Ismerd meg a szabadidős és közösségi programok szervezése hajléktalan emberek számára pályázatunk nyerteseit

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Ismerd meg a szabadidős és közösségi programok szervezése hajléktalan emberek számára pályázatunk nyerteseit

A 2022-es józsefvárosi részvételi költségvetés egyik nyertes ötlete volt a „Nappali programok hajléktalan emberek számára” elnevezésű program. 2023-ban kétszer kiírt pályázatban számos programot szerveztek meg, vagy éppen most valósítják meg. Az előző év nyerteseit itt  és itt találod. A pályázattal elsődleges célunk, hogy otthontalan emberek és otthonnal rendelkező emberek szabadidős és közösségi programok keretében találkozzanak, és hogy közösen, hasznosan tudják eltölteni szabadidejüket.

A polgármester hatásköre a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (3) bekezdésén és a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI.06) önkormányzati rendelet 8. melléklet 18.18. pontján alapul.

E rendelkezések szerint a Városüzemeltetési, Közösségfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság 142/2024 (V.27.) számú határozatában foglalt javaslatát figyelembe véve a Polgármesteri döntés megszületett az alábbi pályázatok támogatásáról.

A pályázatot 2024. március 28-án írta ki az Önkormányzat. A beadási határidő 2024. április 29. volt. A pályázatra 5 érvényes pályázat érkezett, számukra megítélte a támogatást a testület. A pályázaton a 4.000.000 Ft-os keretösszegből 2.253.600 Ft került kiosztásra, így a pályázatot 2024 során újra ki fogjuk írni.

A pályázó neve, címe A pályázat célja A támogatás összege (Ft)
Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei 1134 Budapest, Dózsa György út 152. A BMSZKI Kálvária utcai Átmeneti Szállása 2004-ben nyitott, ahol korábban krónikus – elsősorban mozgásszervi – problémákkal együtt élő hajléktalan élethelyzetbe került ügyfelek éltek, 2019 óta azonban az intézmény profilja megváltozott, így jelenleg elsősorban pszichiátriai betegségekkel küzdők veszik igénybe az átmeneti szállást. 

A lakók pozitív élményekhez juttatása az alkotás, a játék, a kultúra, a természet és az állatok segítségével a pályázat célja.

A Barcsay kör alkotói foglalkozásait kéthetente tervezik tartani, júliustól decemberig, összesen 12 alkalommal.

Az Ébredések Alapítvánnyal közösen kívánják megvalósítani a Recall Kártyaklubot. A játékot az Alapítvány egyik tapasztalati szakértője fejlesztette, célja többek között a kapcsolatok erősítése, a stresszkezelés, a memóriafejlesztés, de a mentális problémákkal élők is javulást érhetnek el használatával. 

Múzeumlátogatásokat tartanak korábbi programjuk folytatásaként, a Néprajzi Múzeummal közösen, egy városligeti sétával összekötve.

Folytatják a tavaly nagy sikerrel zajló Füvészkerti sétákat is.

543 600 Ft
Üdvhadsereg Szabadegyház Magyarország 1089 Budapest, Rózsa u. 111.

 

 

Az Üdvhadsereg Új Reménység Háza állami feladatot ellátó szervezet, mely Józsefvárosban működik. A támogatásból tervezett program: a tapolcai tavasbarlang felfedezése, séta és fagyi a Malom-tónál, egyszerű közös ebéd egy helyi étteremben, kis pihenő Kapolcson. A program célja hogy a lakók és a munkatársak újra kiszakadjanak egy kicsit a hétköznapokból, és együtt eltöltsenek egy felhőtlen napot egy különleges helyszínen kötetlenül. 280 000 Ft
Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület,  3325 Noszvaj, Kossuth Lajos út 34. A pályázat a Dobozi21 egy filmesek és képzőművészek által létrehozott új összművészeti alkotótér, galéria, szabadiskolával együttműködésben valósul meg.

A Dobozi 21 művészeti közössége kitelepül az Alföldi Átmeneti Szálló udvarára, ahol délutáni programokkal és közös főzéssel várja a környéki lakosokat. A közös főzés a szálló lakosaival és a Dobozi21 szervezőivel fog történni, melybe a lakosok is be tudnak majd csatlakozni. Az alapanyagok ellátásában a szállóval szembeni török élelmiszerbolt és a Kashmir étterem is segít, azon túl saját erőforrásból és vásárlásból oldják meg. Este a szálló belső udvarán a Kaos Camping csapata analóg filmes vetítést tart, melyet a szálló kerekesszékes lakosai is meg tudnak közelíteni.

385 000 Ft
Oltalom Karitatív Egyesület, 1086 Budapest, Dankó u. 9. Az Oltalom Karitatív Egyesület (OKE) kiszolgáltatott élethelyzetben levő társadalmi rétegek, személyek (hátrányos helyzetű gyermekek, hajléktalan emberek, katasztrófa által sújtottak, szegények, betegek, magányosok) segítőkész támogatását végzi 1989 óta.

A pályázat során megvalósuló programok: 

  • Művészetterápiás foglalkozások megtartása hajléktalan személyek számára. A Wesley János Lelkészképző Főiskolán végzett, komplex művészeti terapeuta képzésen tanító szakember egyedülálló módon tart hajléktalan emberek számára művészetterápiát. Őt szeretnék megbízni egy 5 alkalmas foglalkozássorozat megvalósításával, összesen 15 fő részére. 
  • A mozgásukban korlátozott embereknek egy segítő csoport létrehozása 1 fő szakember bevonásával, 5 alkalommal. A csoporttalálkozók alkalmával a résztvevőknek lehetőségük adódik az ismerkedésre, a kötetlen beszélgetésre is.
405 000 Ft
Utcajogász Egyesület, 

1084 Budapest, Auróra utca 11.

Az Utcajogász Egyesület sok különböző területen tevékenykedő jogászból áll.

Fő tevékenységük  a jogi segítségnyújtás a szegénységben, főleg hajléktalanságban vagy rossz lakhatási körülmények között élő embereknek.

Az Utcajogász 12 éve tart ingyenes jogsegélyt a rászorulóknak a VIII. kerületben.

A pályázat keretében jog- és érdekérvényesítő képességet erősítő tréningeket tartanak a BMSZKI Könyves Éjjeli Menedékhely és Nappali Melegedő lakóinak olyan jogérvényesítéssel és hétköznapi ügyintézéssel kapcsolatos témakörökben, amelyekben tapasztalataik szerint a leginkább hasznos ennek a célcsoportnak a tudás. 

640 000 Ft

Kérdésed van a pályázattal kapcsolatban?

Közösségi Részvételi Iroda

1082 Budapest, Baross u. 63-67. fszt. 3/1. reszvetel@jozsefvaros.hu +36 1/459-2139 + 36 20/ 258-6713 (pénteki napokon!)

Humánkapcsolati Iroda

1082 Budapest, Baross utca 63-67. III. em. humankapcsolat@jozsefvaros.hu

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!