Közösségi Részvételi Iroda 2023. január – március

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Közösségi Részvételi Iroda 2023. január – március

Negyedéves beszámoló a Közösségi Részvételi Iroda munkájáról.

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2020. márciusi ülésén határozott a Közösségi Részvételi Iroda létrehozásáról. A Közösségi Részvételi Iroda célja olyan eszközök, folyamatok és programok kidolgozása és működtetése, amelyek lehetővé teszik a kerületi lakosok aktív részvételét a helyi ügyekről szóló párbeszédben és a közös döntéshozatalban. Mindezek előfeltétele a lakosság közérthető tájékoztatása és a közösségépítés. Emellett a Közösségi Részvételi Iroda az önkormányzat egyéb szerveivel – ügyosztályokkal, irodákkal, gazdasági társaságokkal és intézményekkel – is együttműködik a fent megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számos olyan folyamat részvételivé, elérhetővé és közérthetővé tételében is szerepet vállalunk, amelyek egyébként is folynának a kerületben.

A közérthető tájékoztatás és az átláthatóság elvárása az Irodára is vonatkozik, ezért feladatunknak tartjuk, hogy negyedévente beszámoljunk a nyilvánosságnak arról, hogy a kapcsolódó időszakban milyen tevékenységet végeztünk és milyen eredményeket értünk el. A beszámolóval kapcsolatos kérdéseiket, megjegyzéseiket és javaslataikat várjuk a beszámoló végén felsorolt elérhetőségeink bármelyikén.

Az iroda 2020 március-júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. június-augusztusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. szeptember-novemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. december – 2021. márciusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. április – júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. július – szeptemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. október – decemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. január – márciusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. április – júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. július – szeptemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. október – decemberi beszámolóját itt éri el.

Az Iroda működése

A Közösségi Részvételi Iroda közvetlen csapata az előző negyedévhez képest hatról hét főre nőtt: januárban visszatért egy közösségszervező munkatársunk és csatlakozott a korábbi csapathoz, ami eddig egy irodavezetőből, egy asszisztensből, egy közösségszervezőből, egy kommunikációs munkatársból, egy közösségi asszisztensből és egy informatikusból állt. Rendszeresen együtt dolgozunk az önkormányzat kommunikációs vezetőjével és az ő munkatársaival is.

A Közösségi Részvételi Iroda működéséről részletesebben itt olvashat.

Munkánkban nagyon sokat segítenek az önkéntes csapatunk tagjai, akik most már több munkacsoportban tevékenykednek. Önkéntesnek itt lehet jelentkezni. Várjuk Önt is szeretettel!

Közérdekű tájékoztatás

A Közösségi Részvételi Iroda gondozza a kerületben található 34 utcai infopontot, amelyek közérdeklődésre számottartó információkat tartalmaznak. Ezeket havonta frissítjük. Ezzel párhuzamosan folyamatosan plakátok segítségével tájékoztatjuk az önkormányzat intézményeiben, lakóházaiban, kutyafuttatóinak és parkjainak kerítésen a kerületieket az őket érintő információkról és rendezvényekről.

Az Iroda kezeli az önkormányzat hírleveleit is. Mi szerkesztjük a Józsefvárosi Hírlevelet, amit kéthetente vagy havonta küldünk el az arra feliratkozóknak. Iratkozzon fel a hírlevélre itt! Szintén az iroda gondozza a józsefvárosi Civil hírlevelet is, amely kifejezetten civil szervezetek számára szolgáltatat híreket, a kutyás hírlevelet, ami a kerületi kutyatartókhoz juttat el hasznos információkat, márciustól pedig elindult a Részvételi hírlevelünk is, ahol kifejezetten azokról a lehetőségekről tájékoztatjuk a lakókat, ahol beleszólhatnak az önkormányzat munkájába.

Ezeken kívül a jozsefvaros.hu oldal fenntartásának és fejlesztésének koordinálást is a Részvételi iroda végzi, tartalom tekintetében pedig a Részvétel, az Ügyintézés, a és az English menüpontokat is mi töltjük meg tartalommal.

Ebben az időszakban is számos közérthető cikket tettünk közzé a kerületieket érintő fontos fejleményekről, így például az elmúlt időszakban közérthető cikket írtunk a születési támogatásról, a józsefvárosiak által igényelhető uszodajegy kedvezményről és a kerületi térinformatikai rendszerről. Ezek a tájékoztatók a Józsefvárosi Önkormányzat “Közérthető útmutatók” menüpontjában is elérhetők.

