Közösségi Részvételi Iroda 2022. október-december

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Közösségi Részvételi Iroda 2022. október-december

Negyedéves beszámoló a Közösségi Részvételi Iroda munkájáról.

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2020. márciusi ülésén határozott a Közösségi Részvételi Iroda létrehozásáról. A Közösségi Részvételi Iroda célja olyan eszközök, folyamatok és programok kidolgozása és működtetése, amelyek lehetővé teszik a kerületi lakosok aktív részvételét a helyi ügyekről szóló párbeszédben és a közös döntéshozatalban. Mindezek előfeltétele a lakosság közérthető tájékoztatása és a közösségépítés. Emellett a Közösségi Részvételi Iroda az önkormányzat egyéb szerveivel – ügyosztályokkal, irodákkal, gazdasági társaságokkal és intézményekkel – is együttműködik a fent megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számos olyan folyamat részvételivé, elérhetővé és közérthetővé tételében is szerepet vállalunk, amelyek egyébként is folynának a kerületben.

A közérthető tájékoztatás és az átláthatóság elvárása az Irodára is vonatkozik, ezért feladatunknak tartjuk, hogy negyedévente beszámoljunk a nyilvánosságnak arról, hogy a kapcsolódó időszakban milyen tevékenységet végeztünk és milyen eredményeket értünk el. A beszámolóval kapcsolatos kérdéseiket, megjegyzéseiket és javaslataikat várjuk a beszámoló végén felsorolt elérhetőségeink bármelyikén.

Az iroda 2020 március-júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. június-augusztusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. szeptember-novemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. december – 2021. márciusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. április – júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. július – szeptemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. október – decemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. január – márciusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. április – júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. július – szeptemberi beszámolóját itt éri el.

Az Iroda működése

A Közösségi Részvételi Iroda közvetlen csapata az előző negyedévhez képest négyről hat főre nőtt: októberben egy kommunikációs munkatárs és egy közösségi asszisztens csatlakozott a korábbi csapathoz, ami eddig egy irodavezetőből, egy asszisztensből, egy közösségszervezőből és egy informatikusból állt. Rendszeresen együtt dolgozunk az önkormányzat kommunikációs vezetőjével és az ő munkatársaival is.

A Közösségi Részvételi Iroda működéséről részletesebben itt olvashat.

Munkánkban nagyon sokat segítenek az önkéntes csapatunk tagjai, akik most már több munkacsoportban tevékenykednek. Önkéntesnek itt lehet jelentkezni. Várjuk Önt is szeretettel!

Közérdekű tájékoztatás

A Közösségi Részvételi Iroda gondozza a kerületben található 34 utcai infopontot, amelyek közérdeklődésre számot tartó információkat tartalmaznak. Ezeket havonta frissítjük. Ezzel párhuzamosan folyamatosan plakátok segítségével tájékoztatjuk az önkormányzat intézményeiben, lakóházaiban, kutyafuttatóinak és parkjainak kerítésen a kerületieket az őket érintő információkról és rendezvényekről.

Az Iroda kezeli az önkormányzat hírleveleit is. Mi szerkesztjük a Józsefvárosi Hírlevelet, amit kéthetente vagy havonta küldünk el az arra feliratkozóknak. Iratkozzon fel a hírlevélre itt! Szintén az iroda gondozza a józsefvárosi Civil hírlevelet is, amely kifejezetten civil szervezetek számára szolgáltatat híreket, a kutyás hírlevelet, ami a kerületi kutyatartókhoz juttat el hasznos információkat, illetve a a jozsefvaros.hu oldal Konzultáció, Civil hírek, Közérthető útmutatók és az English menüpontjait is.

Működésünk során számos közérthető cikket tettünk közzé a kerületieket érintő fontos fejleményekről, így például az elmúlt időszakban kisokost készítettünk józsefvárosiaknak a jogaikról abban az esetben, ha építkeznek a szomszédukban. Továbbá a fővárosi lakásrezsi támogatásról, a társasházi tájékoztató tábla és Józsefváros zászló igénylésének menetéről, a téli időszakban hasznos kerületi információkról, illetve közzétettük a rezsi kisokosunkat is. Ezek a tájékoztatók a Józsefvárosi Önkormányzat “Közérthető útmutatók” menüpontjában is elérhetők.

Az Iroda emellett folyamatosan monitorozza a képviselő-testületi ülések és általában a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzati gazdasági társaságok és intézmények által hozott döntéseket és intézkedéseket, és egyre több esetben segíti ezek közérthetőségét és nyilvánosságát.

Az Iroda tartja fenn a Facebookon található Jóban Nyolcban csoportot, ami információ- és véleménycserére ad lehetőséget a józsefvárosi lakosoknak. Továbbá saját Facebook-oldalunkat is gondozzuk, ahol az önkormányzat részvételi híreit osztjuk meg. A márciusban elindult Részvételi Költségvetés honlapot szintén mi kezeljük.

