Közösségi Részvételi Iroda 2022. július-szeptember

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Közösségi Részvételi Iroda 2022. július-szeptember

Negyedéves beszámoló a Közösségi Részvételi Iroda munkájáról.

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2020. márciusi ülésén határozott a Közösségi Részvételi Iroda létrehozásáról. A Közösségi Részvételi Iroda célja olyan eszközök, folyamatok és programok kidolgozása és működtetése, amelyek lehetővé teszik a kerületi lakosok aktív részvételét a helyi ügyekről szóló párbeszédben és a közös döntéshozatalban. Mindezek előfeltétele a lakosság közérthető tájékoztatása és a közösségépítés. Emellett a Közösségi Részvételi Iroda az önkormányzat egyéb szerveivel – ügyosztályokkal, irodákkal, gazdasági társaságokkal és intézményekkel – is együttműködik a fent megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számos olyan folyamat részvételivé, elérhetővé és közérthetővé tételében is szerepet vállalunk, amelyek egyébként is folynának a kerületben.

A közérthető tájékoztatás és az átláthatóság elvárása az Irodára is vonatkozik, ezért feladatunknak tartjuk, hogy negyedévente beszámoljunk a nyilvánosságnak arról, hogy a kapcsolódó időszakban milyen tevékenységet végeztünk és milyen eredményeket értünk el. A beszámolóval kapcsolatos kérdéseiket, megjegyzéseiket és javaslataikat várjuk a beszámoló végén felsorolt elérhetőségeink bármelyikén.

Az iroda 2020 március-júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. június-augusztusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. szeptember-novemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. december – 2021. márciusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. április – júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. július – szeptemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. október – decemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. január – márciusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. április – júniusi beszámolóját itt éri el.

Az Iroda működése

A Közösségi Részvételi Iroda közvetlen csapata az előző negyedévhez képest ötről négy főre csökkent: egy fő júliusban távozott az irodától, augusztus 1-től pedig a félállásban dolgozó ügyfélszolgálatos-asszisztens távozott, így jelenleg egy irodavezető, egy asszisztens, egy közösségszervező és egy informatikus vesz részt a munkánkban. Rendszeresen együtt dolgozunk az önkormányzat kommunikációs vezetőjével és az ő munkatársaival is.

A Közösségi Részvételi Iroda működéséről részletesebben itt olvashat.

Munkánkban nagyon sokat segítenek az önkéntes csapatunk tagjai, akik most már több munkacsoportban tevékenykednek. Önkéntesnek itt lehet jelentkezni. Várjuk Önt is szeretettel!

Közérdekű tájékoztatás

A Közösségi Részvételi Iroda gondozza a kerületben található 34 utcai infopontot, amelyek közérdeklődésre számottartó információkat tartalmaznak. Ezeket havonta frissítjük. Ezzel párhuzamosan folyamatosan plakátok segítségével tájékoztatjuk az önkormányzat intézményeiben, lakóházaiban, kutyafuttatóinak és parkjainak kerítésen a kerületieket az őket érintő információkról és rendezvényekről.

Az Iroda kezeli az önkormányzat hírleveleit is. Mi szerkesztjük a Józsefvárosi Hírlevelet, amit kéthetente vagy havonta küldünk el az arra feliratkozóknak. Iratkozzon fel a hírlevélre itt! Szintén az iroda gondozza a józsefvárosi Civil hírlevelet is, amely kifejezetten civil szervezetek számára szolgáltatat híreket, a kutyás hírlevelet, ami a kerületi kutyatartókhoz juttat el hasznos információkat, illetve a a jozsefvaros.hu oldal Konzultáció, Civil hírek, Közérthető útmutatók és az English menüpontjait is.