Az Iroda emellett folyamatosan monitorozza a képviselő-testületi ülések és általában a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzati gazdasági társaságok és intézmények által hozott döntéseket és intézkedéseket, és egyre több esetben segíti ezek közérthetőségét és nyilvánosságát.

Az Iroda tartja fenn a Facebookon található Jóban Nyolcban csoportot, ami információ- és véleménycserére ad lehetőséget a józsefvárosi lakosoknak. Továbbá saját Facebook-oldalunkat is gondozzuk, ahol az önkormányzat részvételi híreit osztjuk meg. A tavaly márciusban elindult Részvételi Költségvetés honlapot szintén mi kezeljük. Ezenkívül februárban létrehoztuk a Józsefvárosi civil szervezetek és csoportok közössége Facebook-csoportot, amit civilek javasoltak nekünk a legutóbbi Civil Fórumon.

Nálunk igényelhetnek a kerületiek társasházi tájékoztató táblákat és Józsefváros zászlókat.

Ügyfélszolgálati feladatok

Mivel többek között a mi munkánknak köszönhetően külön Ügyfélszolgálati Iroda alakult az önkormányzatban, amely nemsokára saját, felújított helyiségbe is költözik, a Részvételi Iroda átadta a korábban általunk ellátott ügyfélszolgálati feladatok nagy részét.

Április során lezártuk az online időpontfoglaló rendszer fejleszését, amelyen keresztül most már az Anyakönyvi Irodába, az Adóügyi Irodába, az Igazgatási Irodába, a Városépítészeti Irodába és a Családtámogatási Irodába is lehet időpontot foglalni.

Végül pedig mi végezzük a hivatali ügyfélkapcsolat minőségbiztosítását az elérhető statisztikai adat elemzésével és mi irányítjuk a Józsefváros applikáció fejlesztését.

Közösségi fogadóórák és lakossági fórumok

Fontos célunk, hogy megújuljon és érdemi tartalommal töltődjön fel a választott tisztségviselők és a lakosság közötti párbeszéd. Ezért kezdtünk bele 2019 őszén a közösségi fogadóórák megszervezésébe.

Ebben az időszakban március 8-án a Losonci negyed fogadóóráját tartottuk meg.

Az esemény videóját megtekinthetik az Önkormányzat Facebook oldalán.

Ezen kívül március 22-én fórumot szerveztünk a tisztviselőtelepi forgalomcsillapításról, illetve március 27-én is tartottunk egyet a józsefvárosi társasházak közös képviselőinek.

Rendezvények és közösségi események

A BMSZKI Alföldi utcai Átmeneti Szállóval és a Józsefvárosi Múzeummal együttműködve újra Így lakunk MI! sétát szerveztünk. Megszerveztük és március 16-án megtartottuk a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal első nyílt napját, ahol az érdeklődők megismerhették számos iroda munkáját és munkatársait, kérdéseket tehettek fel nekik, javaslatokat fogalmazhattak meg. Március 17-én pedig kutyás problémafeltáró sétát rendeztünk a Csarnok negyedben, hogy feltérképezzük a negyedet érintő problémákat, összeszedjük, milyen fejlesztésekre, változásokra lenne szükség ahhoz, hogy a terület kutyások és nem kutyások számára is élhetőbb, szerethetőbb legyen.

A Részvételi Költségvetés ötletbeküldő szakaszában több szervezettel együttműködésben problémafeltáró séták valósultak meg: március 9-én a Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesülettel, március 11-én Civilek a József utcáért lakossági csoporttal, március 16-án pedig a Akadályok nélkül – az akadálymentes Józsefvárosért csoporttal térképeztük fel a különböző területek problémáit.

Önkéntesek szervezése

A Közösségi Részvételi Iroda fontos feladatának tartja az önkéntesek bevonását a kerületi közösségi tevékenységekbe, ezért folyamatos az önkéntesek toborzása, képzése és munkájuk szervezése. Elkészítettük az önkormányzat önkéntes-stratégiáját, melyben három fő tevékenységi kört határoztunk meg. Jelentkezzen önkéntesnek Ön is!

