A Somogyi Béla utca megújítása

Beruházás helyszíne: Somogyi Béla utca (teljes hossz, Blaha Lujza tér – Gutenberg tér)

Beruházó: Fővárosi Önkormányzat és Józsefvárosi Önkormányzat

Lebonyolító: Budapesti Közlekedési Központ Zrt.

Közreműködő: JGK Zrt., Budapest Közút Zrt., Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft., Lépték-Terv Kft., STR Mély- és Magasépítő Kft.

Beruházás jelenlegi státusza:

 
 
 
 
 
Előkészítés (befejezve)

 
 
 
 
 
Koncepcióalkotás (befejezve)

 
 
 
 
 
Tervezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Engedélyeztetés (befejezve)

 
 
 
 
 
Közbeszerzés (befejezve)

 
 
 
 
 
Kivitelezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Kész (befejezve)

Beruházás költsége: 220 000 000 (bruttó Ft)

Kivitelezés várható kezdése: 2022/2. negyedév

Kivitelezés várható befejezése: 2022/4. negyedév

Röviden a beruházásról

Háttér: Bár a Somogyi Béla utca a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában és kezelésében áll, felújítása a Blaha Lujza tér felújítási projektjének része. A korábbi tervek is így készültek, de a beruházás kiviteli közbeszerzési csomagjában a Fővárosi Önkormányzat költségvetési helyzete okán csak feltételesen szerepelt az utca megépítése. A Blaha Lujza tér kivitelezése 2021 tavasza óta zajlik. A Józsefvárosi Önkormányzat 2021 novemberében döntött az utca megépítésének finanszírozásáról az ajánlat szerinti 220 millió forintos értékben. Ennek érdekében egy háromoldalú megállapodás jött létre a Budapest Fővárosi Önkormányzattal és a BKK Zrt-vel. A Blaha Lujza tér építéséhez hasonlóan a projekt lebonyolítója a BKK, kivitelezője pedig a Strabag. A Somogyi Béla utca a Blaha Lujza tér és a Gutenberg tér között teljes hosszában megújul. Párhuzamosan magánberuházásban megújul a Corvin Áruház is.

Főbb célok: Az utca megújítása műszaki állapota miatt és városépítészeti szempontból is indokolt és időszerű. A beruházás fő célja a Kiscsibész tér-Blaha Lujza tér közötti gyalogosbarát tengely befejezése, illetőleg egy olyan „egészséges utca” kialakítása, ami a Blaha Lujza tér és a Palotanegyed között létesít egy élő-élhető kapcsolatot. A korábbi terv felülvizsgálatra került, az új terv illeszkedik a kerületi stratégiai dokumentumok (Településfejlesztési Koncepció, Integrált Településfejlesztési Stratégia, Klímavédelmi Intézkedési Terv, Klímastratégia) irányelveibe, különös tekintettel a zöldhálózat fejlesztésére, a többszintű zöldsávra, a biológiai sokféleségre és a parkolóhelyek alternatív hasznosítására is. A szélesebb járdák, több zöld, több terasz, biztonságosabb közlekedés és mikromobilitás egy életteli utcahasználatnak adnak lehetőséget.

Főbb műszaki tartalom: 

  • a Blaha Lujza tér torkolata sétálóterületté válik az Europeum garázsbehajtójáig
  • a járdák kiszélesednek, új kitelepülési lehetőségek lesznek az utcai helyiségek előtt
  • kiszélesedik és várakozótérré válik a Molnár Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola előtti rész
  • a korábbi halszálka parkolást a felújítás előtt már kialakított párhuzamos váltja fel
  • 350 m2-nyi növényágyás létesül és várhatóan több, mint 30 új fát ültetünk, természetesen a meglévők védelme mellett
  • a forgalmi rend egyirányúvá válik a Stáhly utca felé, az úttest pedig a járda szintjébe kerül és a közúti vonalvezetés is a biztonságosabb közlekedést segíti
  • kerékpárral mindkét irány biztonságosan járható lesz, létesül 3 mikromobilitási pont
  • a Stáhly utca kétirányú marad a Márkus Emília és Somogyi Béla utcák között
  • új közvilágítás létesül
  • a parkolóhelyek száma több, mint 50 marad, kb. 30-cal csökken a mostani állapothoz képest beleértve a Blaha Lujza tér torkolatát is

A beruházással kapcsolatos hírek, események

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!