Közösségi Részvételi Iroda 2022. április-június

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Közösségi Részvételi Iroda 2022. április-június

Negyedéves beszámoló a Közösségi Részvételi Iroda munkájáról.

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2020. márciusi ülésén határozott a Közösségi Részvételi Iroda létrehozásáról. A Közösségi Részvételi Iroda célja olyan eszközök, folyamatok és programok kidolgozása és működtetése, amelyek lehetővé teszik a kerületi lakosok aktív részvételét a helyi ügyekről szóló párbeszédben és a közös döntéshozatalban. Mindezek előfeltétele a lakosság közérthető tájékoztatása és a közösségépítés. Emellett a Közösségi Részvételi Iroda az önkormányzat egyéb szerveivel – ügyosztályokkal, irodákkal, gazdasági társaságokkal és intézményekkel – is együttműködik a fent megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számos olyan folyamat részvételivé, elérhetővé és közérthetővé tételében is szerepet vállalunk, amelyek egyébként is folynának a kerületben.

A közérthető tájékoztatás és az átláthatóság elvárása az Irodára is vonatkozik, ezért feladatunknak tartjuk, hogy negyedévente beszámoljunk a nyilvánosságnak arról, hogy a kapcsolódó időszakban milyen tevékenységet végeztünk és milyen eredményeket értünk el. A beszámolóval kapcsolatos kérdéseiket, megjegyzéseiket és javaslataikat várjuk a beszámoló végén felsorolt elérhetőségeink bármelyikén.

Az iroda 2020 március-júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. június-augusztusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. szeptember-novemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. december – 2021. márciusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. április – júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. július – szeptemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. október – decemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. január – márciusi beszámolóját itt éri el.

Az Iroda működése

A Közösségi Részvételi Iroda közvetlen csapata az előző negyedévhez képest hasonlóan 5 főből áll: egy irodavezető, egy asszisztens, egy közösségszervező, egy informatikus és egy félállásban dolgozó ügyfélszolgálatos-asszisztens vesz részt munkánkban. Egy fő májusban távozott az irodától. Rendszeresen együtt dolgozunk az önkormányzat kommunikációs vezetőjével és az ő munkatársaival is.

A Közösségi Részvételi Iroda működéséről részletesebben itt olvashat.

Munkánkban nagyon sokat segítenek az önkéntes csapatunk tagjai, akik most már több munkacsoportban tevékenykednek. Önkéntesnek itt lehet jelentkezni. Várjuk Önt is szeretettel!

Közérdekű tájékoztatás

A Közösségi Részvételi Iroda gondozza a kerületben található 34 utcai infopontot, amelyek közérdeklődésre számottartó információkat tartalmaznak. Ezeket havonta frissítjük. Ezzel párhuzamosan folyamatosan plakátok segítségével tájékoztatjuk  az önkormányzat intézményeiben és lakóházaiban is a kerületieket az őket érintő információkról és rendezvényekről.

Az Iroda kezeli az önkormányzat hírleveleit is. Mi szerkesztjük a Józsefvárosi Hírlevelet, amit kéthetente vagy havonta küldünk el az arra feliratkozóknak. Iratkozzon fel a hírlevélre itt! Szintén az iroda gondozza a józsefvárosi Civil hírlevelet is, amely kifejezetten civil szervezetek számára szolgáltatat híreket, a kutyás hírlevelet, ami a kerületi kutyatartókhoz juttat el hasznos információkat, illetve a a jozsefvaros.hu oldal Konzultáció, Civil hírek, Közérthető útmutatók és az English menüpontjait is.

Működésünk során számos közérthető cikket tettünk közzé a kerületieket érintő fontos fejleményekről, így például az elmúlt időszakban a közterületi filmforgatásokra vonatkozó szabályokról gyűjtöttünk össze hasznos információkat. Ezek a tájékoztatók a Józsefvárosi Önkormányzat “Közérthető útmutatók” menüpontjában is elérhetők.

Az Iroda emellett folyamatosan monitorozza a képviselő-testületi ülések és általában a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzati gazdasági társaságok és intézmények által hozott döntéseket és intézkedéseket, és egyre több esetben segíti ezek közérthetőségét és nyilvánosságát.

Az Iroda tartja fenn a Facebookon található Jóban Nyolcban csoportot, ami információ- és véleménycserére ad lehetőséget a józsefvárosi lakosoknak. Továbbá saját Facebook-oldalunkat is gondozzuk, ahol az önkormányzat részvételi híreit osztjuk meg. A márciusban elindult Részvételi Költségvetés honlapot szintén mi kezeljük.

Ügyfélszolgálati feladatok

Továbbra is működtetjük a józsefvárosi zöld számot, amely ingyenesen áll a józsefvárosiak rendelkezésére hétköznapokon reggel 8 és este 6 között. Telefonszám: 06 80 277 256. A zöld számon keresztül az általános tájékoztatáson és eligazításon túl a menekültválság idején hétvégén is segítettünk az Ukrajnából ide menekülőknek.

Nálunk jelenthetik be a kerületiek azt is, ha saját házukban hiányzó, hibás, megrongált önkormányzati tájékoztató táblával találkoznak. A bejelentések nyomán a táblákat folyamatosan cseréljük.

Az iroda koordinálja a Józsefváros applikációt is, amelyre az érkező bejelentéseket a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. és a Közterület-Felügyelet munkatársaival együttműködésben kezeljük. Mi szerkesztjük a főoldalon megjelenő híreket, a “Szolgáltatások” menüpontot és a főoldalon található bannereket.

