Losi Szabad Terek

Beruházás helyszíne: Losonci lakótelep szabadterei (Baross utca – Illés utca – Tömő utca – Szigony utca közötti területen)

Beruházó: Józsefvárosi Önkormányzat

Lebonyolító: Rév8 Zrt.

Közreműködő: JGK Zrt., JKN Zrt.

Beruházás jelenlegi státusza:

 
 
 
 
 
Előkészítés (folyamatban)

 
 
 
 
 
Koncepcióalkotás (nincs elkezdve)

 
 
 
 
 
Tervezés (nincs elkezdve)

 
 
 
 
 
Engedélyeztetés (nincs elkezdve)

 
 
 
 
 
Közbeszerzés (nincs elkezdve)

 
 
 
 
 
Kivitelezés (nincs elkezdve)

 
 
 
 
 
Kész (nincs elkezdve)

Beruházás költsége: 50 000 000 (bruttó Ft)

Kivitelezés várható kezdése: 2022/3 negyedév

Kivitelezés várható befejezése: 2023/1 negyedév

Röviden a beruházásról

Háttér: A Losonci lakótelep az 1970-es években épült, a lakóépületek mellett számos további funkció is megtalálható a területen, oktatási-nevelési intézmények, szociális és kereskedelmi-szolgáltató funkciók egyaránt. Azonban a kültéri szabadterek közösségi terek kialakítása sosem volt prioritásként kezelve. Miközben a lakótelep játszótere felújításra került és nyilvános illemhely is került a területre, a környező teresedések és közlekedő felületek nem töltenek be más szerepet, mint egy sivár, elhanyagolt állagú környezet, amit a gyalogosok minél gyorsabban elhagynának úticéljuk felé. 2019-ben elkezdődött a terület fejlesztése, közműfelújítások történtek és rendezettebbé vált a parkolás új betonfelületeket felszabadítva. A térfejlesztési projekt előkészítése már 2020-ban elkezdődött, a BME Urbanisztika tanszékkel együttműködésben, ami a járványhelyzet miatt abbamaradt. Az Önkormányzat megbízásából a Rév8 Zrt. 2021 ősze óta foglalkozik a lakóteleppel. Az előkészületek, helyszíni egyeztetések eredményeképpen meghatározásra kerültek azok a helyszínek, amelyek átalakításával közösségépítő és rekreációs és további hiányzó funkciók, zöldfelületek helyezhetőek el.

Fő célok: A projekt célja jó hangulatú, jól használható, biztonságos, zöld, valóban közösségi terek kialakítása a Losonci lakótelep szabadtéri helyszínein. A pontszerű, lokális beavatkozások egy élhető, aktív, zöld, szerethető térhálózatot hoznak létre. A projekt eredményeképpen javul a közterek biztonságérzete és klímája, egy új miliő alakul ki. Az odavezető útnak nélkülözhetetlen eleme a helyi közösség további bevonása, a közösségi tervezés.

Főbb várható műszaki tartalom:

  • kiemelt helyszínek: a Szigony utca házainak két oldala, az iskola, óvoda és bölcsödék előtti placcok és az ezeket összekötő „sétány” egészen az Illés utcáig
  • találkozóhelyek, pihenősarkok, sportsarkok és mikrokertek is létrejöhetnek
  • utcabútorok, találkozásra alkalmas, vagy éppen rekreációs célú eszközök lesznek szabad téren
  • dekoratív, kreatív, barátságos burkolt felületek a szürke aszfalt helyett
  • fák, zöldfelületek, kis helyi mikroklímák alakulnak ki
  • megújulhatnak a társasházak átjárói

A beruházással kapcsolatos hírek, események

Korábbi, kapcsolódó hírek, események itt olvashatóak east

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!