A 2023. évi kutyás igényfelmérés eredményei

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

A 2023. évi kutyás igényfelmérés eredmémyei

A Józsefvárosi Önkormányzat 2023. március 16. és szeptember 30. között ebösszeírást tartott. A kutyatulajdonosok az állatvédelmi törvényben előírt kötelező adatszolgáltatás mellett kutyás igényfelmérő űrlapot is kitölthettek elektronikusan vagy papír alapon. Az igényfelmérőt 162 józsefvárosi kutyatulajdonos töltötte ki.

A kérdőív segítségével a kerületi kutyatulajdonosok kutyasétáltatással kapcsolatos szokásairól és igényeiről tájékozódott a Közösségi Részvételi Iroda. Az igényfelmérésre érkezett válaszokból kirajzolódnak a kerületi kutyás közösség problémái, a kutyafuttatók fenntartásával kapcsolatos hiányosságok, melyek összekapcsolódnak a kerületben jelen lévő komplex problémákkal. Emellett a válaszadók számos javaslatot is megfogalmaztak az aktuális helyzet javítására. Legutóbb 2020-ban zajlott ehhez hasonló igényfelmérés.

A kerületi kutyatulajdonosok visszajelzései alapján sokféle fejlesztés valósult meg az elmúlt években, 2021-es összefoglalónk itt olvasható.

Kutyafuttató használat a józsefvárosi kutyatulajdonosok körében

A kutyatulajdonosokat arról kérdeztük, járnak-e kutyafuttatóba a kutyájukkal. A válaszadók 60,5%-a jár kutyájával kutyafuttatóba, míg 39,5%-uk nem veszi igénybe ezeket.

Jár futtatóba a kutyájával?

Megkérdeztük azt is, hogy miért nem járnak kutyafuttatóba. A leggyakoribb visszajelzés, hogy ezek mérete alkalmatlan a kutyák lefárasztására, illetve koszosak, elhanyagoltak, ezért magas a fertőzésveszély. Sokan említik az agresszív, szocializálatlan kutyákat, akik miatt nem lehet használni a futtatókat. A legtöbben inkább az utcán sétáltatják kutyájukat, vagy más kerület parkjaiba járnak át.

Mennyire vannak megelégedve a kutyafuttatókkal használóik? 

A kitöltőket arra kértük, hogy jelöljék meg futtatónként, hogy melyiket milyen gyakran használják és az általuk leggyakrabban használtat különböző szempontok szerint (tisztaság, felszereltség, kukák ürítése, tájékoztatás) értékeljék is és tegyenek javaslatot a fejlesztésükre.

A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában üzemelő kutyafuttatók (II. János Pál pápa és Ludovika téri) esetében a használók többsége egyik szempontból sem volt elégedett a szolgáltatással. A II. János Pál pápa tér fejlesztésére tett javaslatok egy része a 2022-es részvételi költségvetésben nyertes a “II. János Pál pápa tér kutyabarát fejlesztése” című ötlet megvalósításának is része. A fejlesztésekről szóló lakossági egyeztetés már lezárult, arról, hogy mi fog történni a téren itt olvashatnak.

A kerületi fenntartású kutyafuttatók esetében szintén általános visszajelzés, hogy a használók inkább nincsenek megelégedve a tisztasággal és felszereltséggel, míg kicsit magasabbra értékelik a kukák ürítését és a tájékoztatást. 

A futtatókat minden munkanapon (a Stróbl Alajos és Tisztes utcai futtatókat 3 naponta)  takarítják a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ kollégái. Ez a kukák ürítését és a területen található szemét összeszedését jelenti.

Minden héten csütörtökön magasnyomású takarítógép segítségével egy probiotikus szerrel fertőtlenítik a területeket. Ez nem csak bontja a kártékony anyagokat, de illatosított is, így igen hatékonyan tisztítja a kutyafuttató talaját, megakadályozza az esetleges fertőzéseket és kényelmes használatot biztosít a gazdiknak is.

Ehhez kiegészítésként, tavasztól őszig havonta egyszer, illetve fél évente egy alkalommal környezet-és állatbarát, egészségre nem ártalmas, nem mérgező, szagtalanító fertőtlenítő granulátom-pelyhet – fermentált korpát, és zeolit készítményeket – szórnak szét a kutyafuttatók területén kollégáink.

