeket és fákat kért, de sokan kiemelték, hogy a fenntartásra is fektessen hangsúlyt az önkormányzat.

A Józsefvárosi Önkormányzat 2020-ban kezdte meg a Népszínház utcai csomópontok közlekedésbiztonsági felülvizsgálatát. 2021-ben készült el a Kiss József utca – Népszínház utca kereszteződésének megújítása. Az új kereszteződés a gyalogosok számára sokkal biztonságosabb áthaladást biztosít, és a fiatal fák árnyékában már most sokkal hűvösebb van, mint korábban. Több lakossági visszajelzést is érkezett, miszerint a helyi lakók örülnek az átalakításnak, és van, aki már madárcsicsergést is hallott a fák alatt sétálva.

A sikeres átalakítás tapasztalatait felhasználva az Alföldi utcai kereszteződést ideiglenes jelleggel 2021-ben átalakult. A tesztüzem alatt egy fém korlát határolta a leendő új teret a Népszínház utca felől, hogy ezzel is jobban érzékelhető legyen a leendő térkialakítás. Több virágláda is kikerült, valamint a Rév8 munkatársai az aszfaltot is lefestették, hogy ne legyen olyan szürke és kopár az utca, valamint jobban kiemelje a felszabadult teret. Sok tanulsága volt az ideiglenes kialakításnak, amelyek nagy segítséget nyújtottak abban, hogy egy olyan tér jöjjön létre, amely a helyi kihívásokra reagál. A kihelyezett planténerek nem voltak elég tartósak, a vaskorlátokat nem szerették az emberek, és azt is többen jelezték, hogy köztisztasági problémák is vannak a téren.

A csomópont tervezői beszerzését az Openspace Kft. nyerte el, akik 2022 júniusában el is kezdték a csomópont koncepció tervének kidolgozását. A tervek elkészülte után lakossági véleményezés vette kezdetét, ennek során plakátokkal és szórólapokkal hívtuk fel a környéken lakók és  területhasználók figyelmét, hogy az elkészült tervekkel kapcsolatban osszák meg velünk a véleményüket, hogy azok még inkább megfeleljenek az igényeiknek. Kikértük a helyi boltok és az Alföldi Átmeneti Szállást véleményét is.

Alább a kérdőívre beérkezett véleményeket összesítjük.

A kérdőív összesen 9 kérdésből állt, a kitöltők több helyen is szabadon kifejthették a véleményüket. A kérdőívet összesen 165-en töltötték ki. A válaszadók majdnem fele minden nap érinti a csomópontot, és több mint 88%-a a kerületben lakik. A legtöbben a 25-54 éves korosztályból töltötték ki a kérdőívet, de akadt ennél idősebb és fiatalabb kitöltő is. Ezúton is mindenkinek köszönjük, hogy kitöltötte a kérdőívet, és ezzel hozzájárult a kerület fejlesztéséhez!

Az alábbi ábrából az derül ki, hogy a kitöltőknek hol van az állandó lakóhelye – ebből kiderül, hogy a kitöltők túlnyomó többsége a csomópont közelében lakik és így nap mint nap használja.

A válaszadók több mint 87%-a úgy gondolta, hogy a Vay Ádám utcában eredetileg tervezett játszódombok helyett inkább évelő ágyás legyen, így a játszódomb ötletét elvetettük és további zöldfelület tervezését kértük a tervezőktől.

Arra a kérdésre, hogy melyik ülőbútort tudnák elképzelni a helyszínen, a válaszadók megosztottak voltak.

A legtöbben az ülőkavicsra szavaztak, így a török élelmiszerbolt elé ezek kerülnek majd. Viszont mivel a többi ülőbútor is népszerű volt, a tervek véglegesítésénél kombinált megoldást javaslunk majd a tervezőnek.

A kérdőív kitöltői olyan témákra is fel tudták hívni a figyelmünket, amiket eredetileg nem érintettünk, illetve több javaslatot is kaptunk. A többség örülne annak, ha még több fát és zöld felületet tartalmazna a terv, ugyanakkor azt is kérték, hogy a kivitelezés utáni fenntartásra az eddigieknél több figyelmet fordítson az önkormányzat. A tervben jelenleg 19 darab szabadföldbe ültetett fa szerepel és több évelő ágyás, és egy esőkert is létrejön, amelyek mind hűtik majd a csomópontot nyáron. Ezek fenntartása valóban fontos kérdés, ezért erről egyeztetünk a JGK Zrt. munkatársaival.

Felmerült, hogy a mikromobilitási pontnak jobb helye lenne a Népszínház utcához közel, erről már egyeztetünk a tervezővel, hogy helyezze át. Az észrevételeket és javaslatokat, továbbá a Rév8 ezekre adott részletes válaszait itt tekinthetik meg >>>

Rengeteg észrevételt kaptunk a közterületi hajléktalansággal kapcsolatban, azonban érdemes tudni, hogy ennek a kérdése kerületi, fővárosi és állami szintű szociális és lakhatási megoldást igényel, amelyre egy konkrét közterület tervezése sajnos nem tud megoldást nyújtani. A Józsefvárosi Önkormányzat elkötelezett az utcai hajléktalanság csökkentése mellett. Az ezzel kapcsolatos konkrét intézkedéseket itt olvashatják el.

Arra a kérdésre, hogy a bemutatott tervekben szereplő berendezési tárgyakon kívül mit látnának még itt szívesen, rengeteg ötlet érkezett. A legtöbben az ivókutat, a hulladékgyűjtőt, a kutyapiszokgyűjtőt, biciklitárolót, árnyékolót javasolták, de volt, aki kamerát, ismeretterjesztő táblát, okosbútort, párakaput, rendőrségi kioszkot, könyvcserélős állványt vagy épp szökőkutat kért. A többség akarata szerint a legtöbb szavazatot kapott eszközöket (ivókút, hulladékgyűjtő, kutyapiszokgyűjtő) átvezetjük a tervekre.

Jelenleg a beérkezett vélemények alapján a tervek finomhangolása és engedélyeztetése zajlik. Miután lezárul ez a folyamat, elindul a beszerzési eljárás, amely során kiválasztjuk a kivitelezőt és ezután várhatóan

Ha bármilyen kérdése van az új csomóponttal kapcsolatban, írja meg a Rév8 Zrt-nek az info@rev8.hu email címre.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!