Elkészült a Cinka Panna kert

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Elkészült a Cinka Panna kert

Május elején elkészült a Cinka Panna kert, a Magdolna negyed új, zöld pihenőkertje.

A Koszorú és a Magdolna utca sarkán található önkormányzati telek Józsefváros egy sűrűn beépített részén található. A telek korábban részben parkolóként funkcionált, így a Józsefvárosi Önkormányzat azt a döntést hozta, hogy egy olyan parkot alakít ki rajta, amely kikapcsolódási lehetőséget teremt a kisgyerekkel és kutyával érkezőknek is. A kert kialakítása – tervezéssel együtt – bruttó 53 millió forintba került.

A kialakítandó kert terveit a lakosság 2022. november 7. és december 4. között véleményezhette. A lakossági igények, vélemények figyelembevételével 2023-ban elkészültek a saroktelek átalakításának végleges tervei. 2024 márciusában az önkormányzat úgy döntött, hogy a kertet Cinka Pannáról fogja elnevezni, ezzel folytatva azt a 2020-ban elindított hagyományt, hogy minden évben a nemzetközi nőnap tiszteletére korábban névtelen közterületeket nevez el a közéletben, művészetben vagy éppen tudományban fontos szerepet betöltő nőkről.

A park a telek négyzetes alakját hasznosítva egy keresztirányú ösvénnyel vezeti át a gyalogosokat a két utca között. Az így kettéosztott terület több funkció elkülönítését teszi lehetővé. A telek utca felé eső részén esőkertet építettünk ki. A tervek alapján az önkormányzat szerette volna hasznosítani a szomszédos épületről lefolyó esővizet, azonban ehhez a szomszédos ház beleegyezése lett volna szükséges, amit nem kaptunk meg. Az esőkerten tanösvény vezet át, valamint rovarhotel is van benne.

A telek másik oldalán két terület különül el. A Magdolna utca felé eső részen egy kültéri tanteremet alakítottunk ki, ahol krétafal, pódium, hálós ülőfelület és padok teszik lehetővé az alternatív oktatást. A telek Koszorú utca felőli végén különböző alakzatú ágyásokban évelő növényeket ültettünk, amelyek körül, a szomszédos telek fala mentén további ülőfelületeket alakítottunk ki. A vízbekötés a közeljövőben fog megvalósulni.

A kivitelezést befejezése után együtt ünnepeltük meg az új kertet. A fotógalériát az átadóról itt találja.

A Cinka Panna kert tárt kapukkal várja a józsefvárosiakat minden nap 7 és 21 óra között.

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!