Ügyfélszolgálati feladatok

A józsefvárosi zöld szám működtetését augusztus 1-től átadtuk a Ügyfélszolgálati és Ügyviteli Ügyosztálynak, viszont azóta is ügyeletesként segítünk a működtetésben.

Nálunk igényelhetnek a kerületiek társasházi tájékoztató táblákat és Józsefváros zászlókat.

Az iroda koordinálja a Józsefváros applikációt is, amelyre az érkező bejelentéseket a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. és a Közterület-Felügyelet munkatársaival együttműködésben kezeljük. Mi szerkesztjük a főoldalon megjelenő híreket és bannereket, illetve a “Helyek” menüpontot.

Kifejlesztettünk egy online időpontfoglaló rendszert, amelyen keresztül most már az Anyakönyvi Irodába és az Adóügyi Irodába is lehet időpontot foglalni. Célunk, hogy használatát fokozatosan kiterjesszük az önkormányzat minden ügyosztályára és irodájára. A következő a Hatósági ügyosztály lesz. Az időpontfoglaló rendszer itt érhető el: https://idopontfoglalas.jozsefvaros.hu/

Közösségi fogadóórák és lakossági fórumok

Fontos célunk, hogy megújuljon és érdemi tartalommal töltődjön fel a választott tisztségviselők és a lakosság közötti párbeszéd. Ezért kezdtünk bele 2019 őszén a közösségi fogadóórák megszervezésébe.

Ebben az időszakban november 9-én a Palotanegyed, december 7-én pedig a Corvin negyed fogadóóráját tartottuk meg.

Az események videóját megtekinthetik az Önkormányzat Facebook oldalán.

Ezen kívül október 12-én nyilvános műhelyt tartottunk a Józsefvárosi Esélyegyenlőségi Programról, november 10-én a közmeghallgatás lebonyolításában segítettünk, november 19-ére a Koszorú utca 26. saroktelek átalakításának terveivel kapcsolatban, december 14-én pedig a megújuló Illés utca terveivel kapcsolatban szerveztünk lakossági fórumot.

Ebben az időszakban megtartottuk a józsefvárosi civil szervezetek és csoportok negyedik fórumát is.

Rendezvények és közösségi események

A Lakhatási Világnaphoz és a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapjához kapcsolódva a BMSZKI Alföldi utcai Átmeneti Szállóval együttműködve Így lakunk MI! sétát, illetve a Józsefvárosi Múzeummal együttműködve pedig a szociális ellátórendszerről, köztisztasági- és lakásviszonyokról, szegénység-munkanélküliségről szóló sétát szerveztünk. November 5-én Szedd össze magad akciónapot tartottunk, amelynek keretében sok-sok helyre kiraktunk figyelemfelhívó táblákat szerte a kerületben, amellyekkel fel szerettük volna hívni a kerületi kutyatartók figyelmét, hogy szedjék össze kutyájuk után a kutyapiszkot.

A Szomszédünnep pályázat keretében megvalósult a Teleki téri játszótér közösségi felújítása, illetve október 23-án a Lehetőségek tere eseménye is.

Önkéntesek szervezése

A Közösségi Részvételi Iroda fontos feladatának tartja az önkéntesek bevonását a kerületi közösségi tevékenységekbe, ezért folyamatos az önkéntesek toborzása, képzése és munkájuk szervezése. Elkészítettük az önkormányzat önkéntes-stratégiáját, melyben három fő tevékenységi kört határoztunk meg. Jelentkezzen önkéntesnek Ön is!

A “segítő” és “tájékoztató” önkéntesek elsősorban a szociális segítségnyújtás területén aktívak: egy pékségből hetente egyszer megmaradt péksüteményt szállítanak a Lélekházba, kitelepülésen, standolásban, plakátozásban segítettek.

A “közösségi munkacsoport” önkéntesei több rendezvényen (pl. fogadóórák, fórumok) vállaltak aktív szerepet.

Az önkéntes fordítók csapata továbbra is az önkormányzat anyagainak angolra történő lefordításán dolgozik, most már egy profi önkéntes koordinátor segítségével. A nagyrészt általuk fordított hírek itt elérhetőek.

Közösségfejlesztés és közösségszervezés

Folytatódtak a Tréner a kutyafuttatóban képzések, amelyek nagyon nagy sikernek örvendtek. Decemberben mi koordináltuk a kerületi 13 darab közösségi karácsonyfa díszítését. Megszerveztük a karácsonyi adománygyűjtést is, melynek keretében a kerület közösségeihez fordultunk, hogy támogassák a kerület a rászoruló tagjait.