Működésünk során számos közérthető cikket tettünk közzé a kerületieket érintő fontos fejleményekről, így például az elmúlt időszakban kisokost készítettünk azon önkormányzati házak lakóinak, akiknek háza a Vagyongazdálkodási terv alapján bontásban érintett. Szintén az önkormányzati házak lakóinak állítottunk össze egy gyorsszolgálati és karbantartási kisokost. Közérthetővé alakítottuk a kerületi építési és a vendéglátóhelyek nyitvatartásáról szóló új szabályozást. Az energiaválság beköszöntével honlap hírt írtunk az igényelhető támogatásokról. Ezek a tájékoztatók a Józsefvárosi Önkormányzat “Közérthető útmutatók” menüpontjában is elérhetők.

Az Iroda emellett folyamatosan monitorozza a képviselő-testületi ülések és általában a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzati gazdasági társaságok és intézmények által hozott döntéseket és intézkedéseket, és egyre több esetben segíti ezek közérthetőségét és nyilvánosságát.

Az Iroda tartja fenn a Facebookon található Jóban Nyolcban csoportot, ami információ- és véleménycserére ad lehetőséget a józsefvárosi lakosoknak. Továbbá saját Facebook-oldalunkat is gondozzuk, ahol az önkormányzat részvételi híreit osztjuk meg. A márciusban elindult Részvételi Költségvetés honlapot szintén mi kezeljük.

Ügyfélszolgálati feladatok

A józsefvárosi zöld szám működtetését augusztus 1-től átadtuk a Ügyfélszolgálati és Ügyviteli Ügyosztálynak, viszont azóta is ügyeletesként segítünk a működtetésben.

Nálunk jelenthetik be a kerületiek azt is, ha saját házukban hiányzó, hibás, megrongált önkormányzati tájékoztató táblával találkoznak. A bejelentések nyomán a táblákat folyamatosan cseréljük.

Az iroda koordinálja a Józsefváros applikációt is, amelyre az érkező bejelentéseket a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. és a Közterület-Felügyelet munkatársaival együttműködésben kezeljük. Mi szerkesztjük a főoldalon megjelenő híreket, a “Szolgáltatások” menüpontot és a főoldalon található bannereket.

A Polgármesteri Hivatal informatikusaival együtt kifejlesztettünk egy online időpontfoglaló rendszert, amelyen keresztül most már az Anyakönyvi Irodába és az Adóügyi Irodába is lehet időpontot foglalni. Célunk, hogy használatát fokozatosan kiterjesszük az önkormányzat minden ügyosztályára és irodájára. Az időpontfoglaló rendszer itt érhető el: https://idopontfoglalas.jozsefvaros.hu/

Közösségi fogadóórák és lakossági fórumok

Fontos célunk, hogy megújuljon és érdemi tartalommal töltődjön fel a választott tisztségviselők és a lakosság közötti párbeszéd. Ezért kezdtünk bele 2019 őszén a közösségi fogadóórák megszervezésébe.

Ebben az időszakban augusztus 31-én a Százados negyed, szeptember 11-én pedig a Tisztviselőtelep és a Kolónia fogadóóráját tartottuk meg.

Az események videóját megtekinthetik az Önkormányzat Facebook oldalán.

Ezen kívül júliusban 3 Részvételi költségvetés pikniket tartottunk: július 9-én fagyiztunk a II. János Pál pápa téren, július 19-én hot-dogoztunk a Szenes Iván téren, július 23-án pedig palacsintáztunk a Bacsó Béla utcában. Augusztus 24-én pedig megünnepeltük mindazokat, akik ötleteltek, munkacsoportoztak, nagyköveteink voltak, önkénteskedtek, szavaztak, részt vettek a programokon, vagy bármilyen formában segítették a részvételi költségvetés megvalósulását.

