Losonci tér megújítása

Beruházás helyszíne: Losonci lakótelep szabadterei (Baross utca – Illés utca – Tömő utca – Szigony utca közötti területen)

Beruházó: Józsefvárosi Önkormányzat

Lebonyolító: Rév8 Zrt.

Közreműködő: JGK Zrt., JKN Zrt.

További információ: info@rev8.hu

Beruházás jelenlegi státusza:

 
 
 
 
 
Előkészítés (befejezve)

 
 
 
 
 
Koncepcióalkotás (befejezve)

 
 
 
 
 
Közösségi tervezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Tervezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Engedélyeztetés (befejezve)

 
 
 
 
 
Közbeszerzés (befejezve)

 
 
 
 
 
Kivitelezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Kész (befejezve)

Beruházás költsége: 200 000 000 (bruttó Ft)

Kivitelezés várható kezdése: 2023/3. negyedév

Kivitelezés várható befejezése: 2023/4. negyedév

Röviden a beruházásról

A Losonci lakótelep az 1970-es években épült, a lakóépületek mellett számos további funkció is megtalálható a területen, oktatási-nevelési intézmények, szociális és kereskedelmi-szolgáltató funkciók egyaránt. Azonban a kültéri szabadterek közösségi terek kialakítása sosem volt prioritásként kezelve. Miközben a lakótelep játszótere felújításra került és nyilvános illemhely is került a területre, a környező teresedések és közlekedő felületek nem töltenek be más szerepet, mint egy sivár, elhanyagolt állagú környezet, amit a gyalogosok minél gyorsabban elhagynának úticéljuk felé. 2019-ben elkezdődött a terület fejlesztése, közműfelújítások történtek és rendezettebbé vált a parkolás új betonfelületeket felszabadítva. A térfejlesztési projekt előkészítése már 2020-ban elkezdődött, a BME Urbanisztika tanszékkel együttműködésben, ami a járványhelyzet miatt abbamaradt. Az Önkormányzat megbízásából a Rév8 Zrt. 2021 ősze óta foglalkozik a lakóteleppel. Az előkészületek, helyszíni egyeztetések eredményeképpen meghatározásra kerültek azok a helyszínek, amelyek átalakításával közösségépítő és rekreációs és további hiányzó funkciók, zöldfelületek helyezhetőek el.

Háttér: A Losonci lakótelep az 1970-es években épült, a lakóépületek mellett számos további funkció is megtalálható a területen, oktatási-nevelési intézmények, szociális és kereskedelmi-szolgáltató funkciók egyaránt. Azonban a kültéri szabadterek közösségi terek kialakítása sosem volt prioritásként kezelve. Miközben a lakótelep játszótere felújításra került és nyilvános illemhely is került a területre, a környező teresedések és közlekedő felületek nem töltenek be más szerepet, mint egy sivár, elhanyagolt állagú környezet, amit a gyalogosok minél gyorsabban elhagynának úticéljuk felé. 2019-ben elkezdődött a terület fejlesztése, közműfelújítások történtek és rendezettebbé vált a parkolás új betonfelületeket felszabadítva. A térfejlesztési projekt előkészítése már 2020-ban elkezdődött, a BME Urbanisztika tanszékkel együttműködésben, ami a járványhelyzet miatt abbamaradt. Az Önkormányzat megbízásából a Rév8 Zrt. 2021 ősze óta foglalkozik a lakóteleppel. Az előkészületek, helyszíni egyeztetések eredményeképpen meghatározásra kerültek azok a helyszínek, amelyek átalakításával közösségépítő és rekreációs és további hiányzó funkciók, zöldfelületek helyezhetőek el.

Fő célok: A projekt célja jó hangulatú, jól használható, biztonságos, zöld, valóban közösségi terek kialakítása a Losonci lakótelep szabadtéri helyszínein. A pontszerű, lokális beavatkozások egy élhető, aktív, zöld, szerethető térhálózatot hoznak létre. A projekt eredményeképpen javul a közterek biztonságérzete és klímája, egy új miliő alakul ki. Az odavezető útnak nélkülözhetetlen eleme a helyi közösség további bevonása, a közösségi tervezés.

Főbb várható műszaki tartalom:

  • kiemelt helyszínek: a Szigony utca házainak két oldala, az iskola, óvoda és bölcsödék előtti placcok és az ezeket összekötő „sétány” egészen az Illés utcáig
  • találkozóhelyek, pihenősarkok, sportsarkok és mikrokertek is létrejöhetnek
  • utcabútorok, találkozásra alkalmas, vagy éppen rekreációs célú eszközök lesznek szabad téren
  • dekoratív, kreatív, barátságos burkolt felületek a szürke aszfalt helyett
  • fák, zöldfelületek, kis helyi mikroklímák alakulnak ki
  • megújulhatnak a társasházak átjárói

A beruházással kapcsolatos hírek, események

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!