Amennyiben a takarítással és a karbantartással kapcsolatban problémát észlel, kérjük keresse a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Városüzemeltetési Igazgatóságát:

Telefon: 06-1-782-3537

E-mail: varosuzemeltetes@jgk.hu

vagy tegyen bejelentést a Józsefváros applikáción!

Az igényfelméréssel párhuzamosan a Józsefvárosi Gazdálkodási központ Zrt. munkatársai folyamatosan valósítják meg az idei évre ütemezett karbantartási feladatokat. Több futtatóban kiépült zsilipes kapu, megvalósult a talaj rendezése, belátásgátló került felszerelésre, a Kálvária téri futtatóban pedig egy esőbeálló is épült. Még az idei évben több futtatóba kerül új – kutyaürülék-gyűjtő zacskó tárolására alkalmas – szemetes, pad, kutyás ügyességi játék, a bull típusú kutyák lemozgatására alkalmas “lógaszkodó játék” és új ivókút épül, vagy a meglévő, elavult ivókutak cseréje valósul meg. Ez összhangban van a használók visszajelzéseivel, bízunk benne, hogy a munkálatok végével már modernebb, az igényeket kielégítő futtatókba térhetnek vissza a gazdák és kutyák. 

Az igényfelmérést kitöltők általános kérése a kutyafuttatók világításának fejlesztése, hiszen sok helyen ezt egyedül a környező utcák közvilágítása biztosítja, ami sokszor a terület egészének biztonságos használatát nem teszi lehetővé az esti órákban.

Az új Tömő utcai kutyafuttató területén napelemes kandeláber biztosítja majd a világítást, amelynek telepítéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó tapasztalatok levonása után lehetséges más futtatók esetében is megvizsgálni a fejlesztés lehetőségét.

Kutyával parkokban? 

A tervezett kutyabarát Koszorú u. 26 saroktelek átalakítása kapcsán arról is megkérdeztük a kerületi kutyatulajdonosokat, hogy támogatnák-e, és ha igen mely Józsefvárosi parkokban tennék lehetővé a kutyás használatot is.

Támogatná, hogy Józsefvárosban legyenek olyan parkok, ahol pórázon kutyával is lehet időt tölteni?

A kitöltők döntő többsége támogatná, hogy legyen olyan park a kerületben, ahol pórázon lehet kutyával időt tölteni. Legnagyobb arányban a Mátyás és Kálvária tereket javasolták megnyitásra. Ezeken a helyszíneken az ott feladatot ellátó kerületőrök segíthetnék a problémamentes használatot. Sokan kérik az Orczy park kutyázhatóvá tételét, amely azonban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartásában van, így annak házirendjét az önkormányzat nem tudja módosítani. A kerületi fenntartású parkok házirendjének módosítása az önkormányzat Városüzemeltetési, Közösségfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságának hatáskörébe tartozik.

Azt is megkérdeztük a kitöltőktől, hogy támogatnák-e Józsefvárosban integrált park (olyan közös használatú közterület, amelynek kijelölt részein póráz nélkül is lehetne kutyával tartózkodni) kialakítását. A válaszadók 80%-a támogatná és – a  Fővárosi és kerületi önkormányzat törekvéseivel összhangban – legnagyobb arányban a II. János Pál pápa téren javasolják az új szabályzat kipróbálását. 

A II. János Pál pápa tér integrált használatát 2024-ben tesztelhetik a lakosok. A lakossági egyeztetés eredményeként alábbi térkép alapján változik meg a térhasználat.

Az integrált park kialakításával és bevezetésével kapcsolatos javaslatok

Mitől lesz kevesebb kutyaürülék Józsefváros közterületein? 

Az igényfelmérést kitöltők több mint 80%-a tud róla, hogy a kerületben ingyenesen igényelhetnek havi 100 db kutyapiszok gyűjtő-zacskót. Ehhez hasonló arányban a kitöltők mind a kutyafuttatókban, mind azon kívül mindig felszedik kutyájuk után az ürüléket. 74%-uk más kutyák után is felszedték már az ott hagyott piszkot, 66%-uk pedig más gazdákat is figyelmeztetett már erre.

Az “Ön szerint mire lenne szükség, hogy a kutyatulajdonosok gyakrabban felszedjék a kutyájuk után az ürülékét?” kérdésre az alábbi sorrendben jelölték meg a lehetséges lépések támogatását.