Rendezvények és közösségi események

Július 2-án megvalósult az utolsó kerékpáros oktatás teljesen kezdő felnőtteknek, amiről a résztvevők nagyon jó visszajelzéseket adtak. Ezenkívül a Magyar Kerékpárosklub júliusban és szeptemberben is tartott egy-egy bebiciklizést, ahol a résztvevők a városi bringázást gyakorolhatták képzett vezetőkkel. A Szomszédünnep pályázat keretében megvalósult a Tavaszmező utca 2. társasház közösségi eseménye, szeptember 3-án a Máv-telepen aktív civilek rendezvénye, szeptember 10-én pedig a Next Step Hungary által tartott kreatív és játékos versenynapja. Szeptember 29-én újra megtartottuk a kerületi tulipánhagyma-osztást, ahol a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ közreműködésével tulipánhagyma csomagokat osztottunk ki józsefvárosi lakosoknak.

Önkéntesek szervezése

A Közösségi Részvételi Iroda fontos feladatának tartja az önkéntesek bevonását a kerületi közösségi tevékenységekbe, ezért folyamatos az önkéntesek toborzása, képzése és munkájuk szervezése. Elkészítettük az önkormányzat önkéntes-stratégiáját, melyben három fő tevékenységi kört határoztunk meg. Jelentkezzen önkéntesnek Ön is!

A “segítő” és “tájékoztató” önkéntesek elsősorban a szociális segítségnyújtás területén aktívak: két pékségből hetente többször megmaradt péksüteményt szállítanak a Lélekházba, több rendezvényen (pl. fogadóórák, fórumok), kitelepülésen, standolásban és plakátozásban is segítettek.

A “közösségi munkacsoport” önkénteseivel a nyár folyamán nem találkoztunk, a részvételi költségvetés kampányában vettek részt. Szeptembertől ismét kétheti rendszerességgel zajlanak velük az egyeztetések, melyek során az aktuális részvételi folyamatokkal ismerkednek meg és vállalnak bennük szerepet.

Az önkéntes fordítók csapata továbbra is az önkormányzat anyagainak angolra történő lefordításán dolgozik, most már egy profi önkéntes koordinátor segítségével. Az általuk lefordított hírek itt elérhetőek.

Konzultációk, részvételi folyamatok, közösségfejlesztés és közösségszervezés

Mesefigurás táblákat helyeztünk ki a józsefvárosi bölcsődék, óvodák, iskolák és játszóterek környékére, amelyek arra biztatják a gazdikat, hogy szedjék fel kutyájuk után a kutyapiszkot. Szintén a kutyapiszok probléma miatt elkezdtük a Szedd össze magad! táblák terjesztését. Ha Ön is kihelyezne egyet, írjon nekünk! Augusztusban segítettünk a tanszer-adománygyűjtés lebonyolításában. Szeptemberben elindultak az ingyenes Tréner a kutyafuttatóban programok, amelyek elsősorban a közösségi együttélésre a futtatóban és közterületen, biztonságos közlekedésre, engedelmességi ismeretekre, a problémás (agresszív, bizonytalan) kutyák kezelésére fókuszálnak. Augusztusban elindult az Alföldi Átmeneti Szállással való együttműködésünk, amelynek keretében önkéntesek és a szállón lakók töltenek együtt időt, szerveznek közös programokat.

Sajtómegjelenések és elismerések

Augusztusban részt vettünk a Civil Kollégium Alapítvány Közösségszervezők Országos Találkozójának egyik kerekasztal-beszélgetésén. Szeptemberben Szegeden egy konferencián előadást tartottunk önkormányzat és részvétel témában. Illetve az EWTN Katolikus Televízió meghívására a Józsefváros kártyáról, annak előnyeiről beszélgettünk egy adásban.

A Közösségi Részvételi Iroda elérhetőségei:

Ha szeretne még többet megtudni a munkánkról vagy javaslata, kérdése van, várjuk megkeresését az alábbi elérhetőségek egyikén!

Honlap: https://jozsefvaros.hu/reszvetel/ és https://jozsefvaros.hu/otthon/polgarmesteri-hivatal/szervezeti-egysegek/kozossegi-reszveteli-iroda/

E-mail: reszvetel@jozsefvaros.hu

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!