Kutyás fejlesztések 2023-ban Józsefvárosban

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Kutyás fejlesztések 2023-ban Józsefvárosban

2023-ban ismét zajlott kutyás igényfelmérés a kerületben. Az eredmények fontos kapaszkodót jelentenek a jövőbeli fejlesztések megtervezéséhez, ugyanakkor fontos megerősítés is volt az Önkormányzat számára, hogy a józsefvárosi kutyatulajdonosok olyan hiányosságokra hívták fel a figyelmet, amelyek megoldásáról az év folyamán sokat beszéltek az illetékes munkatársak, és az év végére sok meg is valósult belőle. Olvassák el éves összefoglalónkat a kerület kutyás fejlesztéseiről!

Számos kutyafuttatóban történt változás a kutyák és gazdáik nagyobb kényelme érdekében. Mivel a kerületi kutyafuttatók jellemzően kis alapterületűek, nem sok lehetőség van ezekben a kutyák megfelelő lemozgatására. Ezt a hiányosságot kutyás ügyességi játékokkal pótoltuk az erre alkalmas kutyafuttatókban. A két nagy, korábban is agility játékokkal felszerelt futtatóban (a Szenes Iván és a Golgota téren) a régi, sokszor már balesetveszélyes játékokat cseréltük újakra.

A játékosság mellett fontos szempont volt, hogy a kutyák megfelelő folyadékpótlására is lehetőség legyen. Új ivókút lett kiépítve a Kálvária téri nagy futtatóban és a Stróbl Alajos utcai futtatóban. Utóbbi egy 2022-ben beadott, a szavazáson nem nyertes részvételi költségvetés ötlet megvalósítása volt.

Ezek mellett a Kálvária téri nagy futtatóban elsőként esőbeállót is építettek a JGK Zrt. munkatársai, így a gazdikat is védve az időjárás viszontagságaitól. Továbbá több helyszínen új padokat, kukákat helyeztünk ki, és zsilipes kaput építettünk ki.

A folyamatosan fejlesztett futtatókban december 1-től új házirend van érvényben, amely gyakorlatilag az eddig kifüggesztett “kutyás etikett” hivatalos változata, így nagyobb hatékonysággal tudja a Közterület-felügyelet kezelni az esetleges konfliktushelyzeteket. Az új házirend elfogadása mellett a Kálvária téri kis és nagy futtatók esetében új nyitvatartást is elfogadtak a képviselők, amely az eddigi 24 órás nyitvatartást 5 és 23 óra közé korlátozta a környéken élők nyugalma érdekében. Az új házirendről szóló táblák jövő év elején kerülnek a futtatókba.

Az új házirendet rögtön egy új futtatóban is be lehet majd tartani: a Tömő u. 40–46. társasház kezdeményezésére, lakossági konzultációt követően új kutyafuttató jön létre a Tömő utcában, amely az első kutyafuttató a Losonci negyedben. A munkálatok várhatóan év végére fejeződnek be.

Nemcsak az új futtatóban lehet majd kutyázni: folyamatban van Józsefváros első kutyabarát parkjának is az építése a Koszorú és a Magdolna utcák sarkán.

A fejlesztések mellett idén is több lehetősége volt a helyi kutyás közösségeknek részt venni az őket érintő döntések előkészítésében és tenni a változásért.

A 2022-es részvételi költségvetésben nyertes a “II. János Pál pápa tér kutyabarát fejlesztése” című ötlet megvalósításához a Fővárosi és a kerületi Önkormányzat közös lakossági egyeztetést indított, amelynek során lakosokból álló munkacsoport  készítette elő az igényfelmérés eredményei alapján a döntést a fejlesztésekről. Ennek részeként a tér integrált parkká válik, ahol a kijelölt területeken lehet majd kutyákat póráz nélkül sétáltatni, valamint megvalósul az eddig kimaradt területeken a füvesítés és az öntözőrendszer kiépítése.

Ez az év sem múlhatott el Tréner a futtatóban program nélkül. Tavaly elsőként, nagy sikerrel szervezte meg a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület az ingyenes engedelmességi tréningeket a kerületi futtatókban. Idén a kerületi sajátosságokra reagáló új rendszerben, új témákkal  ismételték meg a programot, ismét sok józsefvárosi kutyát és gazdáját segítve ezzel.

Folytatódott az állandó küzdelem az utcákon elhagyott kutyapiszok ellen. Szintén egy 2022-ben nyertes részvételi költségvetés ötletnek köszönhetően a Csarnok negyedben több Szedd össze magad! akciónap is szerveződött, táblákkal és felfújásokkal segítve a feledékeny gazdikat a csomagok felszedésében. A Mátyás téren pedig kutyás napon vehettek részt az érdeklődők.

Idén pedig nem maradt el az Önkormányzat fekete kutyáinak megünneplése sem, a fekete kutyák világnapján.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!