Mire valók a talajtakaró növények? Szeptember 20-án megtudhatja

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Mire valók a talajtakaró növények? Szeptember 20-án megtudhatja

Egyre több helyen esik szó arról, hogy nem szabad a talajt szabadon hagyni, hanem érdemes beültetni.

De vajon miért? Mely növények lehetnek jók takarásra? Mi a haszna ennek?

A következő Tolnai pikniken ezekről a kérdésekről lesz szó a Tolnai kertben 2023. szeptember 20-án 18 órakor.

A facebook esemény

A termőtalaj egy nagyon értékes réteg, hiszen például a zöldségeket is ebbe ültetjük, amit aztán megeszünk. Minél jobb minőségű a talaj, annál táplálóbb lesz a zöldség ami megterem rajta, és annál finomabb. De persze minden más növény is sokkal egészségesebb ha olyan talajon él, amelyben van élet, azaz tele van gilisztákkal, mikroorganizmusokkal és szerves anyaggal. Így például magasabbra nőhet egy fa, és nagyobb árnyékot adhat, és tovább is élhet. Ehhez azonban folyamatosan biztosítani kell a talaj szervesanyag tartalmát. Az a paradicsom amit valaki leszed a kertjében, azokból az anyagokból épül fel, amelyek a talajban vannak. Azonban ha megesszük a paradicsomot, akkor az az anyag kikerül a talajból. A következő növénynek már kevesebb tápanyag áll rendelkezésére ahhoz, hogy felépítse magát, ugyanazon a talajon. Ezért szoktak például trágyázni, és ezért éri meg komposztládát működtetni, hiszen a fel nem használt zöldhulladékból ismét tápanyag képződik. Ezt visszajuttatva pótolni tudjuk a kivett anyagokat.

Node milyen más módon lehet még segíteni a talajéletet?

Itt jönnek be a talajtakarónövények. Ezek egyrészt nem hagyják, hogy az eső elmossa a talaj felső termékeny rétegét, másrészt a szél sem tudja elfújni azt, mert a növények gyökerei megkötik a talajrögöket. Ezen kívül az ősszel elültetett növények, amelyeket nem szedünk fel, a tél folyamán szépen helyben lebomlanak, és táplálják a földet. Ezt zöldtrágyázásnak is hívják. Lehet erre például mustárt vagy facéliát használni, de akár zöldségnövényeket is. A Tolnai kertben is szeretnénk felkészülni a jövő szezonra, így a szabad felületeket közösen beültetjük.

A nyári esőknek köszönhetően szép zöld most a Tolnai kert, viszont hamarosan itt a szezon vége, amikor nyugovóra tér a kert. Várunk mindenkit sok szeretettel a Tolnai piknikre, ahol még ültetünk pár növényt, és beszélgetünk az elmúlt szezon tapasztalatairól.

Ha nem szeretne lemaradni a Tolnai kerttel kapcsolatos legújabb történésekről, csatlakozzon a Tolnai kert barátai Facebook csoporthoz vagy iratkozzon fel a RÉV8 hírlevelére a http://rev8.hu/hirlevel/ oldalon.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!