Csökkent a parkolási nyomás Józsefvároson

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Csökkent a parkolási nyomás Józsefvároson

A Józsefvárosi Önkormányzat 2020 őszén határozta el a kerületi parkolási rendszer újraszabályozását, ennek társadalmi véleményezése alapján született meg a kerület parkolási koncepciója. A Covid-járvány és az abból származó rendeletalkotási korlátozások miatt ennek a koncepciónak a gyakorlatba ültetéséről a 2022. szeptemberi képviselő-testületi ülésen született döntés, és 2023. január 1-jén lépett életbe.

A kerületi parkolásrendezés fő célja az volt, hogy csökkenjen a parkolóhely keresés többletforgalma a közterületen, egyúttal a közterületi parkolás “társadalmi költségének” legalább egy töredékét rendezhessük.

Jelentősen csökkentettük a második autók díjkedvezményét, a többedik autókra pedig egyáltalán nem adtunk ki lakossági várakozási engedélyt.

Örömünkre szolgál, hogy számításaink beváltak:

  • A kiadott lakossági várakozási engedélyek száma 20%-kal csökkent.
  • 2022.08.15-ig kiadott lakossági engedélyek száma: 11 348
  • 2023.08.15-ig kiadott érvényben lévő lakossági engedélyek száma:   8 923
  • A korábbi 95%-kal szemben ma már átlagosan 70-80% között van a parkolók foglaltsága nappal és ez sokhelyütt belvárosi utcákban este is 90% alatt marad.

A részletes, zónákra bontott adatok:

Meglévő parkolóhelyek  Kiadott lakossági engedélyek száma

A zóna: 4 798 / 4 503

B zóna: 3 799 / 3 213

C zóna: 3 277 / 963

A parkolás szabályozása és a forgalomcsillapítási program együttes hatása képes katalizálni a többlet gépjármű forgalom felszámolását, a parkolóhelyeket kereső autókat. A kényelmesebb és biztonságosabb közterek támogatják a gyaloglást, az aktív mobilitást.

A lakossági várakozási engedélyek bevételét a közösségi közlekedés támogatására, a biztonságosabb közlekedésre fordítjuk.

Csak ilyen és ehhez hasonló, összetett erőfeszítésekkel érhetjük el a Klímastratégiában 2030-ra kitűzött, közlekedési eredetű szén-dioxid-kibocsátás csökkenését, a levegőminőség javulását, és a szállópor-koncentráció alacsony szinten tartását.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!