  1. A kutyatulajdonosok felelős állattartás oktatása
  2. A kutyaürülék otthagyásának gyakoribb büntetése
  3. Közterületeken elhelyezett kutyaürülék-zacskó tároló dobozok
  4. A kutyaürülék-zacskó hiánya esetén a kutyatulajdonos büntetése
  5. Ingyenes lebomló zacskó biztosítása
  6. Több, speciális kutyaürülék-gyűjtő kuka
  7. Több kutyaürülék-zacskó átvevőpont

A “Pápa téri kutyások” kezdeményezését segítve a Közösségi Részvételi Iroda rendszeresen szervez “Szedd össze magad!” akciónapokat, amelyek során a kerület utcáin táblákkal és festéssel kérjük a kutyatartókat a kutyapiszok felszedésére. Ilyen táblákat a Közösségi Részvételi Irodától a reszvetel@jozsefvaros.hu email címen lehet igényelni.

“Tréner a futtatóban” program folytatása

A “Tréner a futtatóban” program kapcsán is kérdeztük a kitöltőket, hogy az elsőként 2022-ben, majd 2023-ban is meghirdetett ingyenes képzési lehetőségről is kapjunk visszajelzést. A Tréner a futtatóban program minden józsefvárosi kutyafuttatóban elérhető volt, jelentkezést követően képzett trénerek tartottak foglalkozást az érdeklődő gazdiknak a városi kutyatartás szabályairól, alap engedelmességről, magatartási problémák kezeléséről.

A kitöltők 58%-a hallott már a programról, és 28 fő részt is vett a képzésen. A “Részt venne ingyenes kutyás képzésen a józsefvárosi futtatókban?” kérdésre a kitöltők 66%-a válaszolt igennel.

A 2023-as programra már lezárult a regisztráció, de a visszajelzések és a program értékelése alapján keressük annak a lehetőségét, hogy a kerületi kutyatulajdonosok rendelkezésére álló képzés rendszeressé váljon.

Mit lehetne fejleszteni még? 

A kérdőív végén arra kértük a használókat, hogy tegyenek további javaslatokat olyan kutyás szolgáltatásokra, amelyekre nem tért ki az igényfelmérés.

Program:

Szolgáltatás:

  • Kutyamosó szolgáltatás
  • Ivartalanítás támogatása
  • Támogatott kerületi állatorvos
  • Támogatott kutyanapközi
  • Éjszakai állatorvosi szolgáltatás
  • Állatbántalmazást, vagy sérült, kóborló állatot be lehessen jelenteni valahol
  • Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálat kutyáknak

Szabályozás:

  • Ebadó
  • Kutyás járőrszolgálat
  • Külföldiek informálása a szabályokról
  • Regisztrált kutyatartó státusz, amivel a parkok igénybe vehetőek
  • Rendszeres tájékoztatás a kiszabott büntetésekről

Fejlesztés:

  • Közösségi kertek legyenek látogathatóak kutyával
  • Kisgyerekes-kutyás park
  • Kutyabarát élelmiszerboltok, piacok (a kerületi kutyabarát helyekről itt található egy gyűjtés)
  • Kutyás vizes játszótér
  • Kutyabarát strand
  • “Kutyás állomás”-ok kialakítása, ahol labdát, zacskót, üzenetet hagyhatnak egymásnak a kutyások
  • KutyaWC-k kialakítása
  • Kutyás applikáció, amiben látható, hogy éppen milyen kutya van a futtatóban

Ezek mellett az igényfelmérést kitöltők felhívják a figyelmet arra, hogy a téli időszakban a JGK Zrt. munkatársai ne sóval csúszásmentesítsék a közterületeket. Ezeknek a munkálatoknak az elvégzésére már a tavalyi évben is környezetbarát kálcium-kloridot, zeolitot, valamint zöldsziget keveréket használt a JGK Zrt.

A kitöltők kérik azt is, hogy allergia-szezonban a toklász irtás időben és tervezetten történjen meg a kutyafuttatókban.

Az igényfelmérés eredményeit, a fejlesztési javaslatokat a Közösségi Részvételi Iroda továbbítja a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. és a Városüzemeltetési és Zöldprogram Iroda illetékes munkatársainak.

Városüzemeltetési és Zöldprogram Iroda

1082 Budapest, Baross u. 63-67. III. em. 307. varosuzemeltetes@jozsefvaros.hu +36 1/459-2567 + 36 20/449-3332 (pénteki napokon!)

Köszönjük mindenkinek a kitöltést! 

Amennyiben szeretne mindig időben értesülni a kerület kutyabarát fejlesztéseiről, iratkozzon fel kutyás hírlevelünkre!

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!