Legyen zöld és fenntartható az új Alföldi – Vay Ádám utcai csomópont!

event_available Utolsó frissítés:

Augusztusban két hétig véleményezhették az új Alföldi - Vay Ádám utcai csomópont terveit a városlakók. A többség zöldfelületeket és fákat kért, de sokan kiemelték, hogy a fenntartásra is fektessen hangsúlyt az önkormányzat.

A Józsefvárosi Önkormányzat 2020-ban kezdte meg a Népszínház utcai csomópontok közlekedésbiztonsági felülvizsgálatát. 2021-ben készült el a Kiss József utca - Népszínház utca kereszteződésének megújítása. Az új kereszteződés a gyalogosok számára sokkal biztonságosabb áthaladást biztosít, és a fiatal fák árnyékában már most sokkal hűvösebb van, mint korábban. Több lakossági visszajelzést is érkezett, miszerint a helyi lakók örülnek az átalakításnak, és van, aki már madárcsicsergést is hallott a fák alatt sétálva.

A sikeres átalakítás tapasztalatait felhasználva az Alföldi utcai kereszteződést ideiglenes jelleggel 2021-ben átalakult. A tesztüzem alatt egy fém korlát határolta a leendő új teret a Népszínház utca felől, hogy ezzel is jobban érzékelhető legyen a leendő térkialakítás. Több virágláda is kikerült, valamint a Rév8 munkatársai az aszfaltot is lefestették, hogy ne legyen olyan szürke és kopár az utca, valamint jobban kiemelje a felszabadult teret. Sok tanulsága volt az ideiglenes kialakításnak, amelyek nagy segítséget nyújtottak abban, hogy egy olyan tér jöjjön létre, amely a helyi kihívásokra reagál. A kihelyezett planténerek nem voltak elég tartósak, a vaskorlátokat nem szerették az emberek, és azt is többen jelezték, hogy köztisztasági problémák is vannak a téren.

A csomópont tervezői beszerzését az Openspace Kft. nyerte el, akik 2022 júniusában el is kezdték a csomópont koncepció tervének kidolgozását. A tervek elkészülte után lakossági véleményezés vette kezdetét, ennek során plakátokkal és szórólapokkal hívtuk fel a környéken lakók és  területhasználók figyelmét, hogy az elkészült tervekkel kapcsolatban osszák meg velünk a véleményüket, hogy azok még inkább megfeleljenek az igényeiknek. Kikértük a helyi boltok és az Alföldi Átmeneti Szállást véleményét is.

Alább a kérdőívre beérkezett véleményeket összesítjük.

A kérdőív összesen 9 kérdésből állt, a kitöltők több helyen is szabadon kifejthették a véleményüket. A kérdőívet összesen 165-en töltötték ki. A válaszadók majdnem fele minden nap érinti a csomópontot, és több mint 88%-a a kerületben lakik. A legtöbben a 25-54 éves korosztályból töltötték ki a kérdőívet, de akadt ennél idősebb és fiatalabb kitöltő is. Ezúton is mindenkinek köszönjük, hogy kitöltötte a kérdőívet, és ezzel hozzájárult a kerület fejlesztéséhez!

Az alábbi ábrából az derül ki, hogy a kitöltőknek hol van az állandó lakóhelye - ebből kiderül, hogy a kitöltők túlnyomó többsége a csomópont közelében lakik és így nap mint nap használja.

A válaszadók több mint 87%-a úgy gondolta, hogy a Vay Ádám utcában eredetileg tervezett játszódombok helyett inkább évelő ágyás legyen, így a játszódomb ötletét elvetettük és további zöldfelület tervezését kértük a tervezőktől.

Arra a kérdésre, hogy melyik ülőbútort tudnák elképzelni a helyszínen, a válaszadók megosztottak voltak.

A legtöbben az ülőkavicsra szavaztak, így a török élelmiszerbolt elé ezek kerülnek majd. Viszont mivel a többi ülőbútor is népszerű volt, a tervek véglegesítésénél kombinált megoldást javaslunk majd a tervezőnek.

A kérdőív kitöltői olyan témákra is fel tudták hívni a figyelmünket, amiket eredetileg nem érintettünk, illetve több javaslatot is kaptunk. A többség örülne annak, ha még több fát és zöld felületet tartalmazna a terv, ugyanakkor azt is kérték, hogy a kivitelezés utáni fenntartásra az eddigieknél több figyelmet fordítson az önkormányzat. A tervben jelenleg 19 darab szabadföldbe ültetett fa szerepel és több évelő ágyás, és egy esőkert is létrejön, amelyek mind hűtik majd a csomópontot nyáron. Ezek fenntartása valóban fontos kérdés, ezért erről egyeztetünk a JGK Zrt. munkatársaival.

Felmerült, hogy a mikromobilitási pontnak jobb helye lenne a Népszínház utcához közel, erről már egyeztetünk a tervezővel, hogy helyezze át. Az észrevételeket és javaslatokat, továbbá a Rév8 ezekre adott részletes válaszait itt tekinthetik meg >>>

Rengeteg észrevételt kaptunk a közterületi hajléktalansággal kapcsolatban, azonban érdemes tudni, hogy ennek a kérdése kerületi, fővárosi és állami szintű szociális és lakhatási megoldást igényel, amelyre egy konkrét közterület tervezése sajnos nem tud megoldást nyújtani. A Józsefvárosi Önkormányzat elkötelezett az utcai hajléktalanság csökkentése mellett. Az ezzel kapcsolatos konkrét intézkedéseket itt olvashatják el.

Arra a kérdésre, hogy a bemutatott tervekben szereplő berendezési tárgyakon kívül mit látnának még itt szívesen, rengeteg ötlet érkezett. A legtöbben az ivókutat, a hulladékgyűjtőt, a kutyapiszokgyűjtőt, biciklitárolót, árnyékolót javasolták, de volt, aki kamerát, ismeretterjesztő táblát, okosbútort, párakaput, rendőrségi kioszkot, könyvcserélős állványt vagy épp szökőkutat kért. A többség akarata szerint a legtöbb szavazatot kapott eszközöket (ivókút, hulladékgyűjtő, kutyapiszokgyűjtő) átvezetjük a tervekre.

Jelenleg a beérkezett vélemények alapján a tervek finomhangolása és engedélyeztetése zajlik. Miután lezárul ez a folyamat, elindul a beszerzési eljárás, amely során kiválasztjuk a kivitelezőt és ezután várhatóan

Ha bármilyen kérdése van az új csomóponttal kapcsolatban, írja meg a Rév8 Zrt-nek az info@rev8.hu email címre.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!