A Polgármesteri Hivatal informatikusaival együtt kifejlesztettünk egy online időpontfoglaló rendszert, amelyen keresztül most már az Anyakönyvi Irodába és az Adóügyi Irodába is lehet időpontot foglalni. Célunk, hogy használatát fokozatosan kiterjesszük az önkormányzat minden ügyosztályára és irodájára. Az időpontfoglaló rendszer itt érhető el: https://idopontfoglalas.jozsefvaros.hu/

Közösségi fogadóórák és lakossági fórumok

Fontos célunk, hogy megújuljon és érdemi tartalommal töltődjön fel a választott tisztségviselők és a lakosság közötti párbeszéd. Ezért kezdtünk bele 2019 őszén a közösségi fogadóórák megszervezésébe.

Ebben az időszakban május 11-én az Orczy és a Magdolna negyed, június 15-én pedig a Népszínház negyed fogadóóráját tartottuk meg.

Az események videóját megtekinthetik az Önkormányzat Facebook oldalán.

Ezen kívül áprilisban még a Részvételi Költségvetés két körzetének Ötlető műhelyét tartottuk meg: április 13-án a II. körzetét, április 21-én pedig a III. körzetét. Április 20-ra megszerveztük a Somogyi Béla utca felújításáról szóló tervbemutató fórumot, illetve egy hosszabb véleményezési időszak részeként fórumot rendeztünk a Kálvária téri kis kutyafuttató talajtesztelésével kapcsolatban.

Rendezvények és közösségi események

A Szomszédünnep pályázat keretében megvalósult az első esemény: május 14-én a Klímacsata az Auróra Klíma Kert szervezésében. Május 17-én csatlakoztunk a Magyar Kerékpárosklub országos kezdeményezéséhez és Bringás reggelit szerveztünk a Harminckettesek terére. Május 20-án megtartottuk a Brunszvik Pikniket, ahol a helyiek közelebb kerülhettek a szomszédaikhoz és megismerhették a környék régi és mai arcát. 5 alkalmas kerékpáros oktatást szerveztünk teljesen kezdő felnőtteknek a Velo Budapesttel együttműködve.

Önkéntesek szervezése

A Közösségi Részvételi Iroda fontos feladatának tartja az önkéntesek bevonását a kerületi közösségi tevékenységekbe, ezért folyamatos az önkéntesek toborzása, képzése és munkájuk szervezése. Elkészítettük az önkormányzat önkéntes-stratégiáját, melyben három fő tevékenységi kört határoztunk meg. Jelentkezzen önkéntesnek Ön is!

A “segítő” és “tájékoztató” önkéntesek elsősorban a szociális segítségnyújtás területén aktívak: két pékségből hetente többször megmaradt péksüteményt szállítanak a Lélekházba, hetente többször kutyát sétáltatnak, segítenek szükség esetén adományok pakolásában, helyszíni segítséget nyújtottak a JEK oltópontján és a közösségi fogadóórákon. Továbbá a plakátozásban is sokat segítenek.

A “közösségi munkacsoport” önkénteseivel kéthetente találkozunk. Még szeptemberben önkénteseket toboroztunk a Bacsó Béla utca megnyitásáról szóló véleményezési folyamatba, az ő segítségükkel megvalósítottuk a Bacsó Béla utca megnyitásának értékelését.

Az önkéntes fordítók csapata továbbra is az önkormányzat anyagainak angolra történő lefordításán dolgozik, most már egy profi önkéntes koordinátor segítségével. Az általuk lefordított hírek itt elérhetőek.

Konzultációk, részvételi folyamatok, közösségfejlesztés és közösségszervezés

Április 30-án, szombaton került megrendezésre az I. Tavaszváró Piknik a Rotary Club Budapest-Margitsziget szervezésében a Molnár Ferenc parkban, amin mi is részt vettünk. Májusban elindítottuk a jelölést Józsefvárosi Kitüntetésekre, amit júniusban le is zártunk: a közönségszavazás alapján a Józsefvárosi Óvodák Közössége és Pólyán Józsefnek és a JGK kertészeti munkatársai nyertek. Júniusban véleményezést indítottunk a Kálvária téri kis kutyafuttató talaját illetően, mert átfogó cél, hogy hosszútávú, fenntartható, az igényeket kielégítő megoldást találjunk a józsefvárosi kutyafuttatók talajának problémájára. Szintén júniusban igényfelmérést végeztünk a Tbiliszi téri játszótérrel kapcsolatban, hogy a terület újragondolásába bevonjuk annak felhasználóit is. Illetve június 29-én megtartottuk a harmadik józsefvárosi civil szervezetek és csoportok fórumát. Csatlakoztunk a Passzold vissza, Tesó! kezdeményezéshez, amelynek keretében a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat adhattak le a hivatalban. Elkezdtük a kutyapiszok felszedésére buzdító táblák kihelyezését a bölcsődék, az óvodák és a játszóterek környékére.

Sajtómegjelenések és elismerések

Márciusban a Józsefváros Újság lépésről lépésre magyarázta el cikkében, hogy hogyan működik az I. Józsefvárosi Részvételi Költségvetés, júniusban pedig hírt adtak a szavazás elindulásáról.

A Közösségi Részvételi Iroda elérhetőségei:

Ha szeretne még többet megtudni a munkánkról vagy javaslata, kérdése van, várjuk megkeresését az alábbi elérhetőségek egyikén!

Honlap: https://jozsefvaros.hu/reszvetel/ és https://jozsefvaros.hu/otthon/polgarmesteri-hivatal/szervezeti-egysegek/kozossegi-reszveteli-iroda/

E-mail: reszvetel@jozsefvaros.hu

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!