Ötödik alkalommal gyűltek össze a józsefvárosi civil szervezetek és csoportok a civil fórumon

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Ötödik alkalommal gyűltek össze a józsefvárosi civil szervezetek és csoportok a civil fórumon

2023. április 12-én a Józsefvárosi Közösségi Részvételi Iroda szervezésében megrendezésre került a Józsefvárosi 5. Civil Fórum, melynek célja, hogy a józsefvárosi közösségek, civilek, civil szervezetek, a Józsefvárosi Önkormányzat és a Józsefvárosi Önkormányzathoz kapcsolódó cégek képviselői találkozzanak, beszéljenek, és felismerjék azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek együttműködésre adhatnak lehetőséget. 

A fórumon több, mint 20 civil szervezet és önszerveződő csoport, a Józsefvárosi Önkormányzat munkatársai, köztük  a Közösségi Részvételi Iroda munkatársai vettek részt. Jelen volt a Józsefvárosi Újság főszerkesztője, illetve a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. (JKN Zrt.) igazgatója. Első körben a civilek által előzetesen feltett kérdések kerültek napirendre.

Először a Józsefvárosi Újság és a civilek közötti információáramlás gördülékenyebbé tételét vitatták meg a résztvevők. Ezek után a sporttal foglalkozó szervezetek képviselői beszéltek arról, hogy bonyolult a tevékenységüket iskolákban, óvodákban hirdetni, megvalósítani. A szervezetek jó gyakorlatokat osztottak meg, az önkormányzat képviselői pedig kifejtették, hogy az iskolák fenntartóival nem minden esetben könnyű együttműködni, azonban a Józsefvárosi Óvodák elérésében tudnak segíteni.

A résztvevők ezek után a civilek hirdetési lehetőségeit járták körül. A Közösségi Részvételi Iroda munkatársai felajánlották, hogy előzetes megkeresés és egyeztetés függvényében hirdetési felületet biztosítanak az önkormányzat (játszótereken, kutyafuttatóknál található) mini infopontjai mellett. Ezen felül az önkormányzat rendelkezik egy civil szervezeteket tömörítő adatbázissal, amelynek segítségével összekötik a náluk érdeklődőket a megkeresésüknek megfelelő szervezettel. Szó esett azoknak az eseményeknek a fontosságáról, amelyek a civil szervezetek egymással és a lakosokkal való ismerkedését, kapcsolatépítését szolgálja, mint például az április 22-i Józsefvárosi Növényvásár, az április 29-i Tavaszváró Piknik (amelyet végül május 13-ra halasztottak a szervezők) vagy a Szomszédünnep pályázat keretében megvalósuló programok. A hasonló rendezvényeken való részvétel kapcsán a JKN Zrt.-nél a rendezveny@jkn.hu címén lehet érdeklődni.

Az egyik központi téma a Helyi Esélyegyenlőségi Program, illetve az akkor még elfogadás előtt álló Józsefvárosi Esélyegyenlőségi Program volt. Ezeknek kapcsán esett szó akadálymentesítésről, pontosabban akadálymentesített lakások, intézmények és közlekedés lehetőségéről, és egy kerületi akadálymentes térkép megvalósulásáról. A drogmegelőzési stratégiát kritika érte, de ezzel kapcsolatban májusra ígértek előrelépést, amikor ismét összeül a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

Sport témában sportnapok megrendezéséről és a sportbizottság felállításáról esett szó, amelyek kapcsán az önkormányzat szeretne együttműködni az érintett civil szervezetekkel.

A fórum lezárásaként a szervezetek információt kaptak az önkormányzat által biztosított hirdetési lehetőségekről, amelyek a civil szervezetek segítségére lehetnek programjaik terjesztésében. Az önkormányzatban két iroda foglalkozik civil szervezetekkel, közösségekkel: a Részvételi Iroda és a Humánkapcsolati Iroda. Az önkormányzat civil hírlevele kifejezetten civil szervezeteknek, közösségeknek szól, a részvételi hírlevél pedig azoknak, akik közelebbről foglalkoznának az önkormányzat és a kerület ügyeivel. A civil szervezetek számára zárt Facebook csoportot is létrehoztak, illetve félévente szervezik a civil fórumokat.

Ezen kívül az önkormányzat ismertette a 2023-as részvételi költségvetés menetét, amelynek a szavazási időszaka május 15. – június 15. zajlik. Szó volt a civil szervezeteknek szóló pályázati lehetőségekről is, amelyekről a Hirdetőtábla/Pályázatok menüpont alatt lehet olvasni.

A fórumot kötetlen beszélgetéssel zárták, ahol a résztvevőknek lehetőségük nyílt egymás között tárgyalni az együttműködési lehetőségekről.

Ha még nem tette, kérjük, iratkozzon fel a Józsefvárosi Önkormányzat civil hírlevelére, hogy időben értesüljön a civil szervezeteket érintő programokról: https://jozsefvaros.hu/otthon/hirdetotabla/hirek/2022/05/iratkozzon-fel-a-jozsefvarosi-onkormanyzat-civil-hirlevelere/

Bővebb információ: Közösségi Részvételi Iroda, reszvetel@jozsefvaros.hu

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!