A “segítő” és “tájékoztató” önkéntesek elsősorban a szociális segítségnyújtás területén aktívak: egy pékségből hetente egyszer megmaradt péksüteményt szállítanak a Lélekházba, emellett a szórólapozásban és a plakátolásban segítettek.

A “közösségi munkacsoport” önkéntesei ebben a félévben elsősorban a részvételi költségvetésben vállalnak aktív szerepet. Az elmúlt időszakban a csoport 5 gyakornokkal és 3  önkéntessel bővült.

Az önkéntes fordítók csapata márciusig segítette munkánkat az önkormányzat anyagainak angolra történő lefordításában, egy profi önkéntes koordinátor segítségével. Azóta nagyrészt AI technológiával történik a hírek fordítása, amelyek itt elérhetőek.

Közösségfejlesztés és közösségszervezés

Másodjára is megszerveztük a nőnapi adománygyűjtést, amelyben menstruációs eszközöket és egyéb higiéniai és szépségápolási cikkeket gyűjtöttünk szegénységben élő nők számára.

Szintén másodjára meghirdettük a Szomszédünnep pályázatunkat, amelyre nagyon sok pályázat érkezett. A nyertes pályázatok itt elérhetőek.

A Hivatal munkatársainak újra megtartottuk a Mit jelent a közösségi részvétel? képzést, amin 15-en vettek részt.

Konzultációk, részvételi folyamatok

Ebben az időszakban lezárult a Koszorú utca 26-ban tervezett minipark társadalmi egyeztetése, kikerült a véleményezés összefoglalója.

Lezárult továbbá a Józsefvárosi Esélyegyenlőségi Program és a Helyi Esélyegyenlőségi Program társadalmi véleményezése, illetve kikerült az ezzel kapcsolatos társadalmi egyeztetés összefoglalója.

Februárban elindult a Tisztviselőtelepi forgalomcsillapításról szóló társadalmi egyeztetés, ami március végén le is zárult. Ennek keretében fórumot szerveztünk március 22-én a TÖE Házban.

Részvételi költségvetés

Közzétettünk egy elemzést, melynek célja 2022-ben Józsefvárosban megvalósult részvételi költségvetés bemutatása számokon és statisztikákon keresztül, illetve egy önreflexiós kisfilmet, melyben a 2022-es részvételi költségvetés tapasztalait, tanulságait foglaljuk össze.

Februárban pedig elindítottuk az idei részvételi költségvetést, melynek keretében a józsefvárosi lakosok 150 millió forint elköltéséről dönthetnek közvetlenül. Az ötletbeadás szakasza február 1-től március 20-ig tartott. Ennek kerétben egyrészt mindhárom körzetbe ötletelő műhelyt szerveztünk: február 15-én az I. körzetben, február 22-én a II. körzetben, március 1-jén pedig a III. körzetben fejleszthették a résztvevők az ötleteiket, találhattak közösen megoldást a felvetett problémákra és választ a dilemmáikra. Másrészt nyílt napot tartottunk a Polgármesteri Hivatalban, ahol az érdeklődők megismerhették számos iroda munkáját és munkatársait, kérdéseket tehettek fel nekik, javaslatokat fogalmazhattak meg. Az ötletbeadás lezárása után egy honlap hírben közzétettük, hogy hány ötlet érkezett be.

Sajtómegjelenések és elismerések

Akadályok nélkül – az akadálymentes Józsefvárosért csoport szervezésében megvalósult problémafeltáró sétáról az RTL Klub és a Józsefváros Újság is riportot készített. A Józsefváros Újság számos cikkében foglalkozott tevékenységünkkel: két cikkükben végig követték a Horváth Mihály téri kutyafuttató talajcseréjének történetét. Ezek itt és itt elérhetőek. Tesztelték a kezdeményezésünkre kialakított kutyapiszoárt. Az idei részvételi költségvetés ötletbeadó szakaszának lezárulása után pedig értékeltük az időszakot a tavalyihoz képest.

A Közösségi Részvételi Iroda elérhetőségei:

Ha szeretne még többet megtudni a munkánkról vagy javaslata, kérdése van, várjuk megkeresését az alábbi elérhetőségek egyikén!

Honlap: https://jozsefvaros.hu/reszvetel/ és https://jozsefvaros.hu/otthon/polgarmesteri-hivatal/szervezeti-egysegek/kozossegi-reszveteli-iroda/

E-mail: reszvetel@jozsefvaros.hu

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!