Tájékoztatás az állami kisajátítással kapcsolatban

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Tájékoztatás az állami kisajátítással kapcsolatban

A Parlament 2024. április 30-án elfogadta a Józsefvárosi Önkormányzat épületeinek kisajátításáról szóló törvényt. Ennek értelmében a magyar állam 10 épületet sajátít ki a Diószegi utcában és a környékén.

Mi volt az Önkormányzat elképzelése a Diószegi Sámuel utcára?

A kisajátítás által érintett Diószegi Sámuel utcai házakra a Józsefvárosi Önkormányzat korábban elkészítette a DIÓ2030 koncepciót, amely egy, a klíma- és társadalmi fenntarthatóság szempontjából is kiemelkedő mintaprojekt lett volna. Az önkormányzat ezzel kapcsolatban átfogó tájékoztatást adott, azonban az április 30-án elfogadott törvény miatt ez a fejlesztés nem fog tudni megvalósulni.

Mi történt a törvény beterjesztés után?A törvény beterjesztése után az Önkormányzat 2024. április 17-én tartott egy lakossági fórumot, ahol az akkor még csak beterjesztett javaslatról tájékoztattuk a lakókat. A fórumra meghívtuk a törvényjavaslat benyújtóit, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, az érintett országgyűlési képviselőket és Budapest főpolgármesterét is. A törvényjavaslat benyújtói és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem azonban nem élt a lehetőséggel, nem vettek részt a tájékoztató fórumon. A lakossági fórum itt, a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán visszanézhető.

Mit érint az elfogadott törvény?

Az elfogadott törvényben egyelőre a Diószegi Sámuel utca 18., 22., 24., 26., 28., a Korányi Sándor utca 20., Dugonics utca 11. és a Sárkány utca 1. épületek kisajátítása történt meg. A Józsefvárosi Önkormányzat feltételezi, hogy hamarosan a Diószegi utca 20. kisajátítása is megtörténik, különben nem értelmezhető az egyetem fejlesztésére kijelölt terület egysége.

Mi történt a törvény elfogadása után?

  1. Tájékoztató levél

Az törvényjavaslat elfogadása után elsőként a tájékoztató levelet küldtünk az érintett házak lakóinak, amiben röviden bemutattuk az elfogadott törvényt, illetve azt, hogy mi az önkormányzat álláspontja.

  1. Lakásrendelet-módosítás

A törvény szerint az ingatlanokat érintő, és a tulajdonosváltást követően megszűnő bérleti vagy egyéb szerződések alapján az Önkormányzat 2025. január 31-ig cserelakást ajánl a jogosultak részére. Amennyiben az Önkormányzat nem ajánl fel cserelakást, vagy a jogosult a felajánlott cserelakást nem fogadja el, úgy a megfelelő cserelakást felajánlása az állam kötelezettsége.

A törvény által előírt rövid határidőre (2025. január 31.) való tekintettel a lakások felajánlásának gördülékenyebbé tétele, illetve a jelenlegi lakók méltányos elhelyezésének biztosítása érdekében az Önkormányzat módosította Lakásrendeletét. A módosításról, annak tartalmáról bővebben itt olvashat.

  1. Tájékoztató kisokos készítése

A törvény elfogadása után az Önkormányzat célja volt az is, hogy a lehető legérthetőbben tájékoztassa az érintett lakókat az elfogadott törvény tartalmáról. Ennek érdekében egy kisokost állítottunk össze, ami tartalmazza többek között azt is, hogy milyen lehetőségei vannak a lakóknak, hova fordulhatnak segítségért. A kisokost az alábbi oldalon elolvashatja és le is töltheti.

  1. Lakossági fórum

Mindezeken felül 2024. május 23-án, csütörtökön ismét lakossági fórumot tartott a Józsefvárosi Önkormányzat, amelyen az április 30-án elfogadott, állami kisajátításról szóló törvény végleges tartalmáról és a május 16-án a Képviselő-testület által elfogadott Lakásrendelet-módosításról adtunk tájékoztatást az érintett lakóknak és érdeklődőknek. A lakossági fórum itt, a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán visszanézhető.

  1. Tárgyalás kezdeményezése az egyetemmel

A kisajátított lakóépületek 2024. július 9-től az állam tulajdonába kerülnek. Innentől a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lesz a házak vagyonkezelője. Ez azt jelenti, hogy elvileg ők felelnek majd a házak karbantartásáért és takarításáért. Az önkormányzat célja, hogy külön megyegyezéssel ezt a feladatot továbbra is a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (JGK) lássa el, amíg az épületek lakottak. Ennek érdekében tárgyalást kezdeményeztünk az egyetemmel.

Mi a célja az önkormányzatnak?

Az önkormányzat szándéka, hogy minden bérlőjének és olyan lakójának, akinek a jogviszonya rendezhető, komfortos, jó minőségű cserelakást biztosítson. Ezt nagyobb részben használt lakások megvásárlásával, kisebb részben saját bérlakások felújításával tudja megtenni. Ennek eléréséhez pénzre van szükség, így az önkormányzat célja, hogy az állam megfelelő mértékű kártalanítást fizessen. Ennek érdekében tárgyalást kezdeményeztünk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel.

Hogyan tartja a kapcsolatot az érintett házakban élő lakóközösséggel az önkormányzat? 

Amennyiben olyan fontos, mindenkit érintő információ birtokába jut az önkormányzat, amely a bérlők egyéni döntéseit meghatározhatják, ezekről írásban, az önkormányzat pecsétjével és a polgármester aláírásával ellátott levélben értesíti majd az érintett lakókat.

Minden más felületen érkező, nem az önkormányzat munkatársai által adott tájékoztatásért az önkormányzat nem vállal felelősséget!

Kérjük, hogy amennyiben ilyen témában szeretnének Önökkel személyesen kapcsolatba lépni a házakban, minden esetben győződjenek meg róla, hogy valóban a polgármesteri hivatal vagy a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ munkatársával beszélnek.

Amennyiben a folyamat során a tájékoztató kiadvány tartalmával ellentétes információt kapnak, vagy az eljárással kapcsolatban panasszal szeretnének élni, kérjük, keressék a Józsefvárosi Önkormányzat Vagyongazdálkodási Irodáját.

Telefonálna? Munkatársainkat itt éri el: +36-1/459-2567 (péntekenként: +36-20/449-3332)

Írna nekünk? Erre az e-mailre várjuk levelét: vagyongazdalkodas@jozsefvaros.hu

Lakógyűlés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Az Önkormányzat keresi a kapcsolatot az illetékesekkel a törvény végrehajtása miatt. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az egyik levelében arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy lakógyűlést szervez 2024. június 12-én, 18 órára a Ludovika Campus Szárnyépületének John Lukács tárgyalójába (1083 Budapest, Ludovika tér 2.).

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!