Somogyi Béla utca megújítása

Beruházás helyszíne: Somogyi Béla utca (teljes hossz, Blaha Lujza tér – Gutenberg tér)

Beruházó: Fővárosi Önkormányzat és Józsefvárosi Önkormányzat

Lebonyolító: Budapesti Közlekedési Központ Zrt.

Közreműködő: JGK Zrt., Budapest Közút Zrt., Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft., Lépték-Terv Kft., STR Mély- és Magasépítő Kft.

Beruházás jelenlegi státusza:

 
 
 
 
 
Előkészítés (befejezve)

 
 
 
 
 
Koncepcióalkotás (befejezve)

 
 
 
 
 
Tervezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Engedélyeztetés (befejezve)

 
 
 
 
 
Közbeszerzés (befejezve)

 
 
 
 
 
Kivitelezés (folyamatban)

 
 
 
 
 
Kész (nincs elkezdve)

Beruházás költsége: 220 000 000 (bruttó Ft)

Kivitelezés várható kezdése: 2022/2. negyedév

Kivitelezés várható befejezése: 2022/4. negyedév

Röviden a beruházásról

Háttér: Bár a Somogyi Béla utca a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában és kezelésében áll, felújítása a Blaha Lujza tér felújítási projektjének része. A korábbi tervek is így készültek, de a beruházás kiviteli közbeszerzési csomagjában a Fővárosi Önkormányzat költségvetési helyzete okán csak feltételesen szerepelt az utca megépítése. A Blaha Lujza tér kivitelezése 2021 tavasza óta zajlik. A Józsefvárosi Önkormányzat 2021 novemberében döntött az utca megépítésének finanszírozásáról az ajánlat szerinti 220 millió forintos értékben. Ennek érdekében egy háromoldalú megállapodás jött létre a Budapest Fővárosi Önkormányzattal és a BKK Zrt-vel. A Blaha Lujza tér építéséhez hasonlóan a projekt lebonyolítója a BKK, kivitelezője pedig a Strabag. A Somogyi Béla utca a Blaha Lujza tér és a Gutenberg tér között teljes hosszában megújul. Párhuzamosan magánberuházásban megújul a Corvin Áruház is.

Főbb célok: Az utca megújítása műszaki állapota miatt és városépítészeti szempontból is indokolt és időszerű. A beruházás fő célja a Kiscsibész tér-Blaha Lujza tér közötti gyalogosbarát tengely befejezése, illetőleg egy olyan „egészséges utca” kialakítása, ami a Blaha Lujza tér és a Palotanegyed között létesít egy élő-élhető kapcsolatot. A korábbi terv felülvizsgálatra került, az új terv illeszkedik a kerületi stratégiai dokumentumok (Településfejlesztési Koncepció, Integrált Településfejlesztési Stratégia, Klímavédelmi Intézkedési Terv, Klímastratégia) irányelveibe, különös tekintettel a zöldhálózat fejlesztésére, a többszintű zöldsávra, a biológiai sokféleségre és a parkolóhelyek alternatív hasznosítására is. A szélesebb járdák, több zöld, több terasz, biztonságosabb közlekedés és mikromobilitás egy életteli utcahasználatnak adnak lehetőséget.

Főbb műszaki tartalom: 

  • a Blaha Lujza tér torkolata sétálóterületté válik az Europeum garázsbehajtójáig
  • a járdák kiszélesednek, új kitelepülési lehetőségek lesznek az utcai helyiségek előtt
  • kiszélesedik és várakozótérré válik a Molnár Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola előtti rész
  • a korábbi halszálka parkolást a felújítás előtt már kialakított párhuzamos váltja fel
  • 350 m2-nyi növényágyás létesül és várhatóan több, mint 30 új fát ültetünk, természetesen a meglévők védelme mellett
  • a forgalmi rend egyirányúvá válik a Stáhly utca felé, az úttest pedig a járda szintjébe kerül és a közúti vonalvezetés is a biztonságosabb közlekedést segíti
  • kerékpárral mindkét irány biztonságosan járható lesz, létesül 3 mikromobilitási pont
  • a Stáhly utca kétirányú marad a Márkus Emília és Somogyi Béla utcák között
  • új közvilágítás létesül
  • a parkolóhelyek száma több, mint 50 marad, kb. 30-cal csökken a mostani állapothoz képest beleértve a Blaha Lujza tér torkolatát is

 

A beruházással kapcsolatos hírek, események

Korábbi, kapcsolódó hírek, események itt olvashatóak east

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!