Konzultációk, részvételi folyamatok

Ebben az időszakban folyt, Józsefváros gyerekbarát koncepciójának, a Helyi Esélyegyenlőségi Programnak, a Koszorú utca 26. szám alatti saroktelek tervének és a megújuló Illés utca terveinek a véleményeztetése.

A Józsefvárosi Önkormányzat célja, hogy a kerületet gyerekbaráttá tegye – ennek érdekében fogtunk bele olyan átfogó koncepcióalkotásba, amelynek eredményét: a Gyerekbarát Józsefváros Koncepciót a gyerekjogok világnapjához időzítve november végén tárgyalta a képviselő-testület. A koncepció első vázlata a tavalyi év első felében belső intézményi egyeztetés során véglegesedett. Az így elkészült vitairatot számos módon lehetett véleményezni: iskolákhoz, és gyerekekkel foglalkozó intézményekhez juttattuk el; kérdőívet készítettünk kifejezetten gyerekeknek és szakmai fórumot szerveztünk. A beérkezett vélemények között óvodások szülei, összesen kilenc szülő, kerületi lakosok, szakértők és civil szervezetek is elmondták véleményüket, de ami talán a legfontosabb: a fiatalok is bekapcsolódtak az őket érintő Gyerekbarát Józsefváros Koncepció megalkotásába.

A Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálata miatt a lakosságot kértük, hogy véleményezze azt. A lakosok elküldhették véleményüket nekünk írásban, illetve október 12-re egy műhelyt szerveztünk, mely minden lakó és szervezet számára nyitott volt.

A Koszorú utca 26. szám alatti saroktelek átalakítására készült tervet a lakosság 2022. november 7. és december 4. között véleményezhette. A kérdőív kitöltésének lehetőségéről plakátot és szóróanyagot juttattunk el a környező utcák házaiba, valamint a közvetlenül érintett épületekben kopogtattunk is.  A véleményezés folyamata során egy helyszíni tervbemutató műhelyt is tartottunk november 19-én, melyen 8 megjelent lakó, a tervező, az illetékes alpolgármester, a Városépítészeti Iroda és a Józsefvárosi Közterület-felügyelet részvétele mellett egészültek ki a tervek javaslatokkal. A véleményezés eredményét itt olvashatják.

A megújuló Illés utca terveit, amelyek a 2021-ben elfogadott Családbarát Mobilitási Charta és Terv elveit tartják szem előtt, hogy a jelenleginél egy sokkal inkább gyalogos- és kerékpáros-barát utca jöjjön létre november 30. és december 30. között véleményezhették a lakosok. Gondolataikat kétféleképpen oszthatták meg: egy online kérdőív formájában és a december 14-én megrendezett fórumon. A beérkezett javaslatok feldolgozása után a végleges terveket a Józsefvárosi Önkormányzat online felületein mutatjuk be.

Részvételi költségvetés

A 2022-es részvételi költségvetés lakossági szavazásának eredményeit a szeptemberi képviselő-testület fogadta el, ezért ekkortól indult az egyes megszavazott ötletek megvalósítása. Az ötletek megvalósítását itt lehet követni. November 18-ára részvételi költségvetés konferenciát szerveztünk, amelynek keretében az önkormányzati szintű részvételi költségvetés tapasztalatairól és lehetséges fejlődési irányairól beszélgettünk, különös tekintettel a bevonás erősítésére, az önkormányzati ciklus végére és az önkormányzatok szűkülő mozgásterére.

Ezzel párhuzamosan megkezdtük a 2023-as részvételi költségvetés előkészítését is többek között egy új honlap kialakításával, valamint a belső eljárásrend és a toborzás megtervezésével.

Sajtómegjelenések és elismerések

Októberben a Civil Rádiónak adtunk interjút az építkezési kisokosunkkal kapcsolatban. Novemberben a Artemisszió SHAPE projektjének keretében előadást tartottunk menekülteknek és bevándorlóknak az önkormányzatok működéséről, illetve részt vettünk a pécsi Közvélemény eseményen, ahol a részvételiségről tartottunk vitaindító előadást az Emberség Erejével Alapítvány meghívására. Decemberben a ZöldEbbel együtt Szegeden a felelős kutyatartásról, a CEU Olive programjában pedig a kerületi részvételi programokról tartottunk előadást. Emellett a Népszava egy decemberi riportja az Alföldi Átmeneti Szállással szervezett közös programunkat mutatja be.

A Közösségi Részvételi Iroda elérhetőségei:

Ha szeretne még többet megtudni a munkánkról vagy javaslata, kérdése van, várjuk megkeresését az alábbi elérhetőségek egyikén!

Honlap: https://jozsefvaros.hu/reszvetel/ és https://jozsefvaros.hu/otthon/polgarmesteri-hivatal/szervezeti-egysegek/kozossegi-reszveteli-iroda/

E-mail: reszvetel@jozsefvaros